Bohemya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bohemya Prensliği sayfasından yönlendirildi)
Bohemya

Bohemya (Çekçe: Bu ses hakkındaČechy , Almanca: Bu ses hakkındaBöhmen , Fransızca: Bohême, Lehçe: Czechy), Çekya'da bir bölgedir. Bohemya'nın toplam yüzölçümü yaklaşık 52.060 kilometrekaredir. Bohemya, Bohemya kralları tarafından yönetilen Moravya ve Çek Silezyası dahil geniş tarihsel Bohemya krallığı toprakları olarak da söylenebilir. 1918'e kadar Bohemya eyaleti Avusturya'ya aitti.

Bohemya, Büyük Morevya'nın düklüğü altındaydı. Sonra ise Büyük Roma İmparatorluğu altında ise özgür bir krallıktı. Daha sonra Avusturya İmparatorluğu ve Habsburg monarşisisinin altında bir parçaydı. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan özgür çekoslavak devletinde, Bohemya'nın tamamı Çekoslavakya'nın bir parçası oldu. Almanca konuşan yerliler ise çoğunluğu Almanca konuşan bölgelerin Almanya-Avusturya'nın bir parçası olması iddiaları, 1938 ve 1945 yılları sırasında bu bölgeler Nazi Almanyası'nın Sudetenland toprağı olmuştur.

Kalan Çek bölgeleri ise İkinci Çekoslav Cumhuriyeti olmuştur. Ve İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Bohemya ve Moravya himayesi altında işgal edilmiştir. Sonrasında ise Bohemya yenilenmiş Çekoslavakya'nın parçası oldu. 1969'da, Çek topraklarına(Bohemya dahil olarak) Çek Sosyalist Cumhuriyeti'nde Çekoslavakya olarak özerklik verilmiştir. 1990'da ülkenin ismi Çek Cumhuriyeti olarak değiştirilen 1993'te Çekoslavakya'nın dağılmasıyla ayrı bir devlet olmuştur.

1948'e kadar Bohemya, Çekoslavakya'nın bir yönetim parçasıydı. O zamandan sonra yönetim değişiklikleriyle birlikte kendi kendini yöneten bölgeler olarak ayrıldı ve bu değiştirilen yönetim tarihsel çek topraklarını dahil etmiyordu(ya da 1960 ve 2000'den kalan bölgeleri). Ancak üç toprak Çek anayasasında "Biz, Bohemya, Moravya ve Silezya'daki Çek Cumhuriyeti vatandaşlarıyız" olarak anıldı.

Bohemya 52.065 kilometre kare alanı vardı, bugün ise bu bölge 10.5 milyon nüfusluk Çek Cumhuriyeti'nin 6.5 milyon vatandaşına ev sahipliği yapmaktadır. Bohemya, Yukarı ve Aşağı Avusturya bölgesinde, Bavyera'nın batısında (Almanya) ve Saksonya ve Lusatia'nın kuzeyinde, Silezya'nın kuzeydoğusunda, Moravya'nın doğusunda sınırlandırılmıştır. Bohemya'nın sınırları genellikle Bohemya Ormanı, Maden Dağları ve Devasa Dağları gibi dağlar tarafından işaretlenmiştir. Sudetes'in bir parçası, Bohemyalı-Moravyalı sınırı kabaca Elde-Danube havzasını takip etmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]