Babil (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Babel (film) sayfasından yönlendirildi)
Babil
Babel
Filmin afişi
YönetmenAlejandro González Iñárritu
YapımcıSteve Golin
Jon Kilik
SenaristGuillermo Arriaga
OyuncularBrad Pitt
Cate Blanchett
Gael Garcia Bernal
Adriana Barraza
MüzikGustavo Santaolalla
Görüntü yönetmeniRodrigo Prieto
KurguDouglas Crise, Stephen Mirrione
StüdyoParamount Vantage
Yapım yılı2006, ABD/Meksika
Süre142 dakika
Dilİngilizce
Japonca
İspanyolca
Arapça
Fransızca
Berberice
Bütçe25 milyon $]
Hasılat$135,330,182
Diğer adlarıBabil

Babil (İngilizce özgün adıyla Babel), Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu tarafından yönetilen 2006 filmi. Senaryo yazarı, 'Paramparça Aşklar Köpekler (2000), ve '21 Gram (2003), filmlerin de, yine yönetmen Iñárritu ile birlikte çalışan senarist, Guillermo Arriaga. Başlıca rolleri,Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Adriana Barraza, Kôji Yakusho paylaşır. Üç ayrı kıtada, dört farklı konuyu birbirine bağlayan filmin ana teması, iletişimsizlik. ABD, Meksika ortak yapımı filmin türü Dram. Altın küre, 2006 Cannes film festivali ve Palm Springs Uluslararası film festivalinde birçok ödüller alan film, 79. Akademi Ödüllerinde de yedi dalda adaydır

Film üzerine[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın küre ödüllü (21 Gram / en iyi yönetmen) yönetmen Iñárritu, film çekildikten sonra adını, konusuna uygun olarak; Kitab-ı Mukaddes'in, (İncil) ilk bölümü Tekvin'de ki yaradılış efsanesinden (Babil efsanesi) (Genesis) esinlenerek koyduğunu açıklamıştır. Efsaneye göre: Kendisini, her yönden gelişmiş ve ilerlemiş gören insanoğlu, göğün en yükseklerine ulaşma, Tanrı'yı görme, Cennete varma arzusu ile birleşerek, 'babil kulesi, olarak adlandırılan. göğe doğru yükselen bir yapı inşa etmeye başlarlar. Bu kibirlerinden dolayı öfkelenen Tanrı, bu insanları cezalandırmak için, aynı dili konuşabilme özelliklerini yok eder ve her birine ayrı bir lisan verir. Artık birbirleriyle iletişim sağlayamayan insanlar kule yapımını bırakmak zorunda kalırlar. Anlaşmazlık zamanla sevgisizlik ve huzursuzluğu da bereberinde getirince dünyanın dört bir tarafına dağılırlar.
[kaynak belirtilmeli] Iñárritu'ya göre: -(Gerçekte sınırlamalar insanın, kendi iç dünyasında yaşadığı düşüncelerdir. Mutluluğumuzu oluşturan şeyler toplumsal yapıya göre değişkenlik gösterirken, çaresizlik içinde ise hepimiz din, dil, ırk farketmeksizin aynı duyguları yaşıyoruz. Babil, bizi ayıran değil, bizi birleştiren duygular üzerine bir film oldu.)
Film de, yaşadığı toplum tarafından, diğer toplum bireyleri hakkkında empoze edilen düşünceler, kültürel iletişimsizliğin yanında, aynı dili konuşup, aynı evrensel yapıya sahip insanların, birbirlerini anlayamama sorununu da işlenmektedir.Farklı bir kültürden gelerek,farklı ülkelerde çalışan Meksikalı yönetmen, Alejandro González Iñárritu, konusunun geçtiği dört ülkenin dilinin kullanıldığı Babil'i, çocuklarına adayarak filme verdiği önemi göstermektedir.[kaynak belirtilmeli]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Fas'ın, çöllük arazide kurulu bir köyünde, keçi sürüsü çobanlığı yapan iki kardeş, Ahmed (Said Tarchani) ve Yusuf (Ebubekir el Ceyd), babalarının yeni aldığı tüfeği denemek için birkaç atış yaparlar. Atış konusunda daha deneyimli olan küçük kardeş Yusuf, satıcının dediği gibi, tüfeğin menzilinin 3 km. olup olmadığını kontrol etmek için yüksek bir tepeye çıkar. Tepenin aşağısındaki yoldan geçen yolcu otobüsüne nişan alıp ateş etmek gibi, hatalı bir seçim yapar. İsabet ettiremediğini düşünerek abisiyle birlikte evlerine geri dönerler. Fakat bu çocuklar, yaptıkları yanlış seçimle, ardında bıraktıkları dramın farkında değildirler. Zira, mermi otobüsün camından içeri girerek, kocası Richard (Brad Pitt) ile seyahat için ABD'den gelen Susan'nın (Cate Blanchett), boynuna isabet etmiştir. Otobüste bulunan herkes bir anda paniğe kapılır. Richard çaresizlik içinde etrafındakilerden yardım ister. Fakat, sadece yayın organlarında Amerikalıları işgalci, barbar olarak tanıyan yolcular çifte yardım etmek istemez. Richard'ın ısrarı üzerine ambulans gelene kadar bir saat otobüsün beklemesini kabul ederler.
Richard, acil yardımın yapılacağı yerlerden uzak oldukları için Susan'ı alarak en yakındaki köye götürür. Hataları yüzünden bir çocuklarını kaybetmiş çift, kötüye giden evliliklerini kurtarma için yolculuğa çıkmışlardır. Nereden geldiği belli olmayan bir kurşunun Amerikalı çiftlerden Susan'ı yaralaması haberi üzerine, Fas'ın ABD konsolosluğu devreye girerek tüm dünyada terör saldırısı alarmı verilir. ABD, vatandaşlarının terörist saldırıya uğradığını düşünmektedir.
Susan ve Richard, yolculuğa çıkarken çocukları Debbie (Elle Fanning) ve Mike'ı (Nathan Gamble) ABD'deki evlerinde daimi bakıcıları, Meksikalı Amelia'ye (Adriana Barraza) bırakmışlardır. Richard evi arayıp başlarından geçen olayı bildirir. Fakat Amelia'nin, Meksika'da oğlunun düğünü vardır ve gitmek zorundadır. Çocuklara bakacak kimseyi bulamayınca, onları da yanına alarak sınır ötesindeki Meksika'ya gider. Meksika'nın tehlikeli olduğu düşüncesi ile büyüyen çocuklar tedirgindirler. Düğün bittikten sora, ABD'ye geri dