Babuko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Babuko
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiDoğu Anadolu Bölgesi
Türümantı

Babuko,[1] Zerfet[2] hamurdan yapılan, Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadenizin bazı bölgeleri, İç Anadolunun Doğu kesimlerinin yöre Mutfağına ait sarımsaklı etsiz bir tür mantıdır. Daha çok Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türüdür. Tuzlu tereyağı ve sarımsaklı yoğum kıvamlı ayranı ile birlikte servis edilir.Babukonun Şerbetli soslusu da yapılır. Tereyağı Şerbet ile karıştırılarak Babukonun üzerine dökülür.Babukonun ortası oyularak, oyulan kısımdan çıkarılan hamur parçaları, babukonun oyulan kısmına ufak parçalar halinde bölünerek koyulmaktadır.Sonra üzerine sosu ilave dilerek servis yapılır. Babukoyu tamamıyla parçalayıp soslanmış haline bavuko, ortası oyularak servis edilirse Zervet ya da Zerafet adını alır. Zaza kültüründe bu yemeğe Babuko, Kilora sîr, Sîr, Zêrvet denir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sarı, İbrahim (15 Mayıs 2017). Doğu Anadolu Bölgesi Yemek Tarifleri: Doğu Anadolu’nun yemek kültürü çok büyük; vatanını seven insanları gibi. noktaekitap. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2021. 
  2. ^ Üçer, Müjgân (2006). Anamın aşı tandırın başı: Sivas mutfağ̮ı : il merkezi ve ilçe yemekleri : gelenek, görenek, inançlar ve sözlü kültür. Kitabevi. ISBN 978-975-6403-84-6. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2021.