Bruno Bozzetto

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bruno Bozzetto - Lucca Comics & Games 2016

Bruno Bozzetto (3 Mart 1938, Milano, İtalya), İtalyan çizgi film animatörü, başlıca politik ve hicivli doğa olmak üzere pek çok kısa parçanın yaratıcısıdır. 1958'de 20 yaşındayken ilk kısa animasyon filmi olan "Tapum! Silah'ın Hikayesi"ni yarattı. En ünlü karakteri bahtsız 'Signor Rossi' (Bay Rossi), 3 filmin baş rolünü üstlenmiş ve birçok kısa animasyonunda gene baş rolü oynamıştır.

1965'te, Bozzetto 20 yılı aşkındır feature-length animasyon filmleri hazırlayan ilk İtalyan oldu: "Batı ve Soda", bir Batılı Amerikan taklit filmi.[1] 1968'de "VIP Erkek Kardeşim Süpermen", bir süper kahramanın yan ürünü. Bilinen eserlerinden biri ise 1976'daki filmi "Allegro Non Troppo", kısa parçaların klasik müzikle Disney'in "Fantazya"sını montajla birleştirerek, ama doğadaki daha güldürücü, ekonominin yapılış tarzı ve daha çok aydınlanmış öyküsel konular içerir. Uzun bir aradan sonra, 1987'de canlı bir aksiyon filmi yarattı, "Çin Lokantası'nın Altında", tarihöncesine ilişkin animasyon filmi pilot "Mammuk'u" (2002) yapmadan önceki son feature filmiydi.

1995'te Hanna Barbera'nın "Ne Çizgi Filmdi Ama" serisinin "Yardım?" ismiyle kısa animasyonunu yarattı ve 1996'da RAI ve Çizgi Film (Avrupa Birliği Medya Programı)'in işbirliğiyle 26 bölümlük televizyonda çizgi film "Spagetti Ailesi" 'ni yarattı.

Üç Baş Filmi:

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Zagreb 13. Dünya Animasyon Filmleri Festivali (1998): Hayat boyu başarı ödülü "evrensel animasyon sanatına olan olağanüstü katkı ve geliştirmesinden" dolayı
  • Zagreb Film Festivali (2000): Özel Jüri Ödülü "insan çeşitliliğindeki orijinal gözlemi' nedeniyle
  • Tahran 2. Uluslararası Animasyon Festivali (2001): Özel Jüri Ödülü ("Avrupa ve İtalya")
  • Bergamo Uluslararası Sinema Festivali (2003): Kariyer Ödülü (Premio delle mura)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pingitore, Silvia (23 Mayıs 2022). "Europe VS Italy; interview with Bruno Bozzetto". the-shortlisted.co.uk (İngilizce). 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]