Bas gitar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bass gitar sayfasından yönlendirildi)
Bas gitar

Bas gitar, çoğunlukla dört teli olan ve kalın ses veren telli bir çalgıdır.[1] Günümüz müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Blues, Funk, Punk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır.[1] İlk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir.[1]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bas gitar, elektrik ve akustik olarak ikiye ayrılır. Elektrikli basta tellerden gelen titreşimler manyetikler tarafından elektrik sinyaline çevrilip bu sinyali sese çevirecek olan yükselteçe yollanırken, akustik basta akustik gitar gibi geniş ve oyuk olan gövde tellerden gelen sesi güçlendirip duyulabilir bir seviyeye çıkarır. Kimi akustik baslarda sesin yükseltece de iletilebilmesi için piezo adı verilen kuvars kristalli piezoelektrik ses alıcıları bulunur. Bas gitarın sesi, normal gitarlardan daha kalın, kontrbas gitarlardan daha incedir. Normal bir gitardan daha kalın tellere ve daha uzun bir ölçeğe sahip olan bas gitarın gövdesinin elektrik baslarda ön, akustik baslarda yan tarafında ton ve sesi değiştirmeye yarayan bir eşitleyici bulunur. Bas gitarların elektro gitar yükselticilerinden farklı olan, düşük frekanstaki sesleri daha iyi verebilen özel yükselteçleri bulunur.

Klasik bas gitar genellikle perdeli ve dört tellidir. Günümüzde tellerinin sayısı on ikiye ulaşan bas gitarlar mevcuttur. Perdesizleri de kullanılmaktadır. Genelde yardımcı çalgı olarak kullanılan bas gitar, elektronik ve bilgisayarların katkısı ile günümüzde yoğun olarak ön çalgı olarak da kullanılmaktadır. Bas gitar partisyonları fa anahtarı ile yazılır.

Bas gitar bir türev enstrümandır; her müzik türünün kendine özgü bas enstrümanı vardır.

"Bas" kavramı temel olarak sinyal düzenleyici özelliğe sahip bir durumdur. Bas gitarın ise "solo ve ritim enstrümanları arasındaki armonik ve ritmik bağı kurması" görevi vardır. Yani bas gitar; solo çalgıların (gitar, keman, flüt, klarnet, kanun, trompet vs.) verdiği sinyallere uygun armonik hareketleri yapmak, ritim enstrümanının (davul, darbuka, djembe, kahon, bongo vs.) verdiği ritmik yapıya denk gelecek vuruşlar yapan bir enstrümandır.

Bas gitar, genel olarak rock müzik için kullanılan bas çalgıdır denebilir. Türk müziği için "bas bağlama", klasik yaylılar için "kontrbas", metal üflemeliler için "tuba", ağaç üflemeliler için "kontrfagot", piyanonun sol eli ve benzeri enstrümanlar da icra edilen müzik tarzları için kullanılan bas çalgılardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672.