Ben Ruhi Bey Nasılım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ben Ruhi Bey Nasılım
Oyunun afişi
Oyunun afişi
YazarEdip Cansever
İlk gösterim1976
İlk gösterildiği yerİstanbul Devlet Tiyatrosu
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
KonuÖlüm ve yaşam ikileminde kalan bir adamın iç dünyası
TürMonolog

Ben Ruhi Bey Nasılım, Edip Cansever'in aynı adlı ırmak şiir'lerinden yola çıkarak, seyirlik oyun haline getirilmiş şeklidir.

Şair Edip Cansever'in 1976 yılında yayımlanan "Ben Ruhi Bey Nasılım" adlı kitabından alınan şiirlerden toplanan eser Cüneyt Çalışkur yönetiminde, İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Sanatçının, bu uzun şiirin sahnelendiğini ölmeden önce görmek, en büyük isteklerinden biriydi. Ancak oyun, ilk kez 19 Ekim 2001 tarihinde, Cansever'in ölümünden 18 yıl sonra oynanabildi. Bir saat 30 dakika süren oyunu oluşturan şiirler bir monolog şeklinde işlenmiş. Başrolü oynayan Uğur Polat güçlü sahnesiyle oyunda dikkatlerin dağılmasını önlüyor.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Teknik ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüm ve yaşam ikilemini sorgulayan ve bunu giderek bir oyun şekline dönüştüren Ruhi Bey'in yaşamı; çevresindeki insanları oluşturan çiçek sergicisi, kürkçü Yorgo, patron, genelev kadını, meyhane garsonu, otel katibi ve cenaze kaldırıcısı Adem'in gözünden ele alınmakta, olayların gelişimi kurgusal açıdan ayrıntılı ve bütünlüklü olarak değerlendirilmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]