Bagradas Nehri Muharebesi

Koordinatlar: 37°07′N 10°08′E / 37.11°K 10.13°D / 37.11; 10.13
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bagradas Muharebesi
Paralı Askerler Savaşı
TarihMÖ 239
Bölge
Sonuç Kartaca zaferi
Taraflar
Kartaca Paralı askerler
Komutanlar ve liderler
Hamilcar Barca Spendius
Güçler
10.000 Kartacalı asker
500 süvari
70 savaş fili
25.000
Kayıplar
500 ölü 6.000 ölü
2.000 esir

Bagradas Nehri Muharebesi (MÖ 239) Kartaca ile Birinci Pön Savaşı sırasında Roma’ya karşı Kartaca Ordusunda savaşmış paralı askerler arasında yaşanan Paralı Askerler Savaşında önemli bir muharebedir. Kartacalı komutan Hamilcar Barca sayıca üstün olan düşman karşısında üstün bir strateji belirlemiş ve Kartaca için önemli bir zafer kazanmıştır.

Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birinci Pön Savaşının ardından Roma’ya ödemek zorunda olduğu savaş tazminatlarının ardından iflasın eşiğine gelen Kartaca savaş sırasında tutmuş olduğu paralı asklerin maaşlarını ödemeyi reddedince paralı askerler Libya bölgesinde ayaklanır. Yerel halkın da desteğini alan isyan büyüyerek Kartaca’yı tehdit etmeye başlar.

İsyancıların denetimindeki bölgeye ulaşmak isteyen büyük bir ordunun izlemek zorunda olduğu yol Bagradas Nehrinden[1] geçmektedir. Bu bölgeden bir karşı harekât bekleyen isyancıların komutanlarından Spendios nehre hakim bölgede kamp kurmuş durumdadır.

Ayaklanmacıların üzerine ordusuyla yürüyen Kartacalı komutan Hamilcar Barca bölgeye çok hakim olduğundan nehrin geçilebilir yerlerini bularak ordusunu karşı kıyıya geçirmeyi başarır.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

İsyancılara karşı girişilen bu hızlı harekât herkesi şaşırtır. Paralı askerlerin komutanlarından Spendios, Hamilcar’ın hamlesine karşı kampını terk ederek 10 bin askeriyle Kartacalıların üzerine yürür. Yakınlardaki Utika kentini kuşatmış olan 15 bin kişilik ikinci bir paralı asker ordusu da bölgeye doğru harekete geçer. Bu aşamada stratesini değiştiren Hamilcar savaş filleri ve süvarileri ordunun gerisine almak için emir verir ve öncü kuvvet olarak piyadeler kalacak şekilde düşmana karşı ilerler.

Kartaca ordusunun kaçmaya yeltendiğini sanan paralı asker ordusu düzensiz bir şekilde saldırınca Hamilcar’ın saldırısına hedef olur. Iki paralı asker ordusu da kanatlara doğru açılan savaş filleri daha sonra da süvariler tarafından etkisiz hale getirilir.[2]

Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Muharebenin ardından önemli bir zafer kazanan Kartaca artık ayaklanmanın bastırılmasına yöenlik önemli bir adım atmış durumdadır. Utika bölgesi Kartaca denetimine geçmiştir. Kartacalı komutan Hamilcar Barca ve Barca ailesinin saygınlığı giderek artmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Arapça: نهر مجردا‎
  2. ^ Muharebenin gelişimini gösteren anlatım 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 29 Mart 2011 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]