Buzağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İngiltere'nin New Forest millî parkında bir buzağı.

Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır. Sütten kesilmesinin ardından, bir yaşına kadar olan genç sığırlar ise dana olarak adlandırılır.

Danaların bir kısmının büyüyerek sığır hâline gelmesi beklenirken, bir kısmı ise kesilir ve eti ile derisinden faydalanılır.

Buzağıların sütten kesilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Buzağıların süt ve süt ikame yemlerinden kesilmesi ideal olarak 35-40 günlük oluncaya kadar sürebilir.[1] Buzağılara doğumdan hemen sonra kolostrum (ağız sütü), 3-4 saat sonra temiz ve ılık su verilmelidir. Bununla birlikte buzağıların doğumu takip eden 4. günde buzağının başlangıç yemine yavaş yavaş alışması sağlanmalıdır. Buzağının yemden istifadesini arttırmak için kıyılmış kuru ot ve yonca buzağının önünden eksik edilmemelidir. Buzağının günlük yem tüketimi 500 gr oluncaya kadar süt içirilmesine mutlaka devam edilmelidir. Zamansız sütten kesilen buzağılar süt yanıklığı göstererek yaşıtlarına göre daha cılız kalır ve verim düşüklüğüne sebep olurlar. Buzağı 3 aylık oluncaya kadar karma yem ve kuru ot - yonca ile beslenmeye devam edilmelidir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Buzağıların Sütten Kesilmesi". hayvancilikakademisi. 5 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2013. 
  2. ^ Türkmen, İ.İsmet. "Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesi" (PDF). tusedad. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2013.