Brasero

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brasero
Ubuntu üzerinde Brasero
Geliştirici(ler)Philippe Rouquier, Luis Medinas
Güncel sürüm3.12.3 / 20 Eylül 2021
İşletim sistemiGNU/Linux, Unix tipi
TürCD/DVD yazıcı
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiprojects.gnome.org/brasero
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Eklentiler penceresi, Ubuntu üzerinde

Brasero, Unix benzeri sistemler için özgür ve açık kaynaklı bir CD/DVD yazma uygulaması. GNOME projesi kapsamındadır. cdrtools, growisofs ve isteğe bağlı olarak libburn araçları için grafiksel arayüz görevi görür.[1] GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslıdır.

Brasero bir zamanlar GNOME masaüstü ortamının öntanımlı CD/DVD uygulamasıydı.[2] Zaman içinde birçok bilgisayar üreticisinin bilgisayarlardan optik sürücüleri çıkarması nedeniyle 2013'te GNOME'un çekirdek uygulamalarından çıkarıldı.[3]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Brasero, Philippe Rouquier ve Luis Medinas tarafından geliştirilmiştir. Proje başlangıçta Bonfire olarak adlandırıldı, sonra İspanyolcada bir masada oturan insanları ısıtmak için kullanılan küçük bir ısıtıcı anlamına gelen brasero sözcüğüyle yeniden adlandırıldı.[4]

Free Software Magazine yazarı Robin Monks, Nisan 2007'de yayınlanan bir incelemede şu sonuca varmıştır:

Geliştirilmesinin ilerlemesi ile birlikte Nisan 2008'de Brasero 0.7.1 sürümü dönemin popüler GNU/Linux dağıtımı Ubuntu'nun 8.04 sürümüne dahil edildi.[5]

Brasero daha sonra GNOME'a entegre edildi ve sürüm numaraları GNOME masaüstü sürüm numaralandırmasına göre yayınlanmaya başladı. Ars Technica, Mart 2009'da Brasero 2.26'yı inceleyerek şunları yazdı:

Zaman içinde birçok bilgisayar üreticisinin bilgisayarlardan optik sürücüleri çıkarması nedeniyle 2013'te 3.8 sürümü ile GNOME'un çekirdek uygulamalarından çıkarıldı.[3]

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Veri[değiştir | kaynağı değiştir]

Brasero disk içeriğinin düzenlenmesine izin verir, klasörlerin içindeki dosyaları kaldırabilir, taşıyabilir ve yeniden adlandırabilir. Çoklu oturum desteğine sahiptir yani aynı anda CD/DVD'lere veri yazabilir. Disk dosya bütünlüğünü kontrol edebilir.

Gizli dosyalar, önizleme resimleri, bozuk dosyalar gibi Joliet CD standardına uymayan dosyalar dahil olmak üzere istenmeyen dosyalar için otomatik filtreleme sağlar. Brasero çoklu oturumları, Joliet uzantısını destekler ve kullanıcının sabit sürücüsünün bir görüntüsünü oluşturabilir.[1]

Ses[değiştir | kaynağı değiştir]

Ses CD'leri oluştururken, GStreamer'ı kullanarak otomatik olarak bulunan CD-Text bilgilerini yazar. Ayrıca CD-Text bilgilerinin düzenlenmesini destekler. Ogg, FLAC ve MP3 dahil olmak üzere GStreamer'ın yerel kurulumu tarafından işlenen tüm ses dosyası biçimlerini kullanabilir. Brasero içine bırakılan klasörlerdeki ses dosyalarını arayabilir.

Kopyalama[değiştir | kaynağı değiştir]

CD/DVD'leri kopyalayabilir. Bilgisayara kopyalayarak kalıp dosyası (ISO vb.) oluşturabilir. Tek oturumluk veri DVD'lerini ve her türlü CD'yi destekler.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Brasero ayrıca kalıp ve cue dosyalarını yazdırabilir. CD/DVD'leri silebilir. Devam eden projeleri kaydedebilir ve yükleyebilir. Sürükle/bırak, dosya yöneticisinden kes/yapıştır yapabilir. gnome-vfs protokolü kullanıldığı sürece ağdaki dosyaları kullanabilir. Dosya değişikliği bildirimi yapabilir. GStreamer çokluortam çerçevesinde şarkı, resim ve videoların önizlemesini gösterebilir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Brasero". GNOME Projesi. 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  2. ^ "GNOME 2.26 brings incremental improvements". 20 Mart 2009. 31 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2009. 
  3. ^ a b "Bug 685042 – move brasero from core to apps". Bugzilla.gnome.org. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  4. ^ a b "Free Software Magazine incelemesi". 13 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2007. 
  5. ^ a b "The heron has landed: a review of Ubuntu 8.04". Mayıs 2008. 4 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2009.