Barbados mutfağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bangladeş'in Saint Martin Adası'ndaki yerel balık pazarında satılık uçan balıklar.

Barbados mutfağı, Barbados ile alakalı yemek kültürünü ve çeşitlerini belirtir ve açıklar. Barbados mutfağı, çevre ülkelerden birtakım farklılıklara sahiptir ve dünya mutfağı ile ilgilenenler tarafından rağbet görmektedir.

Coocoo (mısır unu ve bamyanın krem kıvamında bir karışımı) ulusal bir yemektir. "Bajan yemekleri" balık, tavuk, domuz eti ve Batı Afrika'da yaygın olan pirinç, bamya ve İskoç bonnet biberleri gibi diğer yiyecekler anlamındadır. Popüler meyveler guava, muz, papaya, mango, portakal ve ananastır. Mısır unu, tuzlu balık ve tuzlu dana eti gibi gıda bileşenleri ülkede bulunurlar. Diğer yiyecekler; pirinç, bamya, acı biber, domuz kuyruğu veya tuzlu dana eti, sarımsak, tuzlu balık ve soğandır. Mount Gay içki fabrikası 1703'ten beri rom üretir. Kabuk, şeker ve baharatlarla demlenen Mauby, popüler bir içecektir.

Tören Günlerinde Yemek Alışkanlıkları: Özel günlerde yemek, genellikle puding ve salatalık iledir, domuz etli baharatlı tatlı patates püresi ve soğan, acı ve tatlı biber, salatalık ve limonla servis edilen haşlanmış domuz başı yemeği görülür. Bundan başka, güvercin, bezelye, güveç ve tuzlu dana eti, soğan, Gine'nin mısır unu ve baharatlardan oluşur, haşlanmış jambon ve kavrulmuş domuz eti gibi Noel yemekleri ile servis edilir.

Uçan balığın kemiği çıkarılır, sonra yuvarlanır ve bir sos, domates, sarımsak, soğan ve tereyağı ile haşlanır. Coocoo, polentaya benzer ve geleneksel olarak sarı mısır unu ile yapılır ve ince kıyılmış bamya, su ve tereyağı ile pişirilir. Ancak coocoo, ekmek meyvesi ve yeşil muz ile de yapılabilir ve tuzlu balık veya dana yahnisi ile servis edilebilir. Basit bir yemek olmasına rağmen, seçenekler sonsuzdur. Bir başka popüler yemek olan Bajan yemeği; küçük kızarmış ikramlar, tuzlu morina, un, otlar ve biberle de yapılır ve rustik rom dükkanlarından zarif kokteyl partilerine kadar her köşede, ada çapında servis edilir. Barbados suyla çevrili bir ada olduğu için, çok çeşitli yüksek kaliteli taze balıklar da mevcuttur: barracuda, kingfish (wahoo), snapper, billfish, chubb, sarı yüzgeçli orkinos ve yunus.

Barbados'ta balık pişirmenin en yaygın yolu, onu Bajan çeşnisi ile tatlandırmak, yumurta ile kaplamak, ince ekmek kırıntılarına serpmek ve ardından kızgın yağda kızartmaktır. Bajan baharatı, karanfil, karabiber, kırmızı biber ve tuz gibi kekik, mercanköşk, taze soğan, soğan, sarımsak, maydanoz, fesleğen ve viski kaput biber gibi taze otların bir karışımıdır. Ada genelindeki çoğu süpermarkette ve bakkalda önceden hazırlanmış olarak satın alabilirsiniz. Barbados domuzunun kalitesi özellikle lezzetli olarak bilinir. Diğer bir yerel lezzet ise, tatlı patates ve farklı otlarla birlikte çeşitli domuz eti parçaları ile yapılan pudingdir. Bu, birçok Bajalı için puding, yemek ve kızartmak için bir cumartesi uğraşısıdır ve yerel halkın talebini karşılamak için bu yerel yemeği cumartesi günleri dini anlamda satan birçok satıcı bulacaksınız. Tavuk genellikle her Baja'lının alışveriş listesinin başında gelir. Pazar günleri, yerel "Eclipse" krakerleriyle yapılan taze otlarla doldurulur ve bütün olarak pişirilir. Ayrıca haşlama, ızgara, Bajan çeşnisi ile doldurulup kızartılabilir, pilavla pişirilebilir, köri ile pişirilebilir, sebzeli ve lezzetli bir çorba ile kaynatılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]