Billboard'un En İyi Latin Şarkıları Yıl Sonu Listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Mikrofon tutan mavi ceketli adam.
Meksikalı şarkıcı ve söz yazarı Juan Gabriel 1997, 1998 ve 2001'de en iyi Latin tekli performansına sahiptir.

Billboard dergisinin her sene son sayısında yayımladığı En İyi Latin Şarkıları için Yıl Sonu listesi. Liste radio airplay bilgilerini toplayan Nielsen Broadcast Data Systems tarafından sağlanan bilgiye dayanmaktadır. Yıl sonu listeleri, her bir sanatçı, şarkı ve plak şirketi için derlenen haftalık listelerden toplanan numaraları gösterir.[1]

Meksikalı şarkıcı ve söz yazarı Ana ve Juan Gabriel üç kez yılın en çok satan teklisine sahiptir. The Latin Academy of Recording Arts & Sciences awarded Juan Gabriel the Person of Year Award for his professional accomplishments and commitment to philanthropic efforts.[2] Venezuellalı şarkıcı Franco De Vita'nin "Te Amo" şarkısı 1989'de sekizinci sıraya yerleştİ, Latin Amerika ve İspanya'da Al Norte del Sur albümü için altın belge aldı.[3] Ayrıca De Vita, Ricky Martin'in söylediği 2003'ün 1 numaralı teklisi olan "Tal Vez"i yazdı.[4] Billboard dergisi ölümünden sonra En İyi Latin şarkılar listesinde ilk onda yer alan 14 teklisinden (yedisi 1 numara oldu) dolayı Selena'yı 1990'ların En İyi Sanatçısı seçti.[5] 1994 ve 1995'in en başarılı teklileri Selena'nın "Amor Prohibido" ve "No Me Queda Más"ı oldu.[6]

Kübalı şarkıcı ve söz yazarı Jon Secada Otro Día Más Sin Verte adındaki, 1992'nin en çok satan Latin albümünü yayınladı.[7] Albüm En İyi Latin Pop Albümü Grammy Ödülü'nü kazandı ve içindeki üç tekli "Angel", "Sentir" ve başlık şarkısı 1992 ve 1993'ün en iyi Latin teklileri arasında yer aldı.[6][7] Alejandro Fernández 1997'de Me Estoy Enamorando albümünü yayınladı; ilk teklisi "Si Tú Supieras" Yılın Pop Şarkısı dalında Lo Nuestro ödülü kazandı ve 1998'i en başarılı ikinci tekli olarak sonlandırdı.[6][8] 1990'larda, Meksikalı şarkıcı Luis Miguel Romance ve Segundo Romance albümleriyle ABD'de iki platin belge alan ilk Latin şarkıcı oldu;[9] ayrıca sekiz şarkısı yılın en iyi teklileri arasında yer aldı.[6]

Son by Four'in söylediği "A Puro Dolor", ABD'de 2000'lerin en iyi performans gösteren Latin teklisi oldu.[10] Shakira ve Alejandro Sanz tarafından yazılıp kaydedilen "La Tortura", holds the record for the longest run at number one in the Top Latin Songs chart. Bu durumunu birbirini izlemeyen 25 hafta boyunca korudu ve 2005'in En İyi Latin Teklisi olarak sonlandırdı.[11][12] Ayrıca parça 8. Latin Grammy Ödülleri'nde Yılın Kaydı ve Yılın Şarkısı oldu.[13] Ricky Martin'den "Livin' la Vida Loca", Enrique Iglesias'dan "Bailamos" ve Shakira ile Wyclef Jean'den "Hips Don't Lie"'ın İspanyolca sürümleri 1999 ve 2006'nın en başarılı Latin teklileri arasındaydı. Bu şarkıların İngilizce sürümleri ise Billboard Hot 100'de 1 numaraya yerleşti.[14][15][16] Porto Rikolu şarkıcı Luis Fonsi, "No Me Doy Por Vencido" şarkısıyla birbirini izleyen iki yıl boyunca ilk onda yer alan ilk sanatçı oldu, aynı parça en iyi performans gösteren Latin teklisi oldu.[17][18]

Yılın En İyi On Teklisi[değiştir | kaynağı değiştir]

     ‡      – yılın en iyi tekli performansını belirtmektedir.

