Capitol Stüdyoları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Capitol Studios

Orijinali Capitol Studios, Capitol Kayıt Binası'nda 1956 senesinde Hollywood'un kalbinde gelecekçi bir bina olarak açıldı. Müzik tarihinde, Frank Sinatra'dan Beastie Boys'a kadar birçok define değerinde kayıtlara ev sahipliği etmiştir. Buranın sahibi, EMI ailesinin bir şirketi olan Capitol Records'dur. İlave bir stüdyo Capitol Records tarafından New York City'de kurulmuştur. İngiliz şarkıcı Robbie Williams, Frank Sinatra hayranlığından ötürü Swing When You're Winning albümünü 2001 senesinde burada kayda almıştır.

Capitol Kayıt Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Capitol Kayıt Binası(İngilizce: Capitol Records Building), aynı zamanda 'Capitol Records Tower' olarak da bilinir. Hollywood, Los Angeles, California sınırlarındadır. Bina 13 uzun kat ve 45m 72 cm yüksekliğe sahiptir. Ve modern,gözalıcı,depreme dirençli ve güçlendirilmiş beton kullanılmış bir mimaridir.

Capitol Stüdyoları[değiştir | kaynağı değiştir]

Giriş katı yani binanın sadece dikdörtgen parçaları, tamamıyla ayrı bir yapıdır. Bu kulenin etrafını kuşatır ve ona katılır. Sonra kuleye giriş tamamlanır. Stüdyonun içerisinde; kayıt departmanı ofisleri, iki mastering odası, Vincent Van Huff, Jeff Cooper ve Jack Edwards tarafından dizany edilen üç kayıt stüdyosu ve altı prodüksiyon ve kurgu odası daha bulunur.

Stüdyo A ve B,orkestra kaydı ve film müziği kaydı için 75 müzisyenin birlikte kullanabileceği genişliğe sahiptir.

Floresant ışıklarının mırıltısını önlemek için, demirbaşların balastları stüdyonun dışına monte edilmiştir. Isıtıcı ve havalandırma sisteminde; bağlantısı kesilmiş kanallar, ses ayırıcıları ve ses geçirmez havalandırmalar kullanıldı.[1]

Dış duvarlar 10inç kalınlığında betondur. Bir, bir inçlik hava boşluğu, dış duvarları stüdyo iç duvarlarından ayırmaktadır.[1]

Stüdyonun iç duvarları perdelidir. Bir taraf huş ağacı odunudur. burada sert sesler oluşturulur. Ve diğer taraf cam elyafıdır. Burası ise yumuşak sesler üretmek içindir. Tavanlar, ses geçirmez yalıtım maddesi kalın taş-yünü ile sarılıdır.

Eko bölmeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Capitol stüdyoları eşsiz eko bölmelerine sahiptir.[kaynak belirtilmeli] Bunlar 30 feet yeraltında bulunan beton sığınaklardır. Ses izolasyonu ve akustik özellikler, mühendislerin kayıtlarda zengin bir yankılanmayla daha çekici parçalar kaydetmesine izin verir.

Eko bölmeleri, kayıt müzisyenleri ve ses uzmanı Les Paul tarafından ikizkenar yamuk olarak tasarlanmıştır. Bölmeler, 10-inç kalınlığındaki beton duvarlara ve foot kalınlığında beton tavanlara sahiptir.

Bir tarafta olan hoparlör ve diğer tarafta olan mikrofon arasında 5 saniye gecikmeli bir yankılanma sağlar. Stüdyodaki mikrofonlardan gelen ses, eko bölmelerinde hoparlöre giden ve mikrofonlardan alınandır. Yankı miktarı ses mikserinde kontrol edilir. Stüdyolar, 18 feet yer altındaki bölmelerde ağır ekipmanlarla yapılan, yanı başlarındaki ortak mülk binaları ve yer altı park yeri inşaatlar yüzünden tehlike altındadır.[2]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Journal of the Audio Engineering Society, 1957, Konu 04
  2. ^ Pool, Bob - Plan to build next to Capitol Records studios sounds just awful to music biz. Los Angeles Times, Haziran 17, 2008