Bromtimol mavisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bromtimol Mavisi
Tanıtım ve özellikler
Bilimsel ismi Bromthymol blue
Moleküler formülü C27H28Br2O5S
Mol kütlesi 624.39 g/mol
Yoğunluk 1.25 gr/cm3
Kaynama noktası 202 °C

Bromtimol mavisi, zayıf asit ve bazlar için kullanınan bir kimyasal pH indikatörüdür.

Bromtimol mavisi (pH indikatörü)
6,0 7,6

Bromtimol mavisi karışımda zayıf bir asitmiş gibi davranır ve bununla birlikte sırasıyla sarı veya mavi olarak gözükerek karışımda bulunan maddenin asit ya da baz olduğunu gösterir. Nötr çözeltilerdeki hali yeşil renktedir. Genelde bir sodyum tuzu olarak katı halde satılır. Laboratuvarlarda biyolojik boya maddesi olarak işlev görür. Mikroskop altında hücre duvarlarını ve çekirdeklerini tanımlamak amacıyla da kullanılır.

Bromtimol mavisinin pH renk skalası

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Farklı pH'larda bromotimol mavisi çözeltilerinin fotoğrafı.

Bromtimol mavisi genellikle havuzların, akvaryumların sularında bulunan karbondioksit miktarını hesaplamak amacıyla kullanılır (Karbondioksit zayıf bir asit özelliği gösterir). Bu kimyasal ayrıca bitkilerin fotosentetik aktivitelerini ve solunum hareketlerini incelemek amacıyla kullanılır. Laboratuvarlarda ise biyolojik boya maddesi olarak işlev görür. Mikroskop altında hücre duvarlarını ve çekirdeklerini tanımlamak amacıyla da kullanılır.

Bromtimol mavisi için en çok kullanılan deney, içerisinde bromtimol mavisi bulunan bir tüpe üf-lemektir. Tüpe üflendiği zaman, ağızdan çıkan karbondioksit asitlik özelliği gösterdiğinden dolayı bromtimol mavisi yeşilden sarıya döner.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İngilizce Vikipedi