Kurşunlu, İnegöl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bakmaca Şenlikleri sayfasından yönlendirildi)
Kurşunlu
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeİnegöl
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16700

Kurşunlu. Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir. Nüfusu 5000 kişi dolayında olan Kurşunlu Mahallesi İnegöl'e yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Mahallenin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık'dır. Ayrıca Kurşunlu Mahallesi sınırları içinde Çilek Genç Odası, Çilek Mobilya, Freşa Maden Suyu Fabrikaları ve Uludağ Mermer Fabrikası bulunmaktadır. Yine Kınık Maden Suyu ve CP Piliç Fabrikalarına yakın bir mesafede bulunmaktadır.

Kurşunlu Mahallesinin tarihi 1290'lı yıllara uzanmaktadır. İnegöl kent müzesi kayıtlarında ilk ismi derbent olarak geçmektedir. İpek Yolu üzerinde olan bu belde Osmanlı Devletinin ilk yıllarında 80 hane olarak kurulmuş ve ipek yolundan geçen kervanların korunması ile görevli derbentçi mahallesi idi.

Her Yıl geleneksel olarak düzenlenen Bakmaca Şenlikleri Kurşunlu Mahallesinde yapılmaktadır. Mahallenin en önemli tarım ürünleri içinde çilek, taze fasulye, kiraz ve yeşil biber bulunmaktadır. Özellikle Kurşunlu Çileği çok meşhurdur ve ithal edilmektedir.

Daha önceleri İnegöl'e bağlı bir kasaba olan Kurşunlu 2014 yılı itibarı ile Yeni Büyükşehir Yasası kapsamında İnegöl'e bağlı mahalle olmuş ve Kurşunlu Belediyesinin tüm yetkileri İnegöl Belediyesine geçmiştir.

TRT Radyoları, Türkiye Polis Radyosu ve Diyanet Radyonun İnegöl Vericileri Kurşunlu'da bulunmaktadır. Aynı zamanda Kurşunlu, Kınık, Özlüce ve Çitli mahallelerine çok yakın bir mesafede olup Bölgenin nüfusu günümüzde ortalama 5000 kişi dolayındadır.

İnegöl-Pazaryeri yolunun ortasında bulunan Kurşunlu'nun Bilecik'in Pazaryeri ilçesine uzaklığı yaklaşık 30 dakikadır.

Bakmaca Şenlikleri ya da Bakmaca Dede Şenlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakmaca Şenlikleri veya halk arasında yaygın olarak bilinen adıyla'Bakmaca Dede Şenlikleri, her yıl ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde iki defa olmak üzere Kurşunlu mahallesinde düzenlenen yerel şenliğe verilen isimdir. Bakmaca dedenin mezarı şenliğin yapıldığı alanda bulunmaktadır. Bakmaca dedenin Osmanlı dönemlerinde orada şehit olmuş bir asker ya da bir din adamı olduğu düşünülmektedir.

Hıdrellez'de ve Kasım ayı içerisinde yılda iki defa olmak üzere yapılan şenliklere yöre halkı ve çevre illerden gelen misafirlerin katıldığı bir etkinlik şeklinde düzenlenmektedir. Etkinliğe planlanan sanatçıların katılması ile birlikte bu çerçevede reklamları yapılmakta ve yoğun ilgi ile gösteri seyir imkânı bulmaktadır. Etkinlik kapsamında genellikle yöresel yemeklerden, misafirlere ikramlar yapılmakta veya etkinliğe gelen seyirciler kendi yemeklerini yanlarında getirerek, burada tüketmektedirler. Etkinlik, her yıl düzenli olarak iki defa; Kocakonak köy yolu üzerinde, İnegöl ilçesine, bağlı Özlüce mahallesine yakın mesafede bulunan, geniş kır alanında yapılmaktadır.

Şenliğin tarihi yüzyıllar öncesine dayanmakta olup, günümüze kadar yapılmaya devam edilmiştir.[1][2] Özellikle yaz mevsimi öncesi ve sonrasında yapılan etkinlik halk arasında da büyük bir ilgi ile karşılanmaktadır.[1] Etkinliğin hazırlıkları kapsamında, özellikle yerel medya [3] başta olmak üzere ülke genelindeki tüm medya organları kullanılarak duyurular yapılmaktadır. Şenlik, hafta sonunda Bakmaca Dede Türbesi adı verilen türbenin ziyareti ile başlamaktadır.

Ünlü sanatçıların da, davet edildiği ve katıldığı etkinlik, bu kapsamda özellikle yöre halkı arasında ünlenmiştir.[4] Hem yörenin tanıtılması hem de Kurşunlu mahallesinde çıkan maden suyunun reklamı amacıyla, şenliğe katılım gösteren sanatçılara teşekkür plaketleri verilmektedir.[2] Etkinlik yerel bazda olması nedeniyle, ülke genelinde ses bulmasa da; özellikle yerel medya şenliği başlangıç öncesinden, sonrasına kadar sürekli olarak takip etmektedir.

Konumu ve coğrafi özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurşunlu Mahallesi, İnegöl'e 20 km, Bursa'ya 54 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mahalle sulak, yeşil ve ormanlarla kaplıdır. Eskiden, Bursa-Eskişehir-Ankara Yolu Kurşunlu'dan geçmekte iken daha sonra, Büyük Ana Yolun yapılmasıyla belde iç kesimde kalmış ve eski önemini yitirmiştir.

Günümüzde, İnegöl-Pazaryeri yolu Kurşunlu Mahallesinden geçmektedir.

Günümüzde Kurşunlu Mahallesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kurşunlu Mahallesinde, Kurşunlu Merkez Camisi ve Kurşunlu Yıldırım Camisi isminde iki Cami, 3 Adet İlköğretim Okulu, Kurşunlu Sağlık Ocağı ve Kurşunlu Jandarma Komutanlığı Bulunmaktadır.
  • Kurşunlu Mahallesi PTT Acenteliği vardır. Ayrıca Belde'de Kahvehane sayısı fazladır.
  • Kurşunlu Halkı Genelde Sünni'dir, Ancak Alevi vatandaşların nüfusu da Mahallede epey fazladır. Alevi vatandaşlar Osmanlı döneminde Türkmenistan Horasan bölgesinden göçmüşlerdir. Türkmen Alevileridir.
  • Kurşunlu Mahallesinin Nüfusu Yaklaşık 5000 Kişi civarındadır. Mahalle Kınık Maden Suyu Fabrikasına'da yakın bir mesafede bulunmaktadır.
  • Sabah saatlerinden Gece vakitlerine kadar saatte bir, İnegöl-Kurşunlu arasında Belediye otobüsü seferleri yapılmaktadır. Kurşunlu Belediye Otobüsleri, İnegöl Kent Merkezinde "Doğu Garajı" olarak bilinen Garajdan kalkmaktadır.
  • Kurşunlu Beldesinin en meşhur yerleri arasında Ören Alanı olarak bilinen Piknik Alanı, Kurşunlu Göleti ve Belediye Meydanında bulunan "Kurşunlu Belediyesi Parkı" sayılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Bakmaca Dede şenlikleri coşkuyla kutlandı". haberler. 7 Mayıs 2007. 11 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  2. ^ a b "Kurşunlu'da şenlik". olay. 3 Mayıs 2011. 11 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  3. ^ "Bakmaca Dede Şenliklerine Davet". kanal16. 3 Mayıs 2013. 11 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  4. ^ "İsmail YK-Bursa İnegöl Kurşunlu Konser Haberi". youtube. 7 Mayıs 2013. 5 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]