Buranlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Buranlar (Bulgarca: Единаковци; Edinakovtsi), Bulgaristanın Şumnu ilinin kuzeybatısında ve 25 km uzaklıkta bulunan bir köydür.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Halkı Türktür. Köy halkının, 16. yüzyılın ilk yarısında Karamanoğlu Beyliğinin Konya-Karaman dolaylarından Deliorman Bölgesine iskan politikası sonucunda gönderilmesiyle geldiği sanılmaktadır. 1530 yılına ait Osmanlı haritasında Buranlar Köyü görülmektedir ve ismi Burhanoğludur.

Köy, 1850'li yıllarda binlerce km uzaktaki Yemen Savaşları'nda şehitler vermiştir. II. Dünya Savaşı'nda 1941-1944 yılları arasında Almanlar ile Ruslar arasında el değiştiren köyün bilindiği kadarıyla can kaybı olmasa da, ciddi miktarda mal kaybı olmuştur.

= Soysal yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

1876-1878 Osmanlı-Rus (93 Harbi) Harbi'nden sonra aralıklı zamanlarda köy nüfusundan Türkiye'ye yoğun göçler olmuştur. Son haliyle köyde yaşayan aile sayısı 25 civarındadır.

Hatırı sayılır ailelerin başında. Hacı Hasanlar, Mısalar gelmektedir. Bu ailelerin birçoğu Türkiye'de yaşamaktadır. Yerleşim yerleri İstanbul İli Esenyurt, Güneşli-Bağcılar ve Gaziosmanpaşa ilçeleri ve bu ilçeye bağlı Küçükköy ve Sultançiftliği'dir.