Camiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Dünya etrafındaki meşhur camilerin bir listesi:

Not: Lütfen tüm camileri buraya eklemeyin. Sadece VP:KD kriterlerini karşılayan camileri ekleyebilirsiniz.


İsim Resim Ülke Şehir Yıl G Notlar
Pul-e Khishti Mosque
PulKhishti Mosque.jpg
Afganistan Kabil 1800 U Cami 18nci yüzyılda yapıldı, fakat 1960 yılları sonunda geniş çapta yeniden inşa edildi.
Cezayir Büyük Camii Cezayir Cezayir 1097 U
Ketchoua Camii
Mosquée Ketchaoua.jpg
Cezayir Cezayir 1612 U
İslam Kralı Fahd Kültür Merkezi
Centro Cultural Islámico Rey Fahd, Buenos Aires.jpg
Arjantin Buenos Aires 2006 SA Spanish Wiki:
Centro Cultural Islámico Rey Fahd
Gök Camii Yerevan
Bluemosqueyerev.jpg
Ermenistan Yerevan 1766 U
Auburn Gelibolu Camii
Auburn Gallipoli Mosque.JPG
Avustralya Auburn (Sidney) 1979 T Türkler Sünni Müslümanlar
Lakemba Camii Avustralya Lakemba (Sidney) 1977 U Lübnan Müslümanlar Birliği
Al Fateh Camii Bahreyn Juffair 2006 U
Baitul Mukarram
Bayt al Mukarram.jpg
Bangladeş Dhaka 1960s U Ulusal cami
Sultan Omar Ali Saifuddin Camii
Mosque bsb brunei.jpg
Brunei Bandar Seri Begawan 1959 U Ulusal cami
Baitunnur
Ahmadiyya Mosque 05a.jpg
Kanada Calgary 2008 AMJ Kanada'daki en geniş cami
Niujie Camii
Niujie Mosques02.jpg
Çin Halk Cumhuriyeti Pekin 996 U
Iydgah Camii
Kashgar-mezquita-id-kah-d01.jpg
Çin Halk Cumhuriyeti Kaşgar, Xinjiang 1442 U
Lhasa Müslüman Camii
A new Muslim Mosque in Lhasa.jpg
Çin Halk Cumhuriyeti Lhasa, Tibet  ? U
Xi'an Büyük Camii
WAH Xian.gif
Çin Halk Cumhuriyeti Xi'an, Shaanxi 700 U İlk olarak Tang Hanedanlığı döneminde yapıldı (İmparator Xuanzong, 685-762)
Omar Ibn Al-Khattab Camii Kolombiya Maicao 1997 U
Mohamed Ali Camii
Muhammad Ali Camii
Mısır Kahire 1848 U Şehirde ençok ziyaret edilen yer
Sultan Hassan Medrese Camii
Kairo Sultan Hassan Moschee BW 1.jpg
Mısır Kahire 1356 U
Al-Azhar Camii
Al Azhar1.jpg
Mısır Kahire 969 U Ulusal cami
Mavi Cami Mısır Kahire 1347 U Çok az olan Mavi Camilerden biri
Al Hussein Camii
Kairo Al Hussein Mosque BW 1.jpg
Mısır Kahire 1154 U
Tolunoğulları Camii
Kairo Ibn Tulun Moschee BW 4.jpg
Mısır Kahire 876-879 U
El-Mursi Abul Abbas Camii
Abu el-Abbas el-Mursi Mosque in Alexandria.jpg
Mısır İskenderiye  ? U
Al Qa'ed Ibrahim Camii
Al Qa'ed Ibrahim Mosque.jpg
Mısır İskenderiye  ? U
Hatem Camii
Hatem Mosque1 (1).jpg
Mısır İskenderiye  ? U
El-Tabia Camii
Egypt.Aswan.Mosque.02.jpg
Mısır Aswan  ? U
Amr ibn al-As Camii
Mosque of Amr Entrance.jpg
Mısır Fustat 642 U Afrika'daki en eski cami
Abu Haggag Camii
Egypt.LuxorTemple.04.jpg
Mısır Luksor  ? U
Masjid Hamza
Masjid Hamza Suez.jpg
Mısır Süveyş  ? U
