Bodrum Antik Tiyatrosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bodrum Antik Tiyatrosu
Tiyatro (2019)
KonumHalikarnas, Türkiye
BölgeKarya
TürTiyatro
Tarihçe
KuruluşMÖ 4
Kültür(ler)Yunan, Roma
Sit ayrıntıları
Durumkısmi olarak restore edilmiş
Kamusal erişimArkeoloji parkı
Bodrum Antik Tiyatro
Bodrum Antik Tiyatro

Bodrum Antik Tiyatrosu veya kısaca Antik Tiyatro, Klasik Antik Çağ'da, Satrap Mausolos'un hüküm sürdüğü MÖ 4. yüzyılda inşa ettirilmiş ve Türkiye'nin Bodrum şehrinde yer alan bir tiyatro binasıdır.[1] Bodrum şehir merkezinin kuzeyinde bulunan tiyatro, Anadolu'nun en eski tiyatroları arasında yer almaktadır. 1970'lerda bir grup Türk tarafından restore edilmiş tiyatronun en son restorasyonu Bodrum Belediyesi, Ericsson ve Turkcell iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. Yapı günümüzde Bodrum'da gerçekleştirilen pek çok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Tiyatronun ilginç nitelikleri arasında, oyunlardan önce Dionysos uğruna kurbanların kesildiği sunağı ve bazı koltukların arasındaki, belki de gölgelik olarak kullanılmış olabilecek delikler vardır. Cavea bölümünde her koltuk arasında 40 santimetrelik bir mesafe bırakılmış olan tiyatro 13.000 kişi kapasiteli olup, altta 30 ile üstte 25 olmak üzere toplamda 55 sıraya sahiptir. Tiyatroda yer alan oturma sıraları dikine 11 merdivenle 12 bölüme ayrılmıştır.[1]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Bodrum Antik Tiyatro". mugla.ktb.gov.tr. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020.