Beyaz Saray'da Cinayet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Beyaz Saray'da Cinayet
Murder at 1600
Film Posteri
YönetmenDwight H. Little
YapımcıArnold Kopelson
Arnon Milchan
SenaristWayne Beach
David Hodgin
OyuncularWesley Snipes
Diane Lane
Dennis Miller
Ronny Cox
MüzikSteven Bernstein
Görüntü yönetmeniSteven Bernstain
KurguLeslie Jones
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
CinsiSinema filmi
TürüGerilim
RenkRenkli
Yapım yılı1997, ABD
Süre107 dakika
Dilİngilizce

Beyaz Saray'da Cinayet (özgün ad: Murder at 1600) 1997 yapımı Beyaz Saray'da işlenen bir cinayetten sonra görevi Harlan Regins(Snipes) isimli bir detektifin araştırmasını konu alan bir gerilim filmi. Filmde Wesley Snipes, Diane Lane, Dennis Miller, Ronny Cox, Daniel Benzali,Götz George ve Alan Alda rol almaktadır. Filmin yönetmenliğini Dwight H. Little üstlenmektedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1600 Pennsylvania Avenue. Yani Beyaz Saray. Beyaz Saray'da sıradan bir gündü. Başkan ve ailesi şehir dışındaydı fakat daha sonra apar topar gelmek zorunda kalırlar ya da en azından öyle görünür. Sabah kapıcı ve temizlikçiler kendi işlerini yapmaktaydılar. Temizlikçilerden biri tuvaleti temizlerken bir anda kendi süpürgesine kanın bulaştığını görür ve daha sonra gördüğü manzara hiç hoş değildir: Bir kadın acımasız bir cinayete kurban gitmiştir ve tamamen kana bulanmıştır. Bu olay hakkında basına haber verilmese de, yine de dedikodular gezmekteydi ve basın böyle önemli bir haberi öylesine bırakmadı zaten bırakamazdı. Bu olaya özellikle baş güvenlikçi çok üzülse de garip şüpheli hareketleri vardır. Hemen ardından "Kendimi evden atacak bir ülkeye neden hizmet ediyorum" sözünü kendi kendine tekrarlayan başarılı detektif Harlan Regins(Wesley Snipes) oraya gelir. 25 yaşında olan bu kadın bir özel tuvaletlerin birinde öldürülmüştür. Ajan Nina Chance ise (Diane Lane) oda tıpkı güvenlikçi gibi garip hareketleri vardır fakat Harlan Regins onunda bazı garip davranışlarını görse de her ikisinin bu cinayete işlemediğinden emindir. Bazı deliller alıştırılır. Birçok delilden anlaşılır ki, cinayeti işleyen kapıcıdır. Şüpheleri hiç bitmeyen Regins, kapıcıyı sorguya çeker fakat kapıcı cinayeti işlemediğini söyler ve oldukça ilginç bilgi verir hatta "Bize onun gibi kadınlara bakmak yasak görülürdü, o dokunulmaz gibi bir şeydi ve eminim ki,bu cinayeti ben işlemedim" der.

Olayı araştırınca gittikçe alakasızlaşmaya başlamaktadır ama elbette hepsinin mantıklı bir açıklaması vardır. Başkan Jack Neil (Ronny Cox)'in başı dış politika ile derttedir. Gizli servis ajanı Nina ile çalışmakta olan Harlan Reginsin işi gittikçe ilginçleşmeye başlar. Otopside kadının ölmeden önce cinsel ilişkiyi girdiği öğrenilir. Harlan bir süre sonra araştırmayı daha da ilerletir fakat Nina ile Alvin Jordan (Alan Alda) ona engel olmaya başlayınca Harlan bu olaya sinirlenir fakat daha sonra onların isteğinin başkanı korumak olduğunu anlar. Harlan araştırmalarına devam ederken ilginç bir bilgi daha öğrenir. Öğrenir ki, 25 yaşlı genç kadının ölmeden önce cinsel ilişkiye girdiği adam başkanın oğludur.Bir süre sonra Alvin'in öldürülmesinden sonra Harlan Regins gerçeği anlar çünkü sadece kimin ve neden bunu yapmak istediğini çok iyi anlar. Çünkü,hiç beklenmeyen bir adam bunu yapmıştır ve amacı başkanın işini bitirmektir. Harlan Regins bunu engellemeye çalışır fakat kendisini engelleyenler vardır. Bu arada başkanın ve ailesinin cinayet olduğu zaman orada olduğu anlaşılır.

Yaş sınırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Film sevişme sahnesi ve kaynaklı konuşma, küfürlü konuşmalar ve şiddet sahnelerinden dolayı 15 ve üzerine tavsiye olunmaktadır (TV versiyonunda sansürlenmiş olabiliyor).

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Wesley Snipes Detektif Harlan Regins
Diane Lane Ajan Nina Chance
Nick Spikings Ajan Daniel Benzali
Dennis Miller Detektif Steve Stengel
Alan Alda Güvenlikten Alvin Jordan
Ronny Cox Başkan Jack Neil
Diane Baker Kitty Neil,Birinci Kadın
Tate Donovan Kyle Neil,Başkanın oğlu

İlginç bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmdeki casusun ismi "John Kerry".
  • Bruce Willis'in rolü geri çevirmesiyle rolü Wesley Snipes aldı.
  • 1600un anlamı:1600 Pennsylvania Avenue (Beyaz Sarayın Adresi).

Bağlantılı film[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]