Birleşik Dünya Kolejleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Birleşik Dünya Kolejleri (İngilizce: United World College, UWC), uluslararası 18 tane okulu, 155 ülkede ulusal komiteyi ve çeşitli kısa programları kapsayan bir eğitim hareketidir.[1] Öğrenciler potansiyellerine ve dünyaya katacakları değerlere göre dünyanın çeşitli yerlerinden seçilir. Birleşik Dünya Kolejleri, okulları ve ulusal komiteleri öğrencilere burs sağladıkları kadar burssuz öğrencileri de kabul eder.

Birleşik Dünya Kolejleri, Birleşik Krallık başlangıçlı bir uluslararası organizasyon olup İtalya, Kanada, Hong Kong, Hindistan, Norveç, Singapur, Esvatini, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Ermenistan, Kosta Rika, Bosna-Hersek, Hollanda, Çin, Tayland Japonya, Tanzanya olmak üzere 18 tane okulu[2] 155 ülkede ulusal komitesi, çeşitli ülkelerde düzenlenen kısa programları, 181 ülkeden 50.000'in üzerinde mezunu vardır.[3] Uluslararası ofisi Londra'da bulunmaktadır.[4]

Ağustos 2011'de Singapur'da iki tane; bir tanesi Dover'da bir tanesi Tampines'ta (East olarak da bilinir) olmak üzere, Eylül 2014'te Ermenistan ve Almanya'da yeni kampüs açılmıştır.[5] Kolejlerin hepsi Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate, IB) eğitimi verir. Singapur, Hollanda ve Esvatini'deki kolejler IB eğitiminin yanı sıra 16 yaş öncesi IB eğitimi de verirler. Tüm kolejler yaklaşık 85 ülkeden ortalama 200-300 öğrenciye sahiptir.

Eylül 2015'te Çin'de, Eylül 2016'da Tayland'da yeni UWC açılmıştır.[6]

2014 yılında kurulup ilk UWC öğrencilerini 2017 sonbaharında kabul eden UWC Isak Japan[2] ve 1969 yılında kurulup ilk UWC öğrencilerini Ağustos 2019'da kabul etmiş olan UWC East Africa[7](Doğu Afrika) ile birlikte UWC toplamda 18 okulla eğitim veren bir eğitim hareketidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulan ilk Dünya Koleji olan Atlantik Koleji, Birleşik Krallık'ın Güney Galler bölgesinde 90 hektarlık bir alanda, bir 12. yüzyıl kalesinde bulunmaktadır. Okul, 1962 yılında Alman eğitimci Kurt Hahn tarafından kurulmuştur.[8] Kurt Hahn, Atlantik Koleji'nden önce de, Almanya'da Schule Schloss Salem'i, İskoçya'da Gordonstoun Okulu'nu kurmuş, Outward Bound Hareketi'ni başlatmıştır. Okulun bulunduğu kale, Antonin Besse II tarafından Birleşik Dünya Kolejleri'ne bağışlanmıştır. Kurt Hahn'ın vizyonu, II. Dünya Savaşı sonrası dönemde NATO Defence College'da kazandığı deneyimlere, eski düşmanların iş birliği içinde çalışmalarını gözlemlemesine dayanır. Bu deneyimlerden hareketle, karşılıklı anlayış ruhunu genç bireyler arasında yayıp geçmişten gelen önyargı ve düşmanlıklarını birlikte yaşayıp çalışarak yenmelerini hedefledi.

Hahn Birleşik Dünya Kolejleri'nde 16-18 yaşları arası, sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere bağlı olmaksızın kişisel motivasyon ve potansiyelleri temel alınarak seçilen gençlere eğitim vermeyi hedefledi. Farklı ekonomik olanaklara sahip gençler, okulun sağladığı burs programıyla eğitimlerini sürdürebileceklerdi. Hahn'ın bu projesi 1962'de Galler'de Atlantik Koleji olarak hayata geçti.

Dünyada şu anda 18 tane Birleşik Dünya Koleji bulunmaktadır:

Birleşik Dünya Kolejleri'ne başkanlık yapanlar arasında Lord Mountbatten (1967-1978), Prens Charles (1978-1995), Ürdün Kraliçesi Noor (1995- ) bulunmaktadır. Eski Güney Afrika cumhurbaşkanı Nelson Mandela, 1999'dan 2013'teki ölümüne kadar onursal başkanlık yapmıştır.

Nobel Barış Ödüllü Lester B. Pearson'a göre okulun felsefesi şöyledir: "İnsanlar birbirini anlamazsa barış nasıl sağlanabilir, hele birbirlerini tanımıyorlarsa?"

Akademik[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Dünya Kolejleri 2 yıllık üniversite öncesi eğitim verirler. Öğrenciler bu 2 yılın sonunda IB diploması alır. Uluslararası Bakalorya'nın merkezleri İsviçre'nin Cenevre şehri, üç yönetim ofisi de New York, Buenos Aires ve Singapur'da bulunur. Sınav ofisi, Atlantic College'ın kuruluşundaki etkisiyle Birleşik Krallık'ın Cardiff kentindedir.