Yıl Sıra Tekli Sanatçı
1987 1 "De Mí Enamórate" ‡ Daniela Romo
1987 2 "En Bancarrota" Braulio García
1987 3 "Tu Carcel" Los Bukis
1987 4 "Hasta Que Te Conocí" Juan Gabriel
1987 5 "Es Mi Mujer" Emmanuel
1987 6 "El Pecado" Amanda Miguel
1987 7 "Lo Mejor de Tu Vida" Julio Iglesias
1987 8 "Doce Rosas" Lorenzo Antonio
1987 9 "Tu Dama de Hierro" Marisela
1987 10 "¿Y Quién Puede Ser?" José José
1988 1 "Ay Amor" ‡ Ana Gabriel
1988 2 "Qué Te Pasa" Yuri
1988 3 "Y Tú También Llorarás" José Luis Rodríguez "El Puma"
1988 4 "María" Franco
1988 5 "Debo Hacerlo" Juan Gabriel
1988 6 "Toco Madera" Raphael
1988 7 "Soy Así" José José
1988 8 "Un Alma en Pena" Lucía Méndez
1988 9 "La Ultima Luna" Emmanuel
1988 10 "Negra" Roberto Carlos
1989 1 "Como Tu Mujer" ‡ Rocío Dúrcal
1989 2 "Baila Mi Rumba" José Luis Rodríguez "El Puma"
1989 3 "La Incondicional" Luis Miguel
1989 4 "Como Tú" José José
1989 5 "Así Fué" Isabel Pantoja
1989 6 "Simplemente Amigos" Ana Gabriel
1989 7 "Mala Suerte" Vikki Carr
1989 8 "Te Amo" Franco De Vita
1989 9 "Hombres al Borde de un Ataque de Celos" Yuri
1989 10 "A Donde Vayas" Los Bukis
1990 1 "El Cariño Es Como Una Flor" ‡ Rudy La Scala
1990 2 "Tengo Todo Excepto a Tí" Luis Miguel
1990 3 "Cómo Fuí a Enamorarme de Tí" Los Bukis
1990 4 "Quiero Amanecer con Alguien" Daniela Romo
1990 5 "La Cima del Cielo" Ricardo Montaner
1990 6 "Quién Como Tú" Ana Gabriel
1990 7 "Lambada" Kaoma
1990 8 "Burbujas de Amor" Juan Luis Guerra
1990 9 "Amnesia" José José
1990 10 "Me Va a Extrañar" Ricardo Montaner
1991 1 "Es Demasiado Tarde" ‡ Ana Gabriel
1991 2 "Todo, Todo, Todo" Daniela Romo
1991 3 "Mi Deseo" Los Bukis
1991 4 "Cosas del Amor" Vikki Carr and Ana Gabriel
1991 5 "Sopa de Caracol" Banda Blanca
1991 6 "Te Pareces Tanto a Él" Myriam Hernández
1991 7 "Déjame Llorar" Ricardo Montaner
1991 8 "No Basta" Franco De Vita
1991 9 "Ahora" Ana Gabriel
1991 10 "No He Podido Verte" Emmanuel
1992 1 "Evidencias" ‡ Ana Gabriel
1992 2 "No Sé Tú" Luis Miguel
1992 3 "Inolvidable" Luis Miguel
1992 4 "Otro Día Más Sin Verte" Jon Secada
1992 5 "Mi Mayor Necesidad" Los Bukis
1992 6 "Amor Mío... ¿Qué Me Has Hecho?" Camilo Sesto
1992 7 "Si Piensas, Si Quieres" Roberto Carlos and Rocío Dúrcal
1992 8 "El Centro de Mi Corazón" Chayanne
1992 9 "Angel" Jon Secada
1992 10 "Torero" José Luis Rodríguez "El Puma" and Julio Iglesias
1993 1 "Me Estoy Enamorando" ‡ La Mafia
1993 2 "Mi Tierra" Gloria Estefan
1993 3 "Castillo Azul" Ricardo Montaner
1993 4 "Nunca Voy a Olvidarte" Cristian Castro
1993 5 "Muchacha Triste" Los Fantasmas del Caribe
1993 6 "Ayer" Luis Miguel
1993 7 "Sentir" Jon Secada
1993 8 "Piel Adentro" Ricardo Montaner
1993 9 "Un Corazón Hecho Pedazos" Ednita Nazario
1993 10 "Lástima Que Seas Ajena" Vicente Fernández
1994 1 "Amor Prohibido" ‡ Selena
1994 2 "Vida" La Mafia
1994 3 "Luna" Ana Gabriel
1994 4 "Pero Que Necesidad" Juan Gabriel
1994 5 "Si Te Vas" Jon Secada
