Bayrak koşusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alman bayrak koşucuları sopa değişimi yaparken, 30 Eylül 1956.

Bayrak koşuları, dört sporcuya sahip koşu takımları arasında düzenlenen yarıştır.

Her dört atlet yarışın bir ayağını ya da etabını koşar, elindeki stafet denen bayrağı işaretli sopa değiştirme bölgesinde takımın bir sonraki üyesine verir. En yaygın bayrak yarışları hem kadınlarda hem erkeklerde 4x100 metre ya da 4x400 metrede yapılır. Erkeklerde 4x400 metre koşusu geleneksel olarak bütün pist oyunlarının son yarışıdır. En az koşulan yarışlarsa, 4x200 metre, 4x800 metre ve 4x1600 metredir.

Kulvar düzeni[değiştir | kaynağı değiştir]

4x100 metre yarışlarında atletler koşunun başından sonuna kadar kendi kulvarlarında kalırlar. 4x400 metrede, koşucular yarışa farklı kulvarlarda başlar, koşunun ikinci ayağının son 100 metresinde en içteki kulvara geçebilirler. Ayrıca bayrak koşularında,takım sayısına göre kulvar sayısı da değişir. Örneğin altı takımlı bir bayrak yarışında altı kulvar bulunurken on iki takımlık bir kulvar yarışında ise kulvar iki seri olarak altı altı ayrılır.

Sopa değişim zamanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sopanın değişimi bayrak koşularının en kritik anlarıdır. Sopalar nazik ve dikkatlice elden ele geçirilir. 4x100 metre koşularında sopa değiştirmeye "kör aktarım" denir. Bunun nedeni alıcının sopayı getiren arkadaşı ile görsel temas kurmamasıdır.