Bulgar hükümdarların listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

İlk Bulgar devleti 681 yılında karadenizin kuzeyinde Asparuh Han tarafından kurulmuş, ve 1018 yılında Bizans tarafından yenilgiye uğrayana kadar varolmuşdur.

Bulgar hükümdarlar 9. yüzyıl kadar Orta Asya'dan getirdikleri Han unvanını kullanmış, I. Simeon döneminden itibaren Çar unvanını almışlardır. Bir süre iki unvan birlikte kullanılmış ve sonunda sırf Çar unvanı kalmışdır.

İkinci bulgar devleti 1186 'da kurulmuş ve 1396'da Osmanlı hakimiyeti altına girmelerine kadar varolmuşdur. 1878 yılında Bulgarlar tekrar bağımsızlıklarına kavuşmuş ve üçüncü Bulgar devletini kurmuşlardır. Üçüncü Bulgar devleti ilk başta bir kraliyet olarak kurulmuş. I. Ferdinand 1908 yılında Çar unvanını elde etmiştir ve böylece bu unvanı tekrar Bulgaristan'a geri getirmişdir. 1946 yılında ama, Bulgaristan'da bir referandum ile kraliyet kaldırılmışdır.

Bulgar hükümdarları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulgar hükümdarların tabelası

Unvan İsim Sülale Hükümdarlık zamanı
Büyük Bulgarya Hanlığı'nın hükümdarları
Han Kubrat Dulo 632665
Han Batbayan Dulo 665668
Tuna (İlk) Bulgar Devleti'nin hükümdarları
Han Asparuh Dulo 668700
Han Tervel Dulo 700 – ca. 721
Han Kormesiy Dulo ca. 721738
Han Sever Dulo 738753 ya da 754
Han Kormisoş Vokül 753 ya da 754756
Han Vineh Vokül 756760
Han Telets Ugayin 760763
Han Sabin Vokül 763766
Han Umar Vokül Ağustos – Eylül 766
Han Toktu (tahminen) Ugayin 766767
Han Pagan Vokül 767768
Han Telerig bilinmemekte 768777
Han Kardam bilinmemekte 777803
Han Krum Dulo (olabilir) 803814
Han Omurtag Krum 814831
Han Malamir Kurum 831836 (Han Isbul ile birlikte?)
Han I. Presyan Kurum 836852 (başlarda Han Isbul ile birlikte)
Han/Knez I. Boris (Mihail) Kurum 852864 - Han
864889 - Knez
Knez Vladimir Rasate Kurum 889893
Knez/Çar I. Simeon Kurum 893913 - Knez
913927 - Çar
Çar I. Petro (Aziz Çar Peter) Kurum 927969
Çar II. Boris Kurum 970971
Komitopuli ile birlikte 971977
Çar I. Roman Kurum 977997
Çar Samuil Komitopuli 9971014
Çar Gavril Radomir Komitopuli 10141015
Çar İvan Vladislav Komitopuli 10151018
Knez II. Presyan Komitopuli 1018
Bizans egemenliği sırasındaki ayaklanmalarda başa geçen Bulgar hükümdarlar
Çar II. Petro (Delyan) Komitopuli 10401041
Çar III. Petro (Konstantin Bodin) Komitopuli ve sırb sülalesi Vojisavljević 1072
İkinci Bulgar devletinin hükümdarları
Çar I. İvan Asen Asen 11861196
Çar IV. Petro (Teodor) Asen 11861197
Çar İvanko Asen 1196
Çar Kaloyan Asen 11971207
Çar Boril Asen 12071218
Çar II. İvan Asen Asen 12181241
Çar I. Kaliman Asen 12411246
Çar II. Mihail Asen Asen 12461253
Çar II. Kaliman Asen 1256
Çar Mitso Asen Mitso / Asen 12561257
Çar Konstantin Tih Asen Tih / Asen 12571277
Çar Domuz çobanı İvaylo hiçbir kral sülalesine ait değil 12781279
Çar III. İvan Asen Mitso / Asen 12791280
Çar I. Georg Terter 12801292
Çar Smilets Smilets 12921298
Çar II. İvan Smilets 12981300
Çar Çaka Nogay Tatar kökenli Cengiz Han ile akraba / Terter 12991300
Çar II. Theodor Svetoslav Terter 13001321
Çar II. Georg Terter 13211322
Çar III. Mihail Şişman Şişman / Asen 13231330
Çar İvan Stephen Şişman / Asen 13301331
Çar İvan Aleksandr Şişman (Stratsimir) 13311371
Çar İvan Şişman Şişman (Stratsimir) 13711393
Çar İvan Stratsimir Şişman (Stratsimir) 13561396 (Vidin'de)
Osmanlı egemenliği sırasındaki ayaklanmalarda başa geçen hükümdarlar
Çar II. Konstantin Аsen Şişman (Stratsimir) 1396 – ca. 1422 (Vidin'de)
Çar III. Şişman Şişman (Stratsimir) 1598
Knez Rostislav Stratimiroviç Şişman (Stratsimir) 1686
Kral Karpoş 1689
Üçüncü Bulgar devletinin hükümdarları
Knez I. Alexander Battenberg 18791886
Knez /
Çar
I. Ferdinand Saksonya-Koburg-Gota 18871908 - Knez
1908 – 3 1918 - Çar
Çar III. Boris Saksonya-Koburg-Gota 19181943
Çar II. Simeon/Simeon Sakskoburggotski Saksonya-Koburg-Gota 19431946