Barcın, Yenişehir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Barcın
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeYenişehir
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam719
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16900
Resmî site
[2]

Barcın, Bursa ilinin Yenişehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin adı; Eski osmanlı paşalarından LALA PAŞA mahallenin üst kısmına yerleşmesi diğeri İNCİLİ PAŞA da mahallenin alt kısmına yerleşmesi ile BARAKAya benzeyen yerleşim yerleri yapmışlar. LALA PAŞA mahallenin yukarı kısmına yerleşmiş İNCİLİ PAŞA ise mahallenin aşağı kısmına yerleşmiş. Bundan dolayı süregelen aşağı ve yukarı mahalle geleneği hâlen devam etmektedir Mahallenin yukarı mahallesinde bulunan LALA KUYU yu LALA PAŞA Kendi obasının su ihtiyacını karşılamak için açtırmış ve aşağı mahallesinde bulunan KARA KUYUyu da İNCİLİ PAŞA kendi obası için açtırmıştır. Mahallenin kökeni tam olarak bilinmemesine rağmen köye ait olan örf ve adetlerin benzerliğinden dolayı Orta Asya Türkmenlerine dayandığı sanılmaktadır.

Hâlen bu kuyuların mevkileri bilinmekte ve kuyularda su bulunmakta.

Çok eski Osmanlı evleri vardır. Tekke tepesi ve top dikmeleri denen mevkilerden Yenişehir ovası kuş bakışı izlenebilir. TEKKE tepesinde bulunan TÜRBEDE PİR SULTAN ABDALın yakınlarının yattığı rivayet edilir. Türbenin hemen kuzey duvarının dibinde bululnan 150 senelik selvi ağacı tarihe tanıklık etmektedir. Mahallenin atıl durumda olan taştan birde hamamı bulunmaktadır. Yenişehir Barcın hâlen eski özelliklerini korumaya çalışan nadir köylerdendir. Son yıllarda, eskiden beri anılagelen üzüm bağlarını tekrar canlandırmaya çalışmaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yenişehir-Bursa kara yolu 1. km sinden kuzey istikametinde 4 km mesafededir. Kuzeyinde Kirazlıyayla Köyü, Doğusunda Kozdere Köyü, Batısında Demirboğa Köyü bulunmaktadır. Bu üç komşu köy ile kara yolu bağlantısı vardır. Bursa il merkezine yaklaşık 50 km, Yenişehir ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2011 519
2007
2000 719
1997 -

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa Yenişehir BARCIN mahallesiniN FACEBOOK SAYFASI ALTTAKİ LİKTEDİR.

https://www.facebook.com/groups/barcinkoyu