Benzinli tırpan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tırpan motoru ile çalışma.
Siyah; misinalı plastik başlık, Yeşil; çalılıkları kesmek için bıcak, zincirli başlık; sert otları kesmede kullanılır.

Benzinli tırpan, tırpan motoru veya motorlu tırpan; bilinen geleneksel el tırpanının aksine kol gücüyle değil benzin veya elektrik gücüyle çalışan ot veya çalıları kesmek için kullanılan tırpan çeşididir. Geleneksel tırpanlar kestikleri otları bir araya yığarken, motorlu tırpanda hızla dönen plastik misina ya da metal dişli otları parçalamaktadır. Otlar bir alana yığılmak yerine parçalanarak, dağılırlar. Dağılan bitki parçalarının çürüyerek gübreye dönüşmesi daha kolay olmaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Benzinli tırpanlar çeşitli kullanım alanlarına göre değişiklik gösterirler. Doğru tırpan seçimi arazinizin yapısına bağlıdır. Genellikle iki zamanlı motora sahiptirler. 2 zamanlı motorlar benzin + yağ karışımı ile çalışmaktadırlar. Benzinli tırpanlar kendi aralarında düz şaftlı tırpanlar ve sırt tipi tırpanlar olarak 2 çeşittir. Engebeli ve yokuşlu arazilerde sırt tipi tırpan tavsiye edilirken düz araziler için düz tırpanlar tavsiye edilmektedir. Tırpan fiyatları menşei, markası, modeli ve kalitesi açısından farklılık gösterebilir.

Motorlu tırpanı çalıştırırken hızla dönen uç kısma yaklaşmamak gerekmektedir. Misina veya zincirin fırlattığı parçalar (özellikle taşlar) cilde ciddi zararlar vermektedir. Kullanıcılar eldiven ve gözlük kullanmalıdır. Uzun süre çalışacakların kulak tıkacı kullanması tavsiye edilir.

Bisiklet kollu Motorlu Tırpan.
Elektrikli tırpan motoru.