Bruce Swedien

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bruce Swedien (1998)

Bruce Swedien (19 Nisan 1934 - 16 Kasım 2020), Grammy ödüllü Amerikalı ses mühendisi ve müzik prodüktörü. Quincy Jones ile birlikte yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Swedien, on üç kez aday gösterildiği Grammy Ödülleri'nin beşini kazandı. 1978'den 2001'e dek Michael Jackson'ın kayıtlarında görev alan birincil ses mühendisiydi. Dünyanın en çok satan albümü Thriller'ın kayıtlarını ve miksajını yaptı.

Count Basie, Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Quincy Jones, Oscar Peterson, Herbie Hancock ve Jeff Oster gibi caz sanatçılarıyla çalıştı. Pop müzik alanında kayıt ve mikslerini yaptığı sanatçılar arasında Patti Austin, Natalie Cole, Roberta Flack, Mick Jagger, Jennifer Lopez, Paul McCartney, Diana Ross, Rufus, Chaka Khan, Barbra Streisand, Donna Summer, Sarah Vaughan ve Kassav' bulunmaktadır. Bunun dışında Night Shift, The Color Purple ve Running Scared filmlerin soundtrack'lerine de katkıda bulundu.

Swedien'e mesleğindeki başarıları nedeniyle İsveç'teki Luleå University of Technology'den fahri doktorluk unvanı verildi. Ayrıca İsveç Ulusal Radyosu'nda ses mühendisliği dersleri verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]