Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1146 sayılı kararı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BM Güvenlik Konseyinin
1146 sayılı kararı
KKTC bayrağı ile Lefkoşa'nın kuzey kısmı
Tarih23 Aralık 1997
Oturum no.3.846
KodS/RES/1146 (Doküman)
KonuKıbrıs'taki durum ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılması.
Oylama
  • Kabul: 15
  • Ret: Yok
  • Çekimser: Yok
SonuçKabul edildi.
Güvenlik Konseyi üyeleri
Daimi üyeler
Geçici üyeler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1146 sayılı kararı, Kıbrıs'taki duruma ilişkin tüm kararların yeniden teyit edildiği ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (İngilizce kısaltma: UNFICYP) görev süresinin altı ay daha, 30 Haziran 1998'e kadar uzatıldığı karardır.[1]

Kıbrıs Cumhuriyeti Hükûmeti, UNFICYP'nin adadaki varlığının devam etmesini bir kez daha kabul etti. Bu arada Konsey, ciddi olayların sayısında azalma olmasına rağmen, ateşkes hattı boyunca gerilim yüksek kaldı. Ayrıca, UNFICYP'nin hareket özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların arttığını ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüme yönelik müzakerelerin, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs arasında son zamanlarda yapılan iki doğrudan görüşmenin ardından, devam eden görüşmelerin çıkmaza girdiği kaydedildi.

UNFICYP'in görev süresi 30 Haziran 1998'e kadar uzatıldı. Güney Kıbrıs'ta askeri silahların güçlendirilmesi ve yabancı asker sayısının azaltılmasında ilerleme kaydedilmemesi konusunda da endişeler vardı. Bu bağlamda Konsey, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni savunma harcamalarını kısmaya ve adanın tamamını askerden arındırmaya yönelik genel bir bakış açısıyla yabancı birlikleri geri çekmeye çağırdı.[2]

Konsey, mevcut durumun kabul edilemez olduğunu yineledikten sonra, Genel Sekreter Kofi Annan'ın müzakereleri Mart 1998'de yeniden başlatma niyetini memnuniyetle karşıladı ve her iki Kıbrıslı lider de genel sekreterle işbirliği yapmaya davet edildi. Temmuz 1997'de liderlerin kayıp kişilerle ilgili bir anlaşmasını memnuniyetle karşıladı ve iki toplum arasındaki karşılıklı işbirliği ve güveni geliştirmek için artmakta olan iki toplumlu etkinliklerin yapılması yönünde çağrıda bulunuldu.

Genel Sekreter Kofi Annan'a, mevcut kararın uygulanması hakkında, 10 Haziran 1998'e kadar konseye rapor vermesi talimatı verildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Security Council extends Cyprus mission until 30 June 1998". Birleşmiş Milletler. 1997. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  2. ^ "Cyprus News Agency: News in English (AM), 97-12-24". www.hri.org. 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]