CFA frangı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(CFA frankı sayfasından yönlendirildi)
CFA frangının kullanıldığı ülkeler:

CFA frangı (Fransızca: franc CFA, cé éfa olarak okunur), on dört tane ülkede (eski Fransız sömürgesi olan on iki tane Afrika ülkesi, eski Portekiz sömürgesi olan Gine-Bissau ve eski İspanyol sömürgesi olan Ekvator Ginesi) kullanılan bir para birimidir. Orta Afrika CFA frangı'na ait ISO 4217 kodu XAF, Batı Afrika CFA frangı'na ait olan ise XOF. Euro ile sabitlenmektedir.

1945'ten 1958'a kadar "CFA", Colonies françaises d'Afrique ("Fransız Afrika sömürgeleri"); 1958'den 1960'ların başlangıcında bu ülkelerin bağımsızlığına kadar Communauté française d'Afrique ("Afrika Fransız Topluluğu"); ve bağımsızlıktan beri CFA Communauté Financière Africaine ("Afrika Finansal Topluluğu") anlamına gelir.[1]

Orta Afrika CFA frangı ve Batı Afrika CFA frangı diğer para birimlerine göre aynı değere sahip olmalarına rağmen Batı Afrika CFA frangı, Orta Afrika CFA frangını kullanan ülkelerde geçmez ve aksine daha çok kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Communauté Financière Africaine" (İngilizce). Encyclopedia Britannica Online. 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2008.