Barbara Morrison Januszkiewicz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Barbara Morrison Januszkiewicz
Doğum23 Şubat, 1955
Amerika
AlanıRessam, Film Yapımcısı
EtkilendikleriPopüler Sanat, Kavramsal Sanat

Barbara Morrison Januszkiewicz (d. 23 Şubat 1955), Amerikalı biçimsel serbestlik alanının en iyisi olarak bilinen ressam ve film yapımcısıdır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Januszkiewicz, Pop Art akımı ile yakından ilgilenmiş bunun yanı sıra kavramsal sanat ve çağın önde gelen elementleri üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Çizim ve boyama arasındaki sınırı bulanıklaştırarak yaptığı karışık tarzdaki resimleri ile suluboya resim üzerine uzmanlaşmıştır. Sanat eserleri genellikle Washington, D.C’de; Phillips Collection, Corcoran Gallery of Art, Galeri K ve Sanat Birliği adlı müze ve galerilerde baş göstermiştir. Ayrıca çalışmaları önemli başlıca dergilerde, filmlerde, kablolu tv ve uluslararası televizyon formatlarında da yayınlanmıştır.

Januszkiewicz, “Kalpteki Sanat” (Art in the Heart) adlı sanat tanıtım programının da kurucusudur, 1999. 2001-2012 tarihleri arasında suluboya eğitmeni, aynı zamanda Washington DC’de yer alan CorCoran Sanat Okulunda yardımcı profesörüydü.

En yeni ve son çalışması kişinin sanat, müzik, ve yaratıcı düşünmeyi nasıl anlamlandırdığı üzerine diğer sanatçılarla yaptığı ortak bir çalışmaydı. 2012 senesinde Kansas şehri American Jazz Müzesin’deki ihtisas döneminde ilk görsel sanatçı unvanını almıştır.

Januszkiewicz halen Arlington, Virginia’da yaşamaktadır. Ancak New York esaslı Dave Liebman ve Matthew Shipp[1] gibi jazz üstatları ile de sıkı bir bağ içerisindedir.[2] “Jazz olasılıklarla dolu boş bir tuval olabilir.”

Avangart film yapımcısı[değiştir | kaynağı değiştir]

1997 senesinde Januszkiewicz’in kısa metrajlı filmleri halka açık televizyonda gösterilmeye başlandı. 2000’de ‘Şimdiyi Hatırlama’ adı altında bir belgesel Kreeger Müzesi, Washington DC’de filme alındı.[3] Kreeger Müzesinin il çapında önayak olduğu sergide de ‘Milenyumun Heykelleri’ adı altında sergilendi.

Jack Rasmussen, bu gösterimin sorumlusu, şöyle der: “ Şimdiyi Hatırlama’da sergilenen şey iki kriter ile buluşmuştur:kalite ve gerçeklik. Sanatçılardan istenen geçmişi anmaları değil. Çünkü geçmiş geçmişte olduğu gibi değil (ve hiçbir zaman da olmadı) ve ‘evrensel’ geçmiş kadar değişebilen, perspektif meselesi olan ve hakikattır denemeyendir. Sanatçılar günümüzden kaçamazlar, tıpkı patronları gibi. ‘Şimdiyi Hatırlama’ bu durumu avantaj olarak kullanıp, sanatçılara kendi yetenekleri doğrultusunda ilgili kültürel metaforları yaratmak için günümüzle ilişki kurmasını istemiştir.”

Tartışmalı bir halde Boston’dan seyahate başlayan Kötü Sanat Müzesi (The Museum of Bad Art, MOBA)[4] adında bir Yaratıcı Vizyon televizyon belgeseli gezici tanıtım turunu gerçekleştirdi. Bu müze her türlü biçimdeki kötü sanata dair koleksiyon, muhafaza, sergi ve şölenlere adanmış dünyanın tek müzesi oldu. 1994 yılından bu yana, Kötü Sanat Müzesi izleyicilerine en geniş kötü sanatı en çok ölçüde ulaştırmaya çabalamıştır. Januszkiewicz bunu her şeye karşı bir alay, yerme, hiciv göstermek için bir fırsat olarak gördü.

