Behmen Kubadi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bahman Ghobadi sayfasından yönlendirildi)
Bahman Ghobadi
2006 yılında düzenlenen San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nin basın toplantısındayken.
Genel bilgiler
Doğum adıBahman Ghobadi
Doğum01 Şubat 1969 (55 yaşında)
İran, Bane
UyrukKürt
AlanıFilm yönetmeni, senarist
Ünlü yapıtlarıKaplumbağalar da Uçar
Sarhoş Atlar Zamanı

Bahman Ghobadi (Kürtçe: به‌همه‌نی قوبادی / Behmen Qubadî, Farsça: بهمن قبادی Bahman Qobadī, 1 Şubat 1969, Bane), İranlı Kürt film yönetmeni.

1969 yılında İran’ın Bane kentinde doğan Bahman Ghobadi, öğrenimi sırasında bir radyoda çalıştı. Daha sonra Senendec’de genç bir amatör olarak film yönetmenleri grubuna katıldı ve onlarla kısa metrajlı filmler yapmaya başladı. Daha sonra sinema eğitimi almak üzere başkente giden sanatçı, eğitimini yarıda bıraktı.

1995-1999 yılları arasında birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül kazanan 10 kısa filme yönetmenlik eden sanatçının yapımları arasında Clermont-Ferrand Festivali’nde Jüri Özel Ödülünü kazanan Siste Yaşam filmi de bulunuyor.

1999 yılında, Abbas Kiyarüstemi’nin Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filminin çekimlerinde baş asistan olarak çalışan yönetmen, Samira Makhmalbaf’ın Kara Tahta isimli filminde başrollerden birini de üstlendi.

Kubadi, Sarhoş Atlar Zamanı filmi ile 2000 yılı Cannes Film Festivali’nde "Altın Kamera Ödülü", "Genç Sinema Ödülü" ve "Fipresci Ödülü"ne layık görüldü.

2004 yılında Amerika-Irak savaşındaki çocukların hayatlarından esinlenerek Turtles Can Fly (Kaplumbağalar da uçar) adlı filmi yazdı ve yönetti. Yaptığı filmi şöyle yorumladı:

Filmimi diktatör ve faşistlerin politikalarına kurban edilen tüm masum dünya çocuklarına ithaf etmek istiyorum.

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]