Bir Son Duygusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Son Duygusu
The Sense of an Ending
YazarJulian Barnes
ÇevirmenSerdar Rıfat Kırkoğlu
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
Yayım4 Ağustos 2011 (özgün)
Ocak 2013 (Türkçe)
YayımcıAyrıntı yayınları
Medya türüBaskı
Sayfa160
ISBN9789755397214

Bir Son Duygusu (Orijinal adı: The Sense of an Ending), İngiliz yazar Julian Barnes'ın kendi adıyla yazdığı on birinci romanıdır (yazarın Dan Kavanagh adıyla yayımladığı romanları da vardır). İngiltere’de 2011’de yayımlanmış ve yazara Man Booker 2011 Ödülü’nü kazandırmıştır.

Serdar Rıfat Kırkoğlu’nun Türkçeye çevirdiği roman, 2013 yılında Ayrıntı Yayınları tarafından Türkçe olarak yayımlandı. Eserde belleğin sonsuz değişkenliği, geçmişi yeniden inşa etme tutkusu ve hayatın anlamı temalarını işlenir.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Emekli bir tarihçi olan altmış yaşlarındaki Tony Webster, evlenmiş boşanmış, çoluk ve torun sahibi bir adamdır. Romanın birinci bölümünde okul yıllarını, arkadaşlarını, özellikle de lisede kendisini etkilemiş olan Adrian adlı arkadaşını anlatır. Tony, üniversitede Veronica adlı bir kız arkadaş edinmiştir. O dönemde kendisi, Veronica ve Adrian arasında yaşanmış aşk üçgenini hatırladığı şekilde okuyucuya aktarır. Adrian bir mektup göndererek Veronica ile çıkmaya başladığını ona bildirmiş; Tony mektubu yanıtlamış ve bu olaydan birkaç ay sonra Adiran’ın intihar ettiğini öğrenmiştir. Tony, kırk yıl sonra Veronica’nın annesinin, kendisine vasiyatnamesinde bir günce bıraktığını öğrenir. Bu, Adrain Finn’in güncesidir. Adrian’ın güncesinin Veronica’nın annesinde ne işi olduğunu ve onu neden kendisine miras bıraktığını anlamaya çalışırken geçmişi eşelemeye başlayan Tony, hatıralarını kronolojik olarak yan yana dizemediğini görür. Geçmişi, çoğunlukla da Veronica’nın aile evinde kaldığı kâbus gibi geçen hafta sonunu düşünür. Günceyi istemek için yıllar sonra tekrar Veronica ile irtibat kurar ama Veronica günceyi ona vermeye yanaşmaz. Yaşadığı gönül hikayesinin pek de hatırladığı gibi olmadığını hisseden Tony, gerçeğin peşine düşer; hayatında ilk defa “ciddi meselelere dair ciddi olmayı başarır” ve olayların aslını anlar. Biraz geç de olsa olan bitene dair bir son duygusu edinebilir.[2]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bir Son Duygusu , Ayrıntı Yayınları web sitesi". 24 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2014. 
  2. ^ "Meltem Gürle, İngiliz Usulü Duyarlılıklar, Aşiyan Aylık Edebiyat Dergisi, Sayı 9". 18 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2014. 
Ödüller
Önce gelen:
The Finkler Question
Man Booker Ödülü Kazanan Romanlar
2011
Sonra gelen:
Bring up The Bodies