Babri Camii Hindistan Ayodhya 1528 1992 yılı Aralık ayında tahrip oldu
Jama Mescidi
New Delhi Jama Masjid.jpg
Hindistan Delhi 1656 U
Raya Baiturrahman Mescidi
Banda Aceh's Grand Mosque, Indonesia.jpg
Endonezya Banda Aceh 1881 U Aceh'deki en geniş cami,Endonezya'daki en eski camilerden biri
İstiklal Camii
Istiqlal Mosque.jpg
Endenozya Cakarta 1975 U Ulusal Cami, Güneydoğu Asya'daki en geniş cami
Agung Demak Mecidi
Masjid demak.jpg
Endonezya Demak 1466 U Java'daki en eski cami
Imam Hussain Camii
Kerbela Hussein Moschee.jpg
Irak Kerbela 680 U Ulusal cami
Al Abbas Camii
AlAbbasMosque01.jpg
Irak Kerbela 680 U Ulusal cami
İmam Ali Camii
Meshed ali usnavy (PD).jpg
Irak Necef  ? U Ali türbesi
Al Kadhimiya Camii
Al-Khadhumain shrine in baghdad.jpg
Irak Kadhimayn  ? U oniki şii, 7nci imam ve 9ncu imamların türbesi
Al Askari Camii
Al-Askari Mosque 2006.jpg
Irak Samarra  ? U oniki şii, onuncu imam ve onbirinci imam türbesi
Samarra Büyük Camii
Samara spiralovity minaret rijen1973.jpg
Irak Samarra 852 U
İmam Rıza camii İran Meşhed  ? U oniki şii, 8nci imam türbesi
Ma'soomah Qom Türbesi
Sortie haram edit.jpg
İran Kum  ? U
İsfahan Jamé Camii
Jamé Mosque Esfahan courtyard.jpg
İran İsfahan  ? U
Şah Camii
Naghshe Jahan Square Isfahan modified.jpg
İran İsfahan 1611 U
Goharshad Camii
Goharshad2.jpg
İran Meşhed 1418 U İmam Rıza Camii içinde bir antik cami bulunur
Jame' Atiq Mosque of Qazvin
Jame qazvin4.JPG
İran Qazvin 807 U Caminin en eski kısmımın Harun Reşit'in emriyle onarıldığı söylenir. Daha sonra da Safaviler döneminde eklemeler yapıldı.
Jamkaran Camii
Jamkaran Mosque-3855.jpg
İran Jamkaran (Kum) 984 U Cami 12nci imam Muhammad al-Mahdi adıyla inşa edildi.
Mavi cami İran Tebriz 1465 U
Mahmud Camii
Ahmadi Mosque Haifa.jpg
İsrail Kababir (Hayfa) 1931 AMJ
Hassan Bek Camii
Tel Aviv Mosque.jpg
İsrail Hayfa (Tel Aviv) 1916 U
Mescid-i Aksa
Al-aqsa-mosque01 cropped.JPG
Kudüs 705 U Ulusal cami
Kubbetüs Sahra
Domeoftherock 07172008.jpg
Kudüs 691 U
Kobe Camii
Kobe mosque01 2816.jpg
Japonya Kobe 1935 U
Khatem Al Anbiyaa Camii
Khatem Al Anbiyaa Mosque Detail.jpg
Lübnan Beyrut  ? U
Zahir Camii
MasjidZahir001.jpg
Malezya Alor Star 1912 U
Jamek Mescidi
Mosque Jamek.jpg
Malezya Kuala Lumpur 1909 U
Negara Mescidi
National Mosque KL 2007 pano.jpg
Malezya Kuala Lumpur 1965 U Ulusal cami
Wilayah Persekutuan Mescidi Malezya Kuala Lumpur 2000 U
Sultan Salahuddin Abdul Aziz Camii
SA Blue Mosque.jpg
Malezya Shah Alam 1988 U
Putra Camii
Masjid Putra Putrajaya Dec 2006 001.jpg
Malezya Putrajaya 1999 U
Djenné Büyük Camii
Great Mosque of Djenné 3.jpg
Mali Djenné 1300 U Sitedeki ilk cami 13ncü yüzyılda yapıldı fakat günümüzdeki yapı 1907 yılına tarihlenir.
