Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1062 sayılı kararı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BM Güvenlik Konseyinin
1062 sayılı kararı
Kıbrıs'ın Türk kesimindeki Girne sahili
Tarih28 Haziran 1996
Oturum no.3.675
KodS/RES/1062 (Doküman)
KonuKıbrıs'taki durum ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılması.
Oylama
  • Kabul: 15
  • Ret: Yok
  • Çekimser: Yok
SonuçKabul edildi.
Güvenlik Konseyi üyeleri
Daimi üyeler
Geçici üyeler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1062 sayılı kararı, Kıbrıs'taki duruma ilişkin tüm kararların, özellikle 186, 939, 1032 sayılı kararların teyit edildiği ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (İngilizce kısaltma: UNFICYP) görev süresinin 31 Aralık 1996ya kadar uzatıldığı karardır.[1]

Güvenlik Konseyi, siyasi bir çözüme yönelik ilerleme kaydedilmediğini, Yeşil Hat yakınında silahların ateşlenmesini yasaklayan herhangi bir önlemin getirilmediğini ve UNFICYP'in Kuzey Kıbrıs'ta hareket özgürlüğünün kısıtlandığını kaydetti.

UNFICYP'in görev süresinin uzatılmasının ardından Konsey, Han Sung-Joo'nun, Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atanmasını memnuniyetle karşıladı. 3 Haziran 1996'da, tampon bölgede bir Kıbrıslı Rum muhafızın öldürüldüğü ve Kıbrıslı Türk askerlerinin, UNFICYP birliklerinin nöbetçiye yardım etmesine ve olayı soruşturmasına engel olduğu olayı üzüntüyle karşılanmıştır. Yanı sıra, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde askerî güçlerin ve silahlanmanın artmasıyla ilgili endişeler dile getirildi. Bölgede askeri eğitim uçuşları konusunda da gerilim artmıştı ve Konsey'in amacı, sonunda adayı askerden arındırmaktı.

Her iki taraftaki askeri yetkililerden şunlar istendi:

(a) tampon bölgenin bütünlüğüne saygı gösterilecek ve UNFICYP'e tam bir hareket özgürlüğü tanınacaktır;
(b) 839 sayılı Karar uyarınca, UNFICYP ile silah ateşleme yasağına ilişkin müzakerelere girilecek;
(c) mayınlı ve tuzaklı alanların mayınlardan arındırılmasına ve temizlenmesine yardımcı olunacak;
(d) tampon bölge civarındaki askeri inşaat durdurulacak;
(e) 1989 insansızlaştırma anlaşması, tampon bölgenin alanlarını kapsayacak şekilde genişletilecek.

Kıbrıslı Türkler ayrıca Kıbrıslı Rumların ve Marunilerin kendi topraklarındaki yaşam koşullarını iyileştirmek için daha fazlasını yapmaları yönünde çağrıda bulundu. Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türklere karşı ayrımcılığa son vermeye çağrıldı. Her iki taraftan da mevcut çıkmaza son vermesi ve doğrudan müzakereleri yeniden başlatması istendi. Avrupa Birliği'nin Kıbrıs ile katılım müzakerelerine başlama kararı, kapsamlı bir anlaşmayı kolaylaştırabilecek önemli bir yeni gelişme oldu.[2]

Genel Sekreter Butros Butros-Gali'den, adadaki gelişmeler hakkında 10 Aralık 1996'ya kadar konseye rapor vermesi istendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Security Council extends mandate of UNFICYP until 31 December". Birleşmiş Milletler. 1996. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  2. ^ Allan F. Tatham (2009). Enlargement of the European Union. Kluwer Law International. s. 133. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]