Bring Me to Life

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Bring Me To Life"
Fallen albümünden
Evanescence single
Yayımlanma3 Nisan 2003
FormatCD, DVD, Dijital
TarzHard Rock
ŞirketWind-up
YazarAmy Lee, Ben Moody, David Hodges
YapımcıDave Fortman
Evanescence single kronolojisi
"Bring Me To Life" "Going Under"
((2003))

"Bring Me To Life" Evanescence'ın Fallen albümünden çıkan ilk teklidir. Şarkı 2004 Grammy Ödülleri'nde "En İyi Hard Rock Performansı" ödülüne layık görülmüştür.

Tekli yayınlandığında B tarafında Farther Away'in albüm sürümü yer almasına rağmen, bu şarkı daha sonra Fallen'dan çıkarıldı ancak gene de tüm konserlerde söylendi ve Anywhere But Home'da da kendine yer buldu. Teklinin B tarafında bulunan Bring Me To Life'ın Bliss Mix'i ise Paul McCoy'un vokallerinin bulunmadığı ve daha önce Daredevil filminin albümü için yapılan orijinal sürümüydu.

Teklinin Avustralya sürümünde 4. şarkı olarak Bring Me To Life'ın klibi değil, Missing yer alıyordu. Şarkı Fallen'da kullanılmamasına rağmen Anywhere But Home'da yer aldı.

Teklinin Birleşik Krallık'ta çıkan bir DVD sürümü bulunuyor. DVD'de "Bring Me To Life"'ın video sürümü, albüm sürümü, canlı akustik sürümü, "My Immortal"'ın canlı akustik sürümü ve bir röportaj bulunuyor.

Bring Me To Life'ın ayrıca iki tane demo sürümü bulunuyor. Bu şarkıların internetten indirilmesine Evanescence, Fallen albümü çıktıktan bir süre sonra izin vermişti. Bu iki demo sürümü Fallen'daki sürümünden farklı olarak Paul McCoy vokalleri ve piyano ile giriş içermiyor. Şarkılarda gitar soloları bulunuyor.

Şarkının canlı performanslarında Amy Lee'ye gruptan ayrılmadan önce gitarist John LeCompt eşlik ediyordu. Ancak LeCompt gruptan ayrıldıktan sonra onun söylediği bölümler çıkarıldı ve Lee şarkıyı başka vokaller olmaksızın tek başına söylemeye başladı.

Şarkı Billboard'ın 2000'lerin en iyi Rock şarkıları listesinde 73. sırada yer aldı. Listede Evanescence tek kadın vokalistli gruptu.[1]

Şarkının konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Amy Lee, bir restoranda otururken başına gelen bir olaydan esinlenmiş ve bu şarkıyı yazmış.

"Bu şarkıyı yazarken birinin bana söylediklerinden esinlendim. Kim olduğunu bilmiyordum ve kahin olduğunu düşünüyordum," şeklinde konuştu tur sırasında Tulsa'da durduklarında. "Bir ilişki içerisindeydim ve tam anlamıyla mutsuzdum. Ama bunu saklıyordum. Tamamen kötüye kullanılıyordum ve bunun üzerini örtmeye çalışıyordum; kendime bile itiraf edemiyordum. O gün o adamla belki 10 veya 15 kelime konuştum, kendisi bir arkadaşımın arkadaşıydı. Hepimiz birinin gelmesini bekliyorduk. Restorana gidip bir masa tuttuk. Ve bana bakıp şöyle söyledi, ‘Mutlu musun?’. Kalbimin fırladığını hissettim ve hoşlandım, ne düşündüğümü biliyordu. Ve yalan söyledim, iyiyim dedim. Her neyse, o kahin değildi ama bir sosyoloji uzmanıydı."

—20px, 20px

[2]

Lee aynı zamanda VH1'e verdiği röportajda da görüşlerini dile getirdi.

VH1:Bring Me To Life ne hakkında?

Lee:Açık fikirlilik. Uzun süre özlem çektiğin tüm şeyler için uyanmak hakkında. Birisi bir gün bana kalbimi bir saniyelik bir yarışa çıkaran bir şey söyledi ve fark ettim ki aylardır uyuşmuşum, hayatın işleyişi içinde sadece ilerliyorum.

—20px, 20px

[3]

The Open Door çıktıktan sonra Amy Lee:Back In Black başlığı altındaki röportajında şarkının eşi Josh Hartzler'la ilgili olduğunu da söyledi.[4]

Şarkı başlangıçta Hristiyan listelerinin tepesindeydi, çünkü şarkı sözlerinde İsa'nın yeni hayatının çağrışımı yapıldığı şeklinde yanlış bir düşünce vardı(Sözler açık bir şekilde İncil'deki söz sanatlarına benzerdi.). Ancak Amy daha sonra grubun bir Hristiyan rock grubu olmadığını, bunun Ben'le ilgili olduğunu söyledi.[5][6] Ayrıca şarkıdan bazı sözler John Tesh'in ilahi albümü olan A Deeper Faith II'nun kapağında kullanıldı.

