Balonla Beş Hafta

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Balonla Beş Hafta
YazarJules Verne
TürMacera
YayımOrijinal Fransızca basımı 1863 yılında yapılmıştır
YayımcıPierre-Jules Hetzel

Balonla Beş Hafta (Fransızca: Cinq semaines en ballon), Fransız yazar Jules Verne'in 1863 yılında basılan macera romanı.

Eser, Üç İngiliz'in Afrika Gezisi ve Keşifleri alt başlığını taşır. Yazar Jules Verne’in ilk romanıdır. Kitap olarak yayımlanır yayınlanmaz büyük ilgi görmüş, yazarı üne kavuşturmuştur.

Dr. Fergusson adlı bilim adamının önderliğinde bir sıcak hava balonu ile o dönemde Avrupalılar için gizemli bir kıta olan Afrika’da yapılan bir geziyi anlatan roman; hayal ürünü serüvenlerden bahseder ama gerçek bir gezi günlüğü gibi kaleme alınmış; karşılaşılan doğal olaylar, bulunulan yerlerin enlem ve boylamları not edilmiştir. Bu nedenle Fransızca ilk baskısı yayınlandığında okuyucular kitapta anlatılanların gerçek mi kurgu mu olduğu konusunda kuşkuya düşmüşlerdi.[1] Eser, Jules Verne’nin daha sonra pek çok örneğini vereceği “bilim-romanı” diye adlandırılan edebi türün ilk örneğidir.[2]

Verne'nin eserini kaleme alırken hayranı olduğu Amerikalı yazar Edgar Allan Poe'nun sıcak hava balonu ile gezileri içeren öykülerinden esinlendiği düşünülür.[3]

Roman, yazılmasından yüz yıl sonra filme çekildi. 1962 yılında Irwin Allen yönetmenliğinde çekilen film, kitapla aynı adı taşır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir gezgin ve gözüpek bir kâşif olan Doktor Fergusson’un düşü, "Victoria" adını verdiği balonuyla Afrika'yı bir uçtan bir uca katetmek, daha önce hiçbir gezginin ayak basmadığı bölgelerini keşfetmektir. Bir gün, yardımcısı Joe ve arkadaşı olan Dick Kennedy'yi bu olağanüstü yolculuğa çıkmaya ikna ederek yola koyulur. Yolda birçok macera yaşarlar. Fakat en sonunda yılmayıp, bugüne kadar hiçbir insanın ayak basmadığı Afrika'nın o muhteşem şehirlerine ulaşırlar.Çok büyük zorluklar olsa da pes etmeden yollarına devam ederler ve 5 haftalık yolculuklarını bitirirler.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Meslek-Hobi Hakkında
Samuel Fergusson Doktor Çok iyi ve becerikli bir insandır. Doktordur. Aynı zamanda maceraperest bir gezgindir. Şimdiye kadar birçok geziye çıksa bile en çılgın gezisi hiçbir gezginin yapamadığı Afrika'yı balonla boydan boya dolaşmaktır. Arkadaşı ve uşağıyla bir balon gezisine çıkar ve macera başlar.
Dick Kenedy Avcı Çok önceleri Ferguson'la tanışıp dost olmuşlardır. Çok iyi ve becerikli bir avcıdır. Ferguson'un geziye gideceğini öğrenmiş onu engellemeye gelmiştir. Fakat bir anda gezinin içinde bulmuştur kendini.
Joe Uşak Doktor Ferguson'un uşağı olan Joe cesur ve korkusuz biridir. Düz duvara tırmanabilir. Ferguson'un sayesinde bilgili ve onunla tartışabilen biri olmuştur. Efendisine bağlılığını "Efendim nereye ben oraya"sözüyle anlatmıştır.
Victoria Balon Gezinin yapıldığı balondur. Çok renkli ve güzeldir. Doktor Ferguson tarafından özel olarak tasarlanmıştır.
Speake Yüzbaşı İyi bir asker aynı zamanda bir gezgindir. Daha önce Afrika'yı gezmeye çalıştığından bu konuda tecrübelidir. Ferguson'u bazı konularda uyarıp bilgilendirmiştir.
Burton Teğmen Eskiden Afrika'yı gezmeye çalışıp şu an teğmen olan Speake'in arkadaşıdır.
Resulute Gemi Kaptan Pennet'ın kaptanlığını yaptığı üçlüyü Zengibar Adası'na taşıyan gemidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]