Çekilenler genellikle sanatla dalga geçme ve sanatı iğneleme üzerineydi. Sergi medyanın ilgisi çekmiş ve gösteriye daha çok ziyaretçinin gelmesini sağlamıştır. Ancak gösterinin ironik tarafı birçok katılımcı tarafından kaybedilmiş gibiydi.Yaratıcı Vizyon belgeseli sanat eseriyle büyülenmiş insanların boş konuşmalarına esir olmuş ve ‘Kötü Sanat Müzesi’ kurucuları (MOBA) sanata karşı olmakla eleştirilmişlerdir.[5] Ancak suçlamalar taraflarınca reddedildi.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanat: Januszkiewicz multi-medya sanatçısı, film yapımcısı, görsel gazeteci ve öğretmendir. Januszkiewicz, Jacksonville Universitesi’nde üstadı Çinli Mun Quan tarafından 1970‘lerin ortasında resmi olarak eğitim almıştır. Mun Quan, Zen manzaralarının ıslak ama kontrollu bir teknikle boyandığı geleneksel suluboya ressamıdır.

“Mun Quan, geleneksel suluboyada Çinli akıl hocam ve yol göstericim, resim yapmaya karar veridiği her sefer öncelikle evrene verdiği bu güzel fırsatlar için ruhsal olarak teşekkür etmek gerektiğine ve resim yapmaya bir şiir yazarak yahut resmini başlıklandırarak başlanılması gerektiğine inanırdı. Henüz resmedilmemiş bir resme şiir yazmak odaklanmak için gerçek bir yoldur. Zihinsel görselleştirme tekniği yaratılacak olan eserin yönü ve ahengi için faydalıdır. Suluboya sanatı mastır sınıfına öğretmenlik yaptığım dönemlerde Mun Quan’ın resimlerine yazdığı şiirlerine başvurarak süreç oyunca öğrencilerime klavuzluk ettim. Geleneksel olarak birçok batılı artist resimlerini sadece bittikten sonra imzalar. Bu şiir ise yaratıcı hayal gücünü ifade için yapılan hazırlığın bir parçasıdır.”

Januszkiewicz’in bu artistik ifadesi zamanla resmedişin ‘füzyon’ tarzı olarak imzasına yansıdı. İçerisinde Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg ve daha nice isimlerin bulunduğu avangart (öncü) artistlerin etkileri Januszkiewicz’in gündelik Amerikancılığı tasvirindeki konu seçimlerinde açıkça görülmektedir.

Olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 senesinin yaz aylarında Paris’te caz müziğine olan tutkusu ve müzikal anlamda sanatına bağlanmasını sağlayan ilhamı bulmuştu. Yaptığı son çalışmalarda yer alan hareket ve ifadeler, görsel illüzyon ve parlak tonlarda işlenmiştir. Onun müzikal notasyon serisi geometrik ve renk sabitlemelerine bağlı caz öğelerine dayanmaktadır. Bu bileşim kademeli olarak bir dizi müzikal notasyon içerisinde yapısal bir hale gelmiştir. Caz ve resim sanatının bu son birleşimi Januszkiewicz’in çalışmalarına ritim ve yeni medya akımı olarak yansımış. Bu yeni medya formu diğer yaratıcı sanat formları ve sanatçıları ile yeni dialoglara olanak sağlamıştır. Caz Vizyonun Üçlüsü (The Jazz Vision Trio) efsanevi caz ustaları Dave Liebman ve Jean-Marrie Machado birlikteliği ile Januszkiewicz tarafından kuruldu. Barbara Januszkiewicz bir ressam, film yapımcısı, caz kurulumu performans sanatçısı olarak birçok projesinde yeni medyaya katmaya çalıştığı öncü(avangart) hisler ile risk almıştır.

Yeni Medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Januszkiewicz'in çalışmalarındaki Jazz ve resim sanatının bu birleşimi; sanat, müzik ve akımlar açısından alışılagelmemiş yorumlara sebebiyet vermiştir. Amerikan Caz Müzesinin tanınmasında sanatçının enerjisi, yeni medya alanındaki proje buluşları ve işe adanmışlığı büyük yer kaplar. Aynı şekilde Amerikan Caz Müzesinin tanınmasında kullandığı multimedya ya da transmedya altyapısını sanatsal mükemmelliği yakalamak için nasıl kullandığı ile de bilinmektedir. Bundan ötürü Januszkiewicz, prestiji yüksek olan bu kuruluşla işbirliği programları üzerine çalışmaktadır. Ayrıca, bir görsel sanatçı olarak yenilikçi caz müzisyenlerinden bazıları ile işbirliği yapmaya davet edilmiştir. NYC Caz piyanisti, Matthew Shipp, ile ‘Besteci’ (The Composer ) adlı kavramsal yenilikci proje filmi üzerinde çalışmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]