Bao'anlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bao'anlar
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Bao'anca (Çince:保安语) ISO 639-3: peh
Din

Bonanlar (Bonan dili: [bɵːŋɑn]) veya Bao'anlar (Çince: 保安族; pinyin: Bǎo'ān zú), Çin'de Moğol asıllı Müslüman bir azınlık halkıdır. Donşianlar gibi Bao'anlar da Kuzeybatı Çin'de yaşayan azınlık bir halk grubudur. Bao'anlar bir Moğol dili olan Bao'anca dilini konuşurlar ve çoğunluğu Müslümandır.[1] Qinghai Eyaletinde yaşayan Bao'anlar Gansu Eyaletindeki Bao'anlardan oldukça farklı bir diyalektle konuşurlar. Gansu'da yaşayanlar Çincenin, Qinghai'de yaşayanlar da Tibetçenin etkisi altında kalmışlardır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Anlatılanlara göre Bao'anların kökeni 1368 yılında Moğol istilasından geriye kalan askerlerden oluşur. Zamanla Bao'anlar komşuları olan Huiler, Tibetliler ve Han Çinlileriyle karşılıklı evlenmişler ve 19. yüzyılda pek çoğu İslam dinini benimsemişlerdir. Tahminen 9.000 ile 12.000 arasında kuzey'deki Gansu ve Qinghai Eyaletlerinde yaşarlar.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Bao'anların birçoğu Donşianlar ve Huiler gibi aynı gelenek ve görenekleri paylaşırlar. Onların geleneksel giyimleri Tibetliler, Donşianlar ve Huiler gibidir. Evlenmiş Bao'an kadınları kara peçe, evlenmemiş kızları yeşil peçe giyerler. Bao'an erkekleri siyah veya beyaz şapka ve beyaz ceket giyerler. Çoğu Bao'anlar tarımla uğraşırlar, daha çok Buğday ve Çavdar ekerler. Diğer Bao'anlar odunculuk veya gümüşçülük işleriyle geçimlerini sağlarlar. Bao'anlar çiftçiliğin ve hayvancılığın yanı sıra bu yörede ünlü Bonan bıçaklarını yapıp satarlar böylece yerel ekonomiye katkıda bulunurlar.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "paulnoll.com". 25 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2008. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bao'anzu de wenhua xingtai 保安族的文化形态 (Die kulturelle Formation der Bonan). In: Hao, Sumin 郝苏民 u. Wenhua 文化 u. He, Weiguang 贺卫光 [Hg.], 甘青特有民族文化形态研究 Gan Qing teyou minzu wenhua xingtai yanjiu (Forschungen zur kulturellen Formation der Nationalitäten, die nur in Gansu und Qinghai leben). 民族出版社 Minzu chubanshe (Nationalitätenverlag). 北京 Beijing 1999/2000. ISBN 7-105-03420-3. sayfa 265-312.
  • Bonan, Tongren - Asia Harvest (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]