1994 6 "Donde Quiera Que Estés" Barrio Boyzz featuring Selena
1994 7 "Bidi Bidi Bom Bom" Selena
1994 8 "Quisiera" Ricardo Montaner
1994 9 "Detrás de Mi Ventana" Yuri
1994 10 "El Día Que Me Quieras" Luis Miguel
1995 1 "No Me Queda Más" ‡ Selena
1995 2 "Fotos y Recuerdos" Selena
1995 3 "Tú Sólo Tú" Selena
1995 4 "Que No Me Olvide" Grupo Bronco
1995 5 "I Could Fall in Love" Selena
1995 6 "Una Mujer Como Tú" Marco Antonio Solís and Los Bukis
1995 7 "Nadie" La Mafia
1995 8 "Mi Forma de Sentir" Pedro Fernández
1995 9 "Toma Mi Amor" La Mafia
1995 10 "La Media Vuelta" Luis Miguel
1996 1 "Un Millón de Rosas" ‡ La Mafia
1996 2 "Amor" Cristian Castro
1996 3 "Por Amarte" Enrique Iglesias
1996 4 "Que Pena Me Das" Marco Antonio Solís
1996 5 "Como Te Extraño" Pete Astudillo
1996 6 "Si Tú Te Vas" Enrique Iglesias
1996 7 "No Te Vayas" Intocable
1996 8 "Amarte a Tí" Cristian Castro
1996 9 "No Llores Por Mí" Enrique Iglesias
1996 10 "Te Aprovechas" Grupo Limite
1997 1 "Te Sigo Amando" ‡ Juan Gabriel
1997 2 "El Destino" Juan Gabriel and Rocío Dúrcal
1997 3 "Ya Me Voy Para Siempre" Los Temerarios
1997 4 "Enamorado Por Primera Vez" Enrique Iglesias
1997 5 "Piensa en Mí" Grupo Mojado
1997 6 "Sólo en Tí" Enrique Iglesias
1997 7 "Así Como Te Conocí" Marco Antonio Solís
1997 8 "Por Debajo de la Mesa" Luis Miguel
1997 9 "Desesperadamente Enamorado" Jordi
1997 10 "Juguete" Grupo Limite
1998 1 "Así Fué" ‡ Juan Gabriel
1998 2 "Si Tú Supieras" Alejandro Fernández
1998 3 "A Pesar de Todos" Ana Gabriel
1998 4 "Vuelve" Ricky Martin
1998 5 "Por Mujeres Como Tú" Pepe Aguilar
1998 6 "No Sé Olvidar" Alejandro Fernández
1998 7 "Yo Nací Para Amarte" Alejandro Fernández
1998 8 "En el Jardín" Alejandro Fernández featuring Gloria Estefan
1998 9 "Por Qué Te Conocí" Los Temerarios
1998 10 "Suavemente" Elvis Crespo
1999 1 "Necesito Decirte" ‡ Conjunto Primavera
1999 2 "Loco" Alejandro Fernández
1999 3 "No Me Ames" Jennifer Lopez and Marc Anthony
1999 4 "Me Voy a Quitar de En Medio" Vicente Fernández
1999 5 "Livin' la Vida Loca" Ricky Martin
1999 6 "Si Te Pudiera Mentir" Marco Antonio Solís
1999 7 "Bailamos" Enrique Iglesias
1999 8 "Dejaría Todo" Chayanne
1999 9 "Me Estoy Acostumbrando a Tí" Pepe Aguilar
1999 10 "Creí" Tiranos del Norte
2000 1 "A Puro Dolor" ‡ Son by Four
2000 2 "Que Alguien Me Diga" Gilberto Santa Rosa
2000 3 "Fruta Fresca" Carlos Vives
2000 4 "Secreto de Amor" Joan Sebastian
2000 5 "El Listón de Tu Pelo" Los Angeles Azules
2000 6 "Muy Dentro de Mí" Marc Anthony
2000 7 "Te Hice Mal" Los Temerarios
2000 8 "Dímelo" Marc Anthony
2000 9 "Yo Sé Que Te Acordarás" Banda el Recodo
2000 10 "Desnuda" Ricardo Arjona
2001 1 "Abrázame Muy Fuerte" ‡ Juan Gabriel
2001 2 "Azul" Cristian Castro
2001 3 "Te Quise Olvidar" MDO
2001 4 "O Me Voy o Te Vas" Marco Antonio Solís
2001 5 "Por Amarte Así" Cristian Castro
2001 6 "Cómo Se Cura Una Herida" Jaci Velasquez
2001 7 "Yo Te Amo" Chayanne
2001 8 "La Bomba" Azul Azul
2001 9 "Despreciado" Lupillo Rivera
2001 10 "No Me Conoces Aún" Palomo
2002 1 "Y Tú Te Vas" ‡ Chayanne
2002 2 "Quítame Ese Hombre" Pilar Montenegro
2002 3 "Suerte" Shakira
2002 4 "Entra en Mi Vida" Sin Bandera
2002 5 "A Dios le Pido" Juanes
2002 6 "El Dolor de Tu Presencia" Jennifer Peña
2002 7 "Usted Se Me Llevó la Vida" Alexandre Pires
2002 8 "Tantita Pena" Alejandro Fernández
2002 9 "Yo Puedo Hacer" Ricardo Montaner
2002 10 "Yo Quería" Cristian Castro
2003 1 "Tal Vez" ‡ Ricky Martin
2003 2 "Fotografía" Juanes featuring Nelly Furtado
2003 3 "Una Vez Más" Conjunto Primavera
2003 4 "El Problema" Ricardo Arjona
2003 5 "Amame" Alexandre Pires
2003 6 "Mariposa Traicionera" Maná
2003 7 "Así Es La Vida" Olga Tañón
2003 8 "Que Me Quedes Tú" Shakira
2003 9 "Sedúceme" India
2003 10 "Sueña" Intocable
2004 1 "Más Que Tu Amigo" ‡ Marco Antonio Solís
2004 2 "Te Quise Tanto" Paulina Rubio
2004 3 "Cuidarte el Alma" Chayanne
2004 4 "Y Todo Queda en Nada" Ricky Martin
2004 5 "Vivo y Muero en Tu Piel" Jennifer Peña
2004 6 "Que de Raro Tiene" Los Temerarios
2004 7 "Ahora Quién" Marc Anthony
2004 8 "Tengo Ganas" Victor Manuelle
2004 9 "Que Lloro" Sin Bandera
2004 10 "Tú De Qué Vas" Franco De Vita
2005 1 "La Tortura" ‡ Shakira featuring Alejandro Sanz
2005 2 "La Camisa Negra" Juanes
2005 3 "Hoy Como Ayer" Conjunto Primavera
2005 4 "Lo Que Pasó, Pasó" Daddy Yankee
2005 5 "Aire" Intocable
2005 6 "Eres Divina" Patrulla 81
2005 7 "Por Qué es Tan Cruel el Amor" Ricardo Arjona
2005 8 "Mayor Que Yo" Luny Tunes featuring Baby Ranks, Daddy Yankee, Tonny Tun Tun, Wisin & Yandel and Hector "El Bambino"
2005 9 "Víveme" Laura Pausini
2005 10 "Algo Más" La 5ª Estación
2006 1 "Down" ‡ R.K.M & Ken-Y
2006 2 "Hips Don't Lie" Shakira featuring Wyclef Jean
2006 3 "Rompe" Daddy Yankee
2006 4 "Aliado del Tiempo" Mariano Barba
2006 5 "Llame Pa' Verte" Wisin & Yandel
2006 6 "Caile" Tito "El Bambino"
2006 7 "Machucando" Daddy Yankee
2006 8 "Angelito" Don Omar
2006 9 "Un Beso" Aventura
2006 10 "Labios Compartidos" Maná
2007 1 "Mi Corazoncito" ‡ Aventura
2007 2 "Bendita Tu Luz" Maná featuring Juan Luis Guerra
2007 3 "Tu Recuerdo" Ricky Martin featuring La Mari and Tommy Torres
2007 4 "Dímelo" Enrique Iglesias
2007 5 "Sola" Hector "El Father"
2007 6 "¡Basta Ya!" Conjunto Primavera
2007 7 "Igual Que Ayer" R.K.M & Ken-Y
2007 8 "No Te Veo" Casa de Leones
2007 9 "Pegao" Wisin & Yandel featuring Los Vaqueros
2007 10 "De Tí Exclusivo" La Arrolladora Banda El Limón
2008 1 "Te Quiero" ‡ Flex
2008 2 "Si No Te Hubieras Ido" Maná
2008 3 "Dónde Están Corazón" Enrique Iglesias
2008 4 "Me Enamora" Juanes
2008 5 "Hasta el Día de Hoy" Los Dareyes de la Sierra
2008 6 "Para Siempre" Vicente Fernández
2008 7 "No Me Doy Por Vencido" Luis Fonsi
2008 8 "Gotas de Agua Dulce" Juanes
2008 9 "Sobre Mis Pies" La Arrolladora Banda El Limón
2008 10 "Estos Celos" Vicente Fernández
2009 1 "Te Presumo" ‡ Banda el Recodo
2009 2 "El Amor" Tito "El Bambino"
2009 3 "Por Un Segundo" Aventura
2009 4 "Ya Es Muy Tarde" La Arrolladora Banda El Limón
2009 5 "No Me Doy Por Vencido" Luis Fonsi
2009 6 "Lo Intentamos" Isidro Chavez "Espinoza Paz" Espinoza
2009 7 "Aquí Estoy Yo" Luis Fonsi featuring David Bisbal, Aleks Syntek and Noel Schajris
2009 8 "Espero" Grupo Montéz de Durango
2009 9 "Loba" Shakira
2009 10 "Lloro Por Tí" Enrique Iglesias
2010 1 "Cuando Me Enamoro" ‡ Enrique Iglesias featuring Juan Luis Guerra
2010 2 "Al Menos" La Original Banda el Limón
2010 3 "Dile al Amor" Aventura
2010 4 "Dime Que Me Quieres" Banda el Recodo
2010 5 "Niña Bonita" Chino y Nacho
2010 6 "Ando Bien Pedo" Banda Los Recoditos
2010 7 "Me Gusta Todo de Ti" Banda el Recodo
2010 8 "Te Recordaré" El Trono de Mexico
2010 9 "Te Pido Perdón" Tito "El Bambino"
2010 10 "La Peinada" Chuy Lizarraga y su Banda Tierra Sinaloense

Kaynaklar: 1987,[19] 1988–1998,[6] 1999,[20] 2000,[21] 2001,[22] 2002,[23] 2003,[24] 2004,[25] 2005,[12] 2006,[26] 2007,[27] 2008,[17] 2009.[18]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "How We Chart The Year". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. 2008. http://www.biilboard.com/bbcom/yearend/2008/charts/how-we-chart.shtml. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  2. ^ "Juan Gabriel Named 2009 Latin Recording Academy Person Of The Year". Grammy. The Recording Academy. 14 Eylül 2009. http://www.grammy.com/news/juan-gabriel-named-2009-latin-recording-academy-person-of-the-year. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  3. ^ "Biografia de Franco de Vita" (İspanyolca). Terra. Terra Networks. http://www.terra.com/ocio/articulo/html/oci61518.htm. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  4. ^ "Ricky Martin Returns With A Bang". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. http://www.billboard.com/#/news/ricky-martin-returns-with-a-bang-1858217.story. 
  5. ^ Mayfield, Geoff (26 Aralık 1999). "Totally '90s: Diary of a Decade". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 111 (52): YE-16. http://books.google.com.mx/books?id=9w0EAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=#v=onepage&q=latin&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-30. 
  6. ^ a b c d e "Topping The Charts Year By Year". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 110 (48): LMQ3. 1998-11-28. http://books.google.com.mx/books?id=MAoEAAAAMBAJ&pg=RA1-PA38&dq=rudy+la+scala&cd=1#v=onepage&q=rudy%20la%20scala&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-03. 
  7. ^ a b Erlewine, Stephen Thomas. "allmusic ((( Jon Secada > Biography )))". Allmusic. Rovi Corporation. http://www.allmusic.com/album/artist/p26084/biography. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  8. ^ "Lo Nuestro 1998 – Historia de Premio Lo Nuestro" (İspanyolca). Univision. Univision Communications, Inc. http://www.univision.com/content/content.jhtml?cid=490998. Erişim tarihi: 10 Mart 2010. 