Müzik videosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Amy Lee, "Bring Me To Life" müzik videosunda

Bring Me To Life'ın videosu Ocak 2003'te Philipp Stölzl tarafından Romanya'da çekildi. Klipte yer alan yapay binanın yanında yeşil arka planla bina sanki şehrin ortasındaymış gibi yansıtıldı. Amy'nin binadan düşüşünün gösterildiği sahnelerde iplerle tutulan Amy aşağıdan yansıtılan rüzgarla sanki aşağı düşüyormuş gibi gösterilmeye çalışıldı. Binadan atladığı sahnede ise Amy dublör kullanmadı. Klipte şarkıda olduğu gibi gruba Paul McCoy eşlik etti.

Şarkıda Amy onu hayata döndürecek olan sevgilisine ulaşmaya çalışıyor. Onu hayata döndürmesini istiyor. Bu sırada arkada yer alan görüntülerde birbiriyle hiç konuşmayan bir çift ve partide eğlenen maskeli insanların yanında maskesini çıkarıp ağlayan bir kız gösteriliyor. Amy sevgilisine ulaşıyor ancak dengesini kaybedip düşüyor. Sevgilisi onu tutmaya çalışsa da Amy düşüyor ve uyanamıyor. Klibin sonunda da Amy uyurken gösteriliyor.

Bulunduğu albümler ve kullanıldığı reklamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı ilk olarak Daredevil:The Album adındaki Daredevil soundtrackında yer aldı. Evanescence albümde iki şarkısı bulunan tek gruptu. Albümde bulunan ikinci Evanescence şarkısı ise My Immortal'dı. Bu versiyon şarkının klip sürümü değildi. Filmin anahtar sahnelerinden biri "My Immortal" eşliğinde söyleniyordu.

"Bring Me To Life" yayınlandığı anda birçok reklam ve filmde kullanılmaya başlandı. Şarkı Without A Trace ve CSI: Miami dizilerinin reklamlarında kullanıldı. Ayrıca Birleşik Krallık'ta yayınlanan Emmerdale adlı dizi sırasında, bir Hint Mitsubishi Lancer reklamında ve CSI: Miami dizisinin "Under The Fluence" adlı bölümünde yer aldı.

Pimp My Ride adlı MTV dizisinin 2. sezonunda Kierah'ın Ford Escort'unun arabası şekillendirildi. Şovun başında arabanın içindeki vaziyeti kontrol eden Xzibit, yıpranmış bir kâğıttan "Bring Me To Life" adlı cümleyi okudu. Ancak kâğıttakileri yanlış okuyan Xzibit, şu sözleri söyledi:"How can you see into my eyes like open doors? Leading you down into my core. Wake up inside of me."

Şarkı ayrıca; VH1'de tüm zamanların en iyi 83. hard rock şarkısı seçildi.

Bir dövüş organizasyonu olan WWE No Way Out 2003'ün resmi şarkısıydı.

Rock Band adlı video oyununun indirilebilen şarkılarından biri oldu.

Band Hero adlı video oyunu sırasında çalınan şarkılardan biriydi.

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bring Me To Life Avustralya single (22 Nisan 2003)[değiştir | kaynağı değiştir]

# Şarkı Yazarlar Süre
1. "Bring Me To Life" (Albüm sürümü) Amy Lee, Ben Moody, David Hodges 3:56
2. "Bring Me To Life" (Bliss Mix) Amy Lee, Ben Moody, David Hodges 3:59
3. "Farther Away" (Albüm sürümü) Amy Lee, Ben Moody, David Hodges 3:58
4. "Missing" (Albüm sürümü) Amy Lee, Ben Moody, David Hodges 4:15

Bring Me To Life single (20 Mayıs 2003)[değiştir | kaynağı değiştir]

# Şarkı Yazarlar Süre
1. "Bring Me To Life" (Albüm sürümü) Amy Lee, Ben Moody, David Hodges 3:56
2. "Bring Me To Life" (Bliss Mix) Amy Lee, Ben Moody, David Hodges 3:59
3. "Farther Away" (Albüm sürümü) Amy Lee, Ben Moody, David Hodges 3:58
4. "Bring Me To Life" (Müzik video) Amy Lee, Ben Moody, David Hodges 4:14

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Evanescence'ın ilk uluslararası hiti. ABD'de Billboard Hot 100'de 5 numaraya kadar ulaştı ve Modern Rock Tracks listesinde iki hafta boyunca zirvede kaldı. Mainstream Rock Tracks listesinde ise 11 numaraya kadar çıkabildi. Birleşik Krallık'ta şarkı listelerin tepesindeydi ve dört hafta boyunca zirvedeki yerini korudu. Avustralya'da şarkı altı hafta boyunca aralıksız 1 numaraydı. Şarkı dünyadaki hemen hemen tüm listelerde ilk 10'a girmeyi başardı ve halen grubun en başarılı şarkısı.

