Blender (yazılım)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Blender
Blender 3.1.0 başlangıç ekranı.
Geliştirici(ler)Blender Vakfı
Güncel sürüm4.1.0[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 26 Mart 2024
Geliştirme durumuAktif
Programlama diliC, C++ ve Python
İşletim sistemiWindows, Mac OS X, GNU/Linux
Tür3B modelleme, animasyon, compositing, Görsel efekt, Video düzenleme,
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiwww.blender.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Blender, özgür ve açık kaynak kodlu bir üç boyutlu modelleme ve canlandırma uygulamasıdır. Blender ile animasyon, görsel efekt, üç boyutlu model, Sanal gerçeklik modelleri üretiminde kullanılır. Blender programı ile 3D modelleme, UV haritalandırma, dokulandırma(texturing) , dijital çizim, fotoğraf düzenleme, kemiklendirme(Rigging), sıvı ve gaz simüle etme, Parçacık simüle etme, Yumuşak madde simüle etme, 3D çizim, animasyon yapma ve düzenleme, dijital kopya işleme(render), video düzenleme yapılabilmektedir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Blender tasarısı, 1998'de Hollanda'da kurulan Neo Geo adlı canlandırma stüdyosunun, kendi kadrosuyla yazılım geliştirerek kendi üretim araçlarına sahip olmayı hedeflemesiyle başlamıştır. Blender, bu dönemde kapalı kaynak kodlu ve ücretli bir yazılımdır.[2]

Yazılımın haklarını elinde tutan NaN, 2002 yılında batar. Yazılımın haklarını elinde tutan NaN, Blender'ın haklarını belli bir tutar karşılığında açabileceğini açıklayınca, o yıl kurulan Blender Vakfı, o güne dek yazılmış olan kodların kamuya açılması için bir bağış kampanyası başlatır. Özgür yazılım dünyasında ses getiren kampanyada toplanan 100.000 avro karşılığında Blender'ın tüm kodlarını GNU Genel Kamu Lisansı ile özgürleştirerek kamuya açar.[2]

Özgürleştirildikten sonra, sahip olduğu Python API'si ve içinde gömülü çalışan oyun motoru ile Blender, birçok yazılım geliştiricisinin ilgisini çeker ve geliştirilmesi oldukça hızlanır. Blender günümüzde Blender Vakfı'nın bağışçıları ve sponsorları tarafından finanse edilmekte ve Blender Enstitüsü'nde iki yarı zamanlı, iki tam zamanlı çalışan topluluklar tarafından geliştirilmektedir.[2] Blender, bilinen ve yaygın olarak kullanılan 3 boyutlu modelleme/tasarım yazılımlarından biridir.

Blender tek başına, ilk olarak Cuma ya da bir başka gün adlı 35mm. filmin görsel efektleri için kullanılmıştır. Bu film Locarno Film Festivalinde en iyi görsel efekt ödülü almış, daha sonra Örümcek Adam 2 filminde de kullanılmıştır. Blender Studio hala Blender kullanarak kısa film yapmaya devam etmektedir.

Teknoloji gösterisi amaçlı olarak ve yazılımın yeni tasarılarda kullanılabilmesini yaygınlaştırmak amacıyla Montevideo Medya Sanatları Enstitüsü tarafından organize edilen bir tasarıda Elephants Dream adlı 3 boyutlu bir filmin üretilmesinde kullanılmış, daha sonra bu film özgür yazılım felsefesine uygun olarak kaynak kodları açık olarak dağıtılarak bir ilk gerçekleştirilmiştir.

Aynı zamanda Adobe Flash tabanlı ünlü 3D motoru Papervision3d desteği de vermektedir. Blender, 2015 yılından itibaren artık Steam platformunda, 2018 yılından itibaren Microsoft Store platformunda indirilebilir durumdadır.

2.75 sürümüyle birlikte Blender'da GPU temelli render alma işlerinde kullanılan Cycles Render motoru AMD GPU'lara da deneysel olarak destek vermeye başladı.

2.80 sürümüne kadar dahili olarak bir oyun motoru (Blender Game Engine) barındırıyordu. 2.80 sürümü ile içerdiği Blender Game Engine çıkarılmıştır. Aynı güncelleme ile birlikte büyük bir kullanıcı arayüzü değişikliği yaşandı ve EEVEE Render motoru eklendi.

Blender vakfı tarafından açık kaynak olarak yayınlanan başlıca kısa filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Blender vakfı tarafından açık kaynak olarak yayınlanan oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Blender 4.1 Release Notes". 26 Mart 2024. Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 
  2. ^ a b c "Blender History". 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2013. 

Blender Open Projects 1 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Blender 30 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.