  9. ^ Brennan, Sandra. "allmusic ((( Luis Miguel > Biography )))". Allmusic. Rovi Corporation. http://www.allmusic.com/album/artist/p40380/biography. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  10. ^ "Best of 2000s – Latin Songs". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. http://www.billboard.com/charts?tag=nav#/charts-decade-end/latin-songs?year=2009. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  11. ^ Kimpel, Dan (30 Temmuz 2007). "Shakira's Songs Are the Heart of Her Success". Broadcast Music Incorporated. http://www.bmi.com/news/entry/535199. Erişim tarihi: 11 Ocak 2010. 
  12. ^ a b "2005 Year End Charts. Hot Latin Songs". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. 26 Kasım 2005. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2005/htltitl.jsp. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  13. ^ Villalón, Viviana (6 Kasım 2006). "Shakira arrasó en el Latin Grammy" (İspanyolca). People en Español. Time, Inc. http://www.peopleenespanol.com/pespanol/articles/0,22490,1554339,00.html. 
  14. ^ "Livin' la Vida Loca – Ricky Martin". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. http://www.billboard.com/#/song/ricky-martin/livin-la-vida-loca/2833010. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  15. ^ "Bailamos – Enrique Iglesias". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. http://www.billboard.com/#/song/enrique-iglesias/bailamos/1866579. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  16. ^ "Digital Explosion Drives Shakira's 'Hips' To No. 1". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. http://www.billboard.com/#/news/digital-explosion-drives-shakira-s-hips-1002650537.story. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  17. ^ a b "Year End Charts. Hot Latin Songs". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. 2008. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2008/chart_display.jsp?f=Hot+Latin+Songs&g=Year-end+Singles. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  18. ^ a b "Year End Charts. Hot Latin Songs". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. 2009. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/chart_display.jsp?f=Hot+Latin+Songs&g=Year-end+Singles. Erişim tarihi: 30 Mart 2010. 
  19. ^ "1987 the year in music: Hot Latin Tracks". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.): YE-45. 1987-12-26. http://books.google.com/books?id=JCgEAAAAMBAJ&dq=billboard&q=latin#v=onepage&q&f=false. Erişim tarihi: 2011-01-04. 
  20. ^ "1999 the year in music: Hot Latin Tracks". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 111 (52): YE-76. 1999-12-25. http://books.google.com.mx/books?id=9w0EAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=#v=onepage&q=latin&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-10. 
  21. ^ "2000 The Year In Music: Hot Latin Tracks". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 112 (53): YE-75. 2000-12-30. http://books.google.com.mx/books?id=ehEEAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=#v=onepage&q=latin&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-10. 
  22. ^ "the year in music 2001: Hot Latin Tracks". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 113 (52): YE-59. 2001-12-29. http://books.google.com.mx/books?id=sBIEAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=#v=snippet&q=latin&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-10. 
  23. ^ "The Year in Music 2002: Latin". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 114 (52): YE-74. 2002-12-28. http://books.google.com.mx/books?id=RA0EAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=#v=snippet&q=latin&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-10. 
  24. ^ "The Year in Music 2003: Latin". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 115 (52): YE-67. 2003-12-27. http://books.google.com.mx/books?id=bA8EAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=#v=onepage&q=latin&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-10. 
  25. ^ "The Year in Music 2004: Latin". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 116 (52): YE-62. 2004-12-25. http://books.google.com.mx/books?id=1BMEAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=#v=onepage&q=latin&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-10. 
  26. ^ "Billboard Year-End Charts 2006: Latin". Billboard (Nielsen Business Media, Inc.) 118 (51): YE-70. 2006-12-23. http://books.google.com.mx/books?id=qg4EAAAAMBAJ&printsec=frontcover&lr=#v=onepage&q=latin&f=false. Erişim tarihi: 2010-03-10. 
  27. ^ "Year End Charts. Hot Latin Songs". Billboard. Nielsen Business Media, Inc.. 2007. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2007/chart_display.jsp?f=Hot+Latin+Songs&g=Year-end+Singles. Erişim tarihi: 30 Mart 2010.