Bayer Türkiye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bayer Türkiye
Endüstriilaç
Kuruluş1880
Genel merkeziİstanbul
SahibiBayer AG
Web sitesihttps://www.bayer.com.tr

Bayer Türk, üretim tesisleri ve sahip olduğu insan gücüyle Bayer’in Ortadoğu'deki en büyük iştirakidir.

Bayer, 1954 yılından beri 70 yıldır faaliyetlerine devam etmektedir. Bayer Türkiye üç alt yapı- HealthCare, MaterialScience ve CropScience - ile Türkiye’de, İstanbul’daki genel merkeziyle birlikte ülke genelinde 9 bölge ofisi ve bir tanesi Gebze’de bir diğeri İstanbul’da olan iki üretim tesisine sahiptir. Gebze’de Bayer CropScience’ın ürünleri, İstanbul Topkapı’daki tesiste Bayer HealthCare için üretim gerçekleştirilmektedir.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayer’in Türkiye’ye yönelik ilk ticari faaliyeti, 1880 yılında Anilin ve Alizarin adlı halı boyalarının ihraç edilmesi ile başlamıştır.[2] 1950’li yılların başlarında Türkiye pazarının kazandığı önem, Bayer’in ihracatının yanı sıra, ülkede üretim yapma kararı almasına da önayak olmuştur.

Bu amaçla 1955 yılında Bayer, Schering, Knoll ve Merck birlikte “Birleşik Alman İlaç Fabrikaları’nı (BİFA) kurmuş ve bu fabrikada her bir şirkete ait çeşitli ilaçları üretmeye başlamışlardır.

1962’de BİFA’yı takiben, tarım ve veteriner bölümlerini bünyesinde bulunduran “Bayer Tarım İlaçları Sanayi Ltd.Şti.”, 1965'te “Bayer Türk Kimya Sanayi Ltd.Şti.”, en son olarak da 1966 yılında Bayer’in boya, elyaf ve endüstri kimyasallarının ticaretini yapmak üzere “Kimyanil Kimya Ticaret Ltd.Şti.” kurulmuştur.

1989 yılı başında bu üç şirket “Bayer Türk Kimya Sanayi Ltd.Şti. (Bayer Türk)” adı altında birleştirilmiştir.

1993 yılında BİFA’nın tamamı Bayer AG tarafından satın alınmış, adı “Bayer İlaç Fabrikaları A.Ş.” olarak değiştirilen Şirket, “BİFA” kısa adıyla anılmaya devam etmiştir.

Bugün, Bayer Türkiye’nin 1000 kişiyi aşkın organizasyonu, “Bayer Türk Kimya Sanayi Ltd.Şti.” ve “Bayer İlaç Fabrikaları A.Ş.” olmak üzere iki ayrı tüzel kişilikten oluşmaktadır. Bayer Türk’ün İstanbul’daki Merkez Ofisi’nde “Sağlık Ürünleri” (HealthCare), “Tarım İlaçları” (CropScience) ve “Endüstri Ürünleri” (MaterialScience) olmak üzere 3 ana iş grubu ve ayrıca bu bölümlere destek ve hizmet sağlayan “Finans - Muhasebe ve Bilgi Sistemleri” ile “İnsan Kaynakları” adında "Servis" bölümleri bulunmaktadır.

Bayer Türkiye Sağlık Ürünleri (HealthCare) Grubu; Pharma (PH), Diagnostic (DS), Diyabet Ürünleri (DCD), Hayvan Sağlığı (AH) ve Consumer Care (CC) bölümlerini çatısı altında bulundurmaktadır.

Bayer Türkiye Tarım Ürünleri Grubu (CS); insektisidler, fungisitler, herbisitler ve tohum tedavisi segmentlerinde sağlam bir şekilde konumlandırılmıştır. Buna ek olarak, Çevre Bilimi bölümü (ES) zararlılarla mücadele gibi tarımdışı pazarlarda lider bir konumdadır. BioScience (BS) bölümü, tohum segmentinde ve hızla büyüyen bitki teknolojisi alanlarında etkinlik göstermektedir.

Bayer Türkiye Endüstri Ürünleri (MaterialScience) İş Grubu; poliüretan ve boya hammaddeleri ile yüksek performanslı mühendislik plastik malzemelerinde uzmanlaşmış bölümlerden oluşmaktadır.

Bayer Türk Gebze Fabrikası’nda “Tarım İlaçları” iş grubuna yönelik ürünler, İstanbul Topkapı’da bulunan BİFA’da “Sağlık Ürünleri” iş grubuna yönelik ürünler üretilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bayer Türk Hakkında". Bayer.com.tr. 7 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2015. 
  2. ^ ERK TOSUNER, Nurten (29 Ekim 2007). "50 yılda Türkiye'yi üretim üssü yaptık, 402 milyon Euro'ya çıktık" (röportaj). Hürriyet. Doğan Yayın Grubu. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2015.