Blister paketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Blister sayfasından yönlendirildi)
Blister içerisindeki tabletler

Blister, tablet veya kapsüllerin korunmasını sağlayan bir ambalaj çeşididir. İçerisindeki ürünü nem, toz, mikroorganizma gibi dış etmenlerden uzun süre korur. Şeffaf olduğu gibi, saydam olmayan blisterler ürünü gün ışığından korumada etkilidir.

Blister Ambalajlarda[1] PVC ve PET hammadde kullanılmaktadır. İlaç sektörü başta olmakla birlikte, Otomotiv sektöründe araç kaportası, ön konsol gibi birçok yerde kullanılır. Gıda ambalajlarında sos kaplarından paket serviste kullanılan birçok ürün blister ambalajdır. Ambalaj sektöründe ürünleri raflarda sergilenmesinde öne çıkmaktadır. Ürünleri mukavemetli bir şekilde muhafaza eder. Daha bunlar gibi aklınıza gelebilecek her üründe kullanılmaktadır. Seri bir üretim olarak üretildiğinden maliyeti oldukça uygundur.

Paketlenecek ürün, ısıyla şekil verilerek açılan yuvalara yerleştirilir. Sonra yine ısı yardımıyla arka kısmına alüminyum, kâğıt veya plastik bir yüzey yapıştırılır. Bu işlem için Blister / Termoform yapıştırma makinası kullanılır.

Üründe kullanılan hammadde türü ve kalınlığına göre ısı ayarı yapılır. Yapıştırmada ortalama 80 ile 100 derece kullanılır. Blister yapıştırma makinası için bakabilirsiniz.

Paketlenecek olan ürün çeşidine göre blister malzemesi şeffaf plastik, opak plastik, alüminyum veya karton olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Blister Ambalaj Nedir ?". 29 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022.