Beşir Ayvazoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Beşir Ayvaz
Doğum11 Şubat 1953 (71 yaşında)
Sivas, Türkiye
Takma adBeşir Ayvazoğlu
MeslekEdebiyatçı, şair, yazar, gazeteci
İkametTürkiye İstanbul, Türkiye

Beşir Ayvazoğlu (11 Şubat 1953, Zara, Sivas), edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

Asıl ismi "Beşir Ayvaz" olup 11 Şubat 1953'te Sivas’ın Zara ilçesinde doğdu. Sivas'ta ilk ve orta öğreniminin ardından 1975'te Bursa Eğitim Enstitüsü edebiyat bölümünü tamamladı. Çeşitli liselerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. TRT’de uzman olarak çalıştı.

Lise yıllarında yerel gazetelerde amatör olarak yürüttüğü gazetecilik mesleğine Hergün, Tercüman, Türkiye, Zaman ve Yeni Ufuk gazeteleriyle, Aksiyon dergisindeki köşe yazarlığı ve yöneticilik ile devam etti. 1985-1991 yılları arasında Tercüman gazetesinin “kültür-sanat” yönetmenliği yapmıştır. Yeni Ufuk gazetesinde ise genel yönetmen olarak çalıştı.

Dergâh, Kubbealtı Akademi, Hareket, Hisar, İzlenim, Türk Edebiyatı, Türkiye Günlüğü, Yeni Türkiye gibi dergilerde birçok deneme ve makale yayımladı. Bir ara kültür bakanı danışmanı olarak görev yaptı.[1]

ADTYK Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Şehir Tiyatroları repertuvar kurulu, TDV İslâm Ansiklopedisi Türk dili ve edebiyatı danışma ve redaksiyon kurulu üyeliklerinde bulundu. Ayrıca CNN Türk’te Hilmi Yavuz’la birlikte iki yıl “Gökkubbemiz” adlı kültür programını hazırladı. Kasım 2001 ile temmuz 2005 tarihleri arasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi olarak görev yaptı.[2]

TRT 2’de “Bir tepeden” adlı bir kültür programı hazırlayan yazar, hâlen Türk Edebiyatı Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Türkiye Yazarlar Birliği, iLESAM, Çocuk Vakfı ve Sezer Tansuğ Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer alıp Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin de üyesidir. Şiir, deneme, araştırma, inceleme ve biyografi alanında yayımlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

Beşir Ayvazoğlu, Karar gazetesinde köşe yazılarına devam etmektedir.[3] Ayvazoğlu aynı zamanda İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde "İstanbul, toplum ve edebiyatı" başlığı altında ders vermektedir.

Aldığı Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1982'de yayımlanan "Aşk Estetiği" adlı ilk eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği’nin fikir dalında Yılın Yazarı ödülü
  • 1986'da "Muradiye Ölüm ve Gül" adlı belgesel metniyle TMKV Türk Millî Kültürüne Hizmet Ödülü
  • 1992'de "Güller Kitabı" adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği inceleme Dalında Yılın Yazarı Ödülü
  • 1998'de "Yahya Kemal; Eve Dönen Adam" adlı eseriyle Avrasya-Bir Vakfı Ödülü
  • 1999'da Kombassan Vakfı tarafından Mevlana Edebiyat Büyük Ödülü
  • 2013'te Ateş Denizi adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından roman dalında TYB ödülüne layık görülmüştür.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • bozgunda fetih rüyası
  • Bakardım Güneş Avuçlarımda

Not: Ayrıca "Mevlana ve Günümüz Türkçesiyle Şiirleri" adlı eseri Refik Durbaş ile ortak kaleme almış ve "Hayal Şiir: Yahya Kemal Beyatlı Şiiri Üzerine Makaleler" kitabının yazar kadrosunda yer almıştır. Hakkı Süha Gezgin'in yazdığı "Edebî Portreler" isimli kitabın ise editörlüğünü yapmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yazar Biyografi". Zaman. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2009. 
  2. ^ "Daha Önceki Dönemlerde Görev Alan RTÜK Üyeleri". RTÜK. 23 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]