IB'nin eğitim dilleri İngilizce, Fransızca ve İspanyolcadır. On iki okulun onunda eğitim ve günlük iletişim dili İngilizcedir. Lester B. Pearson College'da bazı dersler Fransızca ve İspanyolca verilir. UWC of Adriatic ve Red Cross Nordic kolejlerinde öğrencilerin bu ülkelerdeki yaşantılarını kolaylaştırmak ve yerel halkla bütünleşmelerini sağlamak için İtalyanca ve Norveççe zorunlu derstir. UWC of Costa Rica, İspanyolca ve İngilizce olmak üzere ilk çift dilde IB diploma olanağı sunan tek Birleşik Dünya Koleji'dir. Öğrencilerin daha önceden İspanyolca bilmeleri zorunlu değildir.

Bileşik Dünya Koleji öğrencileri, mezun olduktan sonra Shelby Davis Scholarship programına dahil olabilirler. Shelby Davis Scholarship programı, ABD'de anlaşmalı olduğu 91 üniversitede, Birleşik Dünya Koleji mezunu öğrencilerin ihtiyaç halinde üniversite masraflarını karşılamaya yardımcı olur.

Aktiviteler[değiştir | kaynağı değiştir]

CAS (Creativity, Action, Service, Türkçede Yaratıcılık, Fiziksel Etkinlik, Gönüllü toplum yardımı) programı IB'nin bir gerekliliği olarak Birleşik Dünya Kolejleri'nde de uygulanır. CAS, IB programıyla birlikte doğduğu UWC Atlantic'teki öğrencilerin akademik ve sosyal yaşamları baz alınarak oluşturulmuş bir programdır.

Farklı kolejlere özel CAS etkinlikleri bulunmaktadır. Örneğin, Li Po Chun'da Mercan İzleme Etkinliği, Atlantic'te Kraliyet Ulusal Filika Enstitüsü ile can kurtaran çalışmaları, Mahindra'da bioçeşitliliği korumak için Yangın Söndürme etkinliği bulunmaktadır. UWC in Mostar'daki CAS programı, Mostar'da savaş sonrası sosyal çatışmaların iyileştirilmesine yardımcı olmaya çalışır.

Misyon, Vizyon ve Değerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Milletleri, kültürleri ve insanları, sürdürülebilir barış dolu bir gelecek için bir araya getirmek ve bu misyon için eğitimi bir güç olarak kullanmaktır.[9]

Birleşik Dünya Kolejleri'ne göre sürekli ve sürdürülebilir, barış dolu bir gelecek için desteklenmesi gereken en önemli değerler şunlardır:

  • Uluslararası ve kültürlerarası anlayışı desteklemek
  • Farklılığımızı önemsemek ve değer vermek
  • Kişisel sorumluluk ve ahlak
  • Ortak sorumluluk ve saygı
  • Merhamet ve şefkat duygusuyla hizmet
  • Doğaya ve çevreye saygı
  • İdealizm algısı
  • Kişisel mücadele
  • Davranış ve kişisel örnek teşkil etmek

Başvuru[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Dünya Kolejleri'ne katılmak, öğrencinin UWC değerlerine bağlılığına ve bu değerleri hayatında uygulamaya ne kadar destekleyici olduğuna bağlıdır. UWC öğrencilerinden birçoğu Ulusal Komite sistemiyle seçilir. UWC'nin Ulusal Komiteleri, 130'dan farklı ülkede gönüllü ve mezunlar tarafından etkinliğini sürdürmektedir.

Ulusal Komiteler öğrenci seçimi için kendi yöntemlerini kullanarak öğrenci seçimini gerçekleştirirler. Örneğin Mısır'da öğrenciler ulusal yarışmalar ve mülakatlar sonucu UWC'lere seçilirler. Öğrenciler UWC'lere seçilmek için Hong Kong'da 1 gün, Brezilya, Arjantin, Birleşik Krallık, İspanya, Almanya ve İtalya'da 2 günlük seçim süreçlerine katılırlar. Türkiye'de de seçimler Türkiye Ulusal Komitesi tarafından başvuru formuna ve mülakat sonuçlarına dayanarak yapılır.[10]

Tanınmış Mezunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Politika ve Yönetim

İş Dünyası

Sanat

Akademik

Çeşitli Dallar

3 altın madalya sahibi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About UWC". 8 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2015. 
  2. ^ a b "United World Colleges Okulları". 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "UWC International". 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2015. 
  4. ^ "UWC International Office". 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2015. 
  5. ^ "UWC welcomes colleges in Dilijan and Freiburg". 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2015. 
  6. ^ "UWC Changshu China set to open in 2015". 30 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2015. 
  7. ^ "United World College East Africa". 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "http://www.uwc.org/about_uwc/history/default.aspx". 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2015.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  9. ^ "Mission and values". 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2015. 
  10. ^ "Başvuru". 28 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]