Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi
KısaltmasıUNODC
Kuruluşu1997
TürüAjans
Yasal durumuEtkin
Ana kuruluşuBirleşmiş Milletler
Websitesiwww.unodc.org
Viyana'daki UNODC merkezi

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, (İngilizce: United Nations Office on Drugs and Crime) (UNODC) Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Programı (UNDCP) ile Suç Önleme ve Ceza Adaleti Bölümlerinin 1997 yılında Viyana'da Birleşmiş Milletler Ofisinde birleştirilmesi neticesinde kurulan bir ofistir.[1] Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubunun bir üyesidir[2] ve 2002 yılından Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi olarak yeniden adlandırılmıştır.[3]

Organizasyon yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel Merkezi Viyana'da bulunan ofis dünya genelinde 1.500 kişiyi istihdam etmektedir. Avusturya ile birlikte 21 21 saha ofisi bulunan teşkilatın, biri Brüksel ve diğeri New York'ta olmak üzere iki de irtibat ofisi bulunmaktadır. Ofis Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından atanan bir icra direktörü tarafından yönetilmektedir. Halen icra direktörlüğü Birleşik Krallık'ın eski Rusya büyükelçisi Yuri Fedotov yürütmektedir. Fedotov bu görevi 2002 yılından 12 Temmuz 2010 tarihine kadar ofisin eski icra direktörü olan Antonio Maria Costa'dan almıştır. Ofisin uzun vadeli amaçları arasında, hükûmetlere bağlı kamu kurum ve kuruluşları arasında uyuşturucu madde, suç, terörizm ve yolsuzluk ile ilgili konularda küresel olarak paylaşılan bilgileri en üst seviyeye çıkartmak ve kamuoyunda bu konularda küresel, ulusal ve toplumsal düzeyde farkındalık yaratmaktır. Ofisin finansmanın %90'lık bölümünü hükûmetlerin yaptığı gönüllü katkılar oluşturmaktadır.

UNODC, aynı zamanda Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu (İngilizce: International Narcotics Control Board)(INCB) sekreteryasını da yapısında bulundurmaktadır.

Amacı ve fonksiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

UNODC, yasa dışı uyuşturucu ticareti suçlarınının önlenmesi ile mücadele, uluslararası terörizm ve siyasi yolsuzluklar konularında birbirleriyle koordineli ve kapsamlı çalışmalar yapılması ve suçları çözüm bulmada Birleşmiş Milletlere yardımcı olması amacıyla kurulmuştur. Bu hedefler üç temel fonksiyon aracılığı ile takip edilmektedir. Bunlardan birincisi çeşitli terörizm ve yasa dışı uyuşturucu ticareti ile mücadele suçlarının benimsenerek, araştırılması, uygulanması ve bu konuda hükûmetlere destek verilerek takip edilmesidir. İkincisi bu tür suç konularında ülkeler arasında anlaşma, protokol ve sözleşmelerin yapılmasıdır. Üçüncüsü ise hükûmetlerin bu tür suçlarla mücadelede zorluklarla karşılaşması durumunda mali/teknik yardımların yapılmasıdır.

Bu kapsamda UNODC'nin sorumlu olduğu ana temalar ise; Alternatif Kalkınma, Yolsuzluk, Ceza Yargısı, Cezaevi Reformu ve Suçların Önlenmesi, Yasa dışı Uyuşturucu madde ticaretinin önlenmesi, tedavisi ve bakımı, HIV ve AIDS, İnsan Ticareti ve Göçmen Kaçakçılığı, Kara Para Aklama, Organize Suç, Korsanlık ve Terörizmle Mücadeledir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]