Bataklık kiraz kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bataklık kiraz kuşu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Emberizidae
(Kiraz kuşugiller)
Cins: Emberiza
Tür: E. schoeniclus
Emberiza schoeniclus
Pallas, 1776
Emberiza schoeniclus
Bataklık kiraz kuşu

Bataklık kiraz kuşu[1][2] (Emberiza schoeniclus), kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca bataklık çintesi,[3] saz çintesi[4] ve sazlık yelvesi[5] olarak da adlandırılır.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bataklık kiraz kuşu, orta boylu, yaklaşık 13,5 - 15,5 cm uzunluğunda, küçük fakat dayanıklı tohum kırıcı bir gagaya sahip bir kuştur.

Erkeklerin baş ve boğazı siyah, boyun yakalığı beyaz, alt tarafları ve sırt kısmı kahverengidir. Dişiler daha solgun renklerde, kahverengi başlı ve alt tarafları erkeklerine nazaran daha çizgilidir.

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuşların doğal yiyeceği, tohumlar, yavruları beslerken böceklerle birlikte tohumlardır. Yuvalarını çalı içlerine ya da bataklık sazlıklarına yaparlar. Kiraz kuşlarının yuva özelliğini taşıyan kılımsı yuvada 4-7 yumurta bulunur. Kuşun monoton ve horoz sesine benzer bir ötüşü ve zrip şeklinde tekrarlayan bir şakıması vardır.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'da ve Asya'nın kuzeyindeki ılıman alanlarda doğal olarak bulunurlar. Kuşların çoğu kışın göç ederek güneye giderler, fakat orta güney ve batıdakiler yerleşiktir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bülent Gözcelioğlu (2002). "Türkiye Tür Listeleri Sınıf:Aves (Kuşlar)". TÜBİTAK. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2012. 
  2. ^ Çakmak, Merete (2005). Anadolu Kuş Adları Sözlüğü:İngilizce-Türkçe-Latince. İstanbul: Kitap Yayınevi. s. 74. ISBN 975-6051-03-5. 
  3. ^ Guy M. Kirwan (2008). The Birds of Turkey. Londra: Christopher Helm. ISBN 978-1-4081-0475-0. 
  4. ^ "çinte". AnaBritannica. 6. İstanbul: Ana Yayıncılık. 1986. ss. 481-482. 
  5. ^ Karol, Sevinç (1963). Zooloji Terimleri Sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Virtual Birds'de Bataklık kiraz kuşu kuşunun kuş sesi bulunur.