Djinguereber Camii
Djingareiber cour.jpg
Mali Timbuktu 1327 U
Chinguetti Camii
Chinguetti mosquee.jpg
Moritanya Chinguetti  ? U
Jumma Mosque Mauritius Mauritius Port Louis  ? U
II. Hassan Camii Fas Kasablanka 1993 U
Koutoubia Camii
MoroccoMarrakech KoutoubiaMosqueTop.jpg
Fas Marakeş 1158 U
Canterbury camii
Canterbury Mosque 12 June 2006.jpg
Yeni Zelanda Christchurch, Canterbury U
Abuja Ulusal Camii
AbujaNationalMosque.jpg
Nijerya Abuja 1984 U Ulusal cami
Kano Büyük Camisi Nijerya Kano  ? U
Sultan Kabus Büyük Camii Umman Maskat, Umman 2001 A Ulusal cami
Faysal Camii
Faisal mosque2.jpg
Pakistan İslamabad 1986 U Ulusal cami
Tooba Mescidi Pakistan Karaçi 1969 U
Badshahi camii
Badshahi Mosque July 1 2005 pic32 by Ali Imran (1).jpg
Pakistan Lahor 1673 U
Şahcihan Camii Pakistan Thatta 1647 U
Ömer Camii
Bethlehem-Manger-Square.jpg
Filistin Toprakları Bethlehem 1860 U
Gaza Büyük Camii Filistin Toprakları Gazze 1344 U
El-Dahab Mescidi Filipinler Manila 1976 U
Uluğ Bey Medresesi
Storks samarkand.jpg
Özbekistan Semarkand  ? U
Kral Suud Camii Suudi Arabistan Cidde 1987 SA
Mescid-i Haram Suudi Arabistan Mekke 638, 1571 U Ulusal cami
Al-Mescid al-Nabawi Suudi Arabistan Medine 1817 SA
Sultan Mescidi
Sultan Mosque 2, Dec 05.JPG
Singapur Singapur 1826 U
Jami Ul-Alfar Camii
Jami-Ul-Alfar.jpg
Sri Lanka Kolombo  ? U
Hoca Soad camii Sudan Hartum  ? U
Sayyidah Zaynab Camii
Sit Zaynab.JPG
Suriye Şam 682 U Zaynab bint Ali türbesi
Sayyidah Ruqayya Camii
BibiRuqayya03.JPG
Suriye Şam  ? U Fatimah türbesi, Husayn ibn Ali'nin en genç kızınındır.
Nabi Habeel Camii
NabiHabeel01.jpg
Suriye Şam  ? U Adem Peygamber'in oğlu Habil ve Kabil'in mezarı
Umayyad Camii
Umayyad Mosque.jpg
Suriye Şam 715 U Ulusal cami
Taipei Büyük Camii
TaipeiMosque.JPG
Tayvan Taipei  ? U
300 Yıllık Cami Tayland Ban Talo Mano, Tambon Subo Sawo, Narathiwat 1624 U
Uqba Camii
MosqueeKairouan 4.jpg
Tunus Kairouan 670 U
Kocatepe Camii
Kocatepe Mosque Ankara.jpg
Türkiye Ankara 1987 U
Sultan Ahmet Camii
Blaue moschee 6minarette.jpg
Türkiye İstanbul 1609-1616 U Ulusal cami
Süleymaniye Camii
Istanbul - Süleymaniye camii dal Corno d'oro - Foto G. Dall'Orto 28-5-2006.jpg
Türkiye İstanbul 1550-1557 U
Selimiye Camii
Edirne 7333 Nevit.JPG
Türkiye Edirne 1568-1574 U
Türkmenbaşy Ruhy Camii Türkmenistan Kipçak 2004
Ertuğrul Gazi Camii
Ertugrul Gazi Mosque in Ashgabat, Turkmenistan.jpg
Türkmenistan Aşgabat 1998
Gurbanguly Haci Camii
TurkmenistanMaryMosque.jpg
Türkmenistan Mary 2008
Saparmyrat Haci Camii Türkmenistan Gökdepe 1998
Şeyh Zayed Camii Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Şehri 2000 A Ulusal cami
Dubai Büyük Camii Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Şehri 1998 A
Tucson Camii
Tucson mosque2.JPG
Birleşik Devletler Tucson (Arizona)  ? U
Tucson İslam Merkezi, Arizona Üniversitesi
Masjed UA.jpg
Birleşik Devletler Tucson (Arizona)  ? U
Meryem Camisi Birleşik Devletler Şikago (Illinois)  ? NoI
Al-Sadiq Camii Birleşik Devletler Şikago (Illinois) 1922 AMJ
Amerika İslam Merkezi
Islamic Center America.jpg
Birleşik Devletler Dearborn (Michigan) 2005 U
Islamic Center of Washington
Islamic Center of Washington.jpg
Birleşik Devletler Washington 1957 U
Mosque of Sheikh Ibrahim Al-Ibrahim
Mezquita Sheikh Ibrahim Bin Abdulaziz Al - Ibrahim.jpg
Venezuela Caracas 1993 U Spanish Wiki:
Mezquita Ibrahim Al-lbrahim
Grup
NoI Nation of Islam (İslam Ulusu)
SA Suudi Arabistan (Vahhabilik)
TJ Tablighi Jamaat
A Arap halkı
T Türk Halkı
U Bilinmeyen grup

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin camileri, Hindistan'daki camilerin listesi, Malezya'daki camilerin listesi, Pakistan'daki camilerin listesi, Singapur'daki camilerin listesi, Türkiye'deki camilerin listesi

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Okyanusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınınz[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]