Listeler (2003) [7] En yüksek nokta
Amerika Birleşik Devletleri ABD Billboard Hot 100 [8] 5
Amerika Birleşik Devletleri ABD Billboard Mainstream Rock Tracks 11
Amerika Birleşik Devletleri ABD Billboard Mainstream Top 40 1
Amerika Birleşik Devletleri ABD Billboard Modern Rock Tracks 1
Almanya Almanya Tekli Listesi 2
Avustralya Avustralya ARIA Tekli Listesi 1
Avrupa Birliği Avrupa Hot 100 Tekli Listesi [9] 1
Avusturya Avusturya Tekli Listesi 3
Belçika Belçika (Flaman) Tekli Listesi 7
Belçika Belçika (Valonya) Tekli Listesi 2
Birleşik Krallık Birleşik Krallık Tekli Listesi 1
Danimarka Danimarka Tekli Listesi 2
Hollanda Hollanda Tekli Listesi 6
Finlandiya Finlandiya Tekli Listesi 11
Fransa Fransa Tekli Listesi 5
İrlanda İrlanda Tekli Listesi 2
İtalya İtalya FIMI Tekli Listesi 1
İsveç İsveç Tekli Listesi 2
İsviçre İsviçre Tekli Listesi 6
Norveç Norveç Tekli Listesi 2
Yeni Zelanda Yeni Zelanda RIANZ Tekli Listesi 3
Listeler (2004) En yüksek nokta
Kanada Kanada Tekli Listesi 3
Listeler (2006) En yüksek nokta
Amerika Birleşik Devletleri ABD Billboard Hot Digital Songs 35
Listeler (2009) En yüksek nokta
Birleşik Krallık Birleşik Krallık Tekli Listesi 97

Şarkının tüm versiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı Albüm veya Demo Süre
"Bring Me To Life" (Versiyon 1) 2001-2002 Demo 3:58
"Bring Me To Life" (Versiyon 2) 2001-2002 Demo 4:06
"Bring Me To Life" Fallen 3:57
"Bring Me To Life" (Bliss Mix) Bring Me To Life Single 3:59
"Bring Me To Life" Anywhere But Home 4:43

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2000'lerin en iyileri: Rock Şarkıları". Billboard.com. 2009. 29 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2009. 
  2. ^ Carioli, Carly (12 Eylül 2003). "Amy Lee Evanescence'ın 'Bring Me to Life'ını hayata döndürüyor". BostonPhoenix.com. 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2007. 
  3. ^ Kaufman, Gil (9 Mayıs 2003). "Evanescence: Fallen Bir Numaraya Doğru". VH1 News. 10 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2007. 
  4. ^ Eells, Josh (Ekim 2006). "Amy Lee: Back in Black". Blender. 19 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2007. 
  5. ^ Breimeier, Russ (2003). "Fallen (Wind-Up)". Christian Music Today. 26 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2007. 'Bring Me to Life,' as excerpted above, reads as a solid plea for spiritual revival. 
  6. ^ Breimeier, Russ (2006). "Comatose (Ardent/SRE/Lava/Atlantic)". Christian Music Today. 26 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2007. 
  7. ^ "Uluslararası listeler". 2003. 5 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2009. 
  8. ^ Billboard magazine (2004). "Billboard listeleri". 24 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2009. 
  9. ^ Evanescence Birleşik Krallıkta En Yüksekte Tekliler, Albümler 29 Haziran 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi Billboard
Ödüller ve başarılar
Önce gelen
Foo Fighters
En İyi Hard Rock Performansı Dalında Grammy Ödülü
2004
Sonra gelen
Velvet Revolver
Önce gelen:
Rock Your Body / Justin Timberlake
Avustralya ARIA bir numaralı şarkı
18 Mayıs 2003 - 22 Haziran 2003
Sonra gelen:
Innocent Eyes / Delta Goodrem
Önce gelen:
Can't Stop / Red Hot Chili Peppers
ABD Billboard Modern Rock Tracks bir numaralı şarkı
29 Mart 2003
Sonra gelen:
Somewhere I Belong / Linkin Park
Önce gelen:
Ignition (remix) / R. Kelly
Birleşik Krallık tekli listesi bir numaralı şarkı
8 Haziran 2003 - 6 Temmuz 2003
Sonra gelen:
"Crazy in Love" / Beyoncé
Önce gelen:
Un'emozione per sempre / Eros Ramazzotti
İtalya FIMI tekli listesi bir numaralı şarkı (ilk giriş)
26 Haziran 2003 - 10 Temmuz 2003
Sonra gelen:
Get Busy / Sean Paul
Önce gelen:
Get Busy / Sean Paul
İtalya FIMI tekli listesi bir numaralı şarkı (ikinci giriş)
24 Temmuz 2003 - 31 Temmuz 2003
Sonra gelen:
Get Busy / Sean Paul
Önce gelen:
Get Busy / Sean Paul
İtalya FIMI tekli listesi bir numaralı şarkı (üçüncü giriş)
4 Ağustos 2003 - 11 Ağustos 2003
Sonra gelen:
You Weren't There / Lene Marlin