Cannoli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Basit bir cannoli örneği

Cannoli (bazı Türkçe kaynaklarda kanoli), boru şeklinde kızartılmış hamurun içine ricotta içeren tatlı ve kremsi bir dolgu doldurulmasıyla yapılan Sicilya kökenli bir hamur işi. Sicilya mutfağının en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir. Boyutları 9 ila 20 cm arasında değişir. İtalya'da genellikle cannoli siciliani (Sicilya cannoli'si) adıyla bilinir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe ve İngilizede cannoli genellikle tekil ad olarak kullanılmasına rağmen İtalyancada cannoli çoğuldur, tekil hali ise cannolo'dur. "Boru" veya "kamış" anlamına gelen canna sözcüğüne küçültme eki getirilerek "borucuk" anlamına gelen cannolo sözcüğü türetilmiştir.[1]

Satış halindeki cannoli

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı yemek tarihçilerin göre cannoli'nin kökeni 827–1091 yılları arasında Sicilya'daki Caltanissetta'da cariyelerin dikkat çekmek için hazırladığı tatlılara dayanmaktadır.[2][3]

Gaetano Basile'e göre[4] cannoli Palermo ve Messina bölgelerinden gelmektedir[5] ve Karnaval sezonu boyunca muhtemelen doğurganlık sembolü olarak hazırlanmıştır.

Fıstıklı ve damla çikolatalı servis edilen cannoli

Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikalıların en çok aşina olduğu versiyonlar orijinal olanlardır. Bu muhtemelen 1900’lerin başlarında İtalya’dan Amerika’ya göçen insanların tatlıyı ülkeye getirmesine ve orijinal şekliyle yapmasına bağlıdır. Daha sonra sınırlı sayıda bazı diğer varyasyonlar da keşfedilmiştir. Cannoli bugün hâlâ genel olarak ricotta ve daha az olarak mascarpone içerecek şekilde İtalyan-Amerikan fırınlarında satılmaktadır. Nadiren, tatlının içi şeker,süt ve mısır nişastası kreması ile de doldurulmaktadır. Her iki durumda da, krema sıklıkla vanilya veya portakal çiçeği suyu ve birazcıkta tarçın ile tatlandırılır. Kıyılmış antep fıstığı içi, yarı tatlı çikolata parçaları, şekerlenmiş narenciye kabukları veya vişneler hâlâ sıklıkla tatlının uçlarındaki açık kısımlara konulmaktadırlar. Bugün bazı fabrikalar cannoliyi çikolata kreması, fıstık ezmesi ve diğer geleneksel olmayan içerikler ile doldurarak üretmektedirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cannoli". Oxford English Dictionary (3rd bas.). Oxford University Press. 2003.  (Abonelik veya katılımcı kurum üyeliği gerekli.)
  2. ^ "History of Sicilian Cannoli. A Sweet Mystery". JustSicily (İngilizce). 14 Kasım 2017. 10 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 
  3. ^ "Cannolo: The 'erotic' origins of Sicily's top pastry". CNN. 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "The "spicy" history of cannoli Siciliani". Life in Italy (İngilizce). 30 Eylül 2019. 1 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 
  5. ^ "30 cannoli siciliani perfetti per un tentativo di classifica definitiva". Scatti di Gusto (İtalyanca). 22 Temmuz 2014. 25 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2014.