Batıkent

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Batıkent
Harita
Şehirdeki Konumu
Şehirdeki Konumu
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeYenimahalle
Rakım830 m
Nüfus
 • Toplam257,378
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
İl plaka kodu06
Posta kodu06370

Batıkent, Ankara ilinin Yenimahalle ilçesinde bir semttir. Yenimahalle ilçesinin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Türkiye'nin en büyük modern yerleşim projelerinden biridir. Ankara metrosu M1 ve M3 hatlarının son istasyonu Batıkent'tedir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Batıkent'in nüfusu, bağlı olduğu Yenimahalle ilçesinin yaklaşık yarısı kadardır. Nüfusu orta ve orta-üst gelir grubu insanlar oluşturur. İlk kurulduğu yıllarda sakinler daha çok sanatçı, akademisyen ve memur grubundan oluşmaktaydı. Batıkent'in 2021 yılı ile birlikte nüfusu 257.378 kişi olarak bir yılda %5.83, on yılda ise %28 artmıştır. Batıkent'in en kalabalık mahallelesi 57.692 kişi ile Turgut Özal Mahallesi olurken, ardından 37.470 kişi ile Kardelen Mahallesi ve 33.978 kişi ile Yeni Batı Mahallesi takip etmektedir.[1]

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Batıkent, Ankara'nın belediye başkanlarından Vedat Dalokay'ın 1973 yılında Ankara Belediye Başkanlığı'na seçilmesi ile birlikte, çarpık kentleşme sorununa çözüm olarak oluşturulmuştur. Pek çok isim düşünülmüş ancak projenin Ankara'nın batısında gerçekleştirileceği kesinleştiğinde de isim kendiliğinden ortaya çıkmıştır: Batıkent. Batıkent'in, özellikle Murat Karayalçın döneminde altyapısının geliştirilmesi ve Melih Gökçek döneminde de metronun tamamlanmasıyla ulaşım bakımından birçok sorunu halledilmiştir.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Projenin hayata geçirilmesi için bugünkü Batıkent'in hemen hemen tamamı kamulaştırılmıştır. Katılımcı, demokratik bir şekil içerisinde uygulama istenildiğinden, bu isteğe uygun olarak 1979 yılında Kent-Koop kurulmuş, Kent-Koop üstlendiği misyona uygun olarak hemen faaliyete başlamıştır. 1987 yılında da Dünya Konut Yılı Ödülü'nü almıştır. Batıkent projesi başlangıçta sosyal konut projesiydi. Ancak zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini almış ve Ankara ilinin gözde yerleşim alanlarının başlarında gelmeye başlamıştır. Batıkent, bu gelişimleri ile haliyle araştırmacıların da dikkatini çekmiş, çeşitli yönlerden araştırmalar yapılmıştır[kaynak belirtilmeli].

Çıkan sonuç:

  • Sosyo-kültürel seviyesi yüksek,
  • Ekonomik seviyesi orta ve orta üzeri insanların oturduğu bölge olarak tanımlanmıştır.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Batıkent, Kızılay ve Sincan'a 15 km uzaklıkta, İstanbul Devlet Yolu olarak adlandırılan karayolunun hemen kuzeyinde yaklaşık 10 milyon m²'lik bir alana kurulmuştur. Ostim'le birleşiktir.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Botanik, Mesa, Batı Merkezi ve Batıkent durakları, Batıkent'te bulunmaktadır.

Ulaşım Kızılay'dan M1 metro ve 297 ile 220 ve 221 numaralı özel halk otobüsleri vasıtasıyla, Ulus'tan, M1 metro ve Rüzgarlı Cadde'den kalkan dolmuşlarla sağlanır. Ayrıca Abidinpaşa'dan otobüsle, Sincan'dan M3 metro ve minibüslerle ve Keçiören-Demetevler hattından geçen dolmuşlarla da ulaşmak mümkündür. Ulaşım, Kızılay'a metro ile 22 dakika, özel halk otobüsü ile yaklaşık 35 dakika; Keçiören'e minibüs ile yaklaşık 45 dakika; Sincan'a metro ile 30 dakika, minibüs ile yaklaşık 25 dakikadır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Batıkent'te eski bir basketbol sahası.
Batıkent İtfaiye İstasyonu

Batıkent, Ostim'e yakın olması ve İstanbul yolu üzerinde olması nedeniyle emlak piyasasında talep gören bir semttir. 2007 yılında, Batıkent'te bulunan gayrimenkullerin fiyatı ortalama ayda %10 artmıştır. [1] Fakat, bu artışlara rağmen Batıkent'teki emlak fiyatları şehir içine göre oldukça düşük seviyededir. [2]19 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Son yıllarda Batıkent'e yapılan Atlantis AVM, Meydan Batıkent, Batı Park AVM, CarrefourSA, Gimsa alışveriş merkezleri semtteki ekonomik hayatı canlandırmıştır. Fakat, bütün bu yatırımlara rağmen Batıkent'te yaşayanların çoğu Batıkent dışında çalışmaktadır. Bu nedenle, Batıkent kendi başına bir ekonomik merkez haline gelememiştir. [3]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Mustafa Azmi Doğan Anadolu Lisesi, Şehit Sercan Öztürk Anadolu Lisesi,Şehit Semih Özcan Anadolu Lisesi,Batıkent Anadolu Lisesi, Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi, Kaya Bayazıtoğlu Anadolu Lisesi, Şevket Evliyagil Anadolu Meslek Lisesi, Selçuklu Anadolu Lisesi, Celal Yardımcı Anadolu Lisesi, Batıkent Endüstri Meslek Lisesi, Batıkent Kız Teknik ve Meslek Lisesi ile Kürşad Bey İlköğretim Okulu, Abay İlköğretim Okulu, Ahmet Hamdi Tanpınar İlköğretim Okulu, Kent Koop İlköğretim Okulu, Müjgan Karaçalı İlköğretim Okulu, Kardelen Ortaokulu, İstiklal İlköğretim Okulu, Haydar Aliyev İlköğretim Okulu, Necmi Şahin İlköğretim Okulu, Afşin Bey İlköğretim Okulu, Prof. Dr. Mehmet Sağlam İlköğretim Okulu, Yahya Çavuş İlköğretim Okulu, Türkan Azmi Köksoy İlköğretim Okulu, Refika Aksoy İlköğretim Okulu ve Batıkent İlköğretim Okulu, Orhan Eren İlköğretim Okulu, Ergazi İlköğretim Okulu, ve Yenimahalle Fen Lisesi gibi okullar bulunur.

İbadethaneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Batıkentte 2 adet Cemevi, 28 adet Camii ve 3 adet Kilise vardır.

Cemevleri

  1. Pir Sultan Abdal Cemevi
  2. Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı Serçeşme Cemevi ve Kültür Merkezi

Camiler

  1. Kardelen Camii
  2. Uğurlu Camii
  3. Mimar Sinan Camii
  4. Hz Ali Camii
  5. İrşad Camii
  6. Hoca Ahmet Yesevi Camii
  7. Kültür Birlik Fatih Camii
  8. Veysel Karani Camii
  9. Mevlana Celaleddin Rumi Camii
  10. Ergazi Köyü Camii
  11. Yunus Emre Camii
  12. İnönü Camii
  13. Batıkent Merkez Camii
  14. Yeni Batı Camii
  15. Tevhid Camii
  16. Akşemsettin Camii
  17. Tiritoğlu Camii
  18. Yeni Huzur Camii
  19. Ağa Camii
  20. Ahmet Bölünmez Camii
  21. Gersan Camii
  22. Eyüp Sultan Canfedaa Camii
  23. Sultan Alpaslan Camii
  24. Osmanlı Camii
  25. Elgazili Hayrullah Camii
  26. Yuva Çakırlar Çiftliği Camii
  27. Harb-İş 5 Camii
  28. Hakverdi Camii

Kiliseler

  1. Batıkent Bereket Kilisesi
  2. Mesih'in Kilisesi
  3. St.Bernard Kilisesi

Mahalleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu mahalleler de Batıkent'te sayılabilir:

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2022.