Blaser

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Blaser
TipAteşli silahlar
TürÖzel
Kuruluş1957
KurucuHorst Blaser
Genel merkezi,
ÜrünSilah
SahibiLüke & Ortmeier Gruppe
Çalışan sayısı350
Web sitesihttp://www.blaser.de

Blaser (okunuşu: Bı-lah-zer) 1957 yılında Almanya'da Horst Blaser tarafından kurulmuş, aynı yıl Blaser Diplomat modeli kombine av tüfeği ile piyasaya giren, daha sonra da 1993 yılında ürettiği ve en popüler modeli olan Blaser R93 modeli yivli tüfeği ile ünlenmiş silah firmasıdır. Firmanın üretimi öncelikle sivil kullanım amacı taşımaktadır. Özellikle lüks üretimi ve drilling türü tüfekleri kullanıcıların beğenisini kazanmıştır. Ancak Blaserin popüler R93 modeli üzerinden geliştirdiği ve ana modelden kundak farkı dışında tek farkı ayrılabilir şarjör kullanımı olan Tac-2 modeli ile askeri/polis silahları piyasasına da giriş yapmıştır. Bazı ülkelerdrki yasalar nedeniyle Tac-2 modelinin az değiştirilmiş sivil versiyonu olan LRS-2 de firmanın ürettiği taktik silahlar arasında yer alır.

1993 yılında piyasaya sürülen Blaser R93 özellikle güvenliğe verdiği önem ve yenilikçi düz hareketli bolt sistemiyle dünyada silah meraklılarının cidddi beğensini kazanmıştır. Daha sonra üretilen R8 modeli yivli tüfeğinde, R93'e ek olarak tetik grubuyla beraber sökülebilen şarjör bulunmaktadır. Ayrıca bu iki tüfekte, Blaser'a özel bir dürbün mobtaj sistemi de bulunmaktadır. Özellikle bu iş için tasarlanmış malzeme ile beraber kullanıldığında, dürbün sıfırının kaybolmamasıyla beraber dürbünü çıkarıp takabilme özelliği de dünyada oldukça beğenilmesine sebep olmuştur. Her iki modelin de bolt kafası ve namlusu, gereğinde şarjör aparatı birkaç dakika içinde tek bir tornavida ile değişerek tek kasa üzerinde kaç kalibrenin kullanılmasına izin vermektedir. Bu sistem özellikle Avrupa ülkelerindeki gibi silah sınırı olan ülkeler için başka bir artı özellik taşımaktadır. Her iki silahın bir diğer dikkat çekici özelliği; olağanüstü dikkat (precision) özellikleridir.

Günümüzde markanın ürettiği silahların başta gelenleri R8 ve R93 tipi yivli tüfekle, Yivsiz av tüfkeleri (Blaser F3), 2016'da piyasaya sürülen F16 modeli ve ayrıca tek kırma, çifte ve drilling yivli silahlar danbulunaktadır.

Marka sivil amaçlı ürettiği silahlar için lükste sınır tanımayan özel üretim modelleri için de sipariş kabul etmektedir.

Blaser 1997'de Sigarms ile ticari birlikteliğe başlamış sncak tek başına tasarıma devam etmiştir. 1999'da ABD'ye ihracata başlayan firma 2006'da Texas'da büro açmıştır. Firma 2003 itibarı ile Türkiyeye ihracata başlamış olup türkiye temsilciliğini Nuvgun üstlenmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]