Balkanlar'daki dağlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Balkanlar’daki dağlar, bölgenin adı olan Balkanlar’ın adının anlamından anlaşıldığı şekilde bölgenin genelinde yer alır. Balkanlar sözü Türk Dil Kurumu tarafından “öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge” şeklinde belirtilir. Kelimenin yapısında yer alan Balkan sözünün, “sarp ve ormanlık sıradağ; sık ormanla kaplı dağ; yığın, küme; sazlık, bataklık” gibi anlamları vardır.[1]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulgaristan'da yer alan ve bölgeye adını verdiği belirtilen Balkan Dağları (Bulgaristan)
Olimpos’un sağ yamaçları (Yunanistan)
Dinar Alpleri (Karadağ)

Balkanlar’ın büyük kısmı dağlarla kaplıdır. Bu dağ yapıları genelde kuzeyden batıya veya güneyden doğuya uzanır. Balkan topraklarının en yüksek dağı 2925 metre[2] ile Bulgaristan’daki Rila’dır. Bu yükseklikten sonra Yunanistan’daki Olimpos Dağı 2917[3] ve Bulgaristan’daki Vihren 2914 metre[4] yüksekliktedir. Bu yüksek dağların yanında, en büyük dağ yapıları Dinar Alpleri, Arnavutluk Alpleri, Şar Dağları, Balkan Dağları, Rodop Dağları’dır. Bu dağ dizilerinin dışında, daha küçük ve yerel dağlar da vardır.

Dinar Alpleri, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ ve Kosova topraklarında uzanan sıradağ dizisidir. Arnavutluk Alpleri, Arnavutluk güneyinden Yunanistan’ın orta kesimine dek uzanır. Şar Dağları da bu sıradağların güneydoğusunda, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya toprakları içinde yer alır. Koca Balkan Dağları, Karadeniz kıyılarından Bulgaristan içlerine doğru yayılır. Hem Bulgaristan ve Yunanistan topraklarında yer alan Rodop Dağları da önemli dağ dizilerindendir.

Dağlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Balkan coğrafyasında aşağıdaki dağlar veya sıradağlar uzanır:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türk Dil Kurumu – Büyük Türkçe Sözlük 13 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. “Balkan” sözünün anlamları ve köken bilgisi
  2. ^ Илия Йовев. Колко е висок връх Мусала? 5 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Bulgarca)
  3. ^ Encyclopaedia Britannica "Mount Olympus" 11 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  4. ^ Europe Ultra-Prominences "99 Peaks with Prominence of 1,500 meters or greater" “Vikhren” 9 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. peaklist.org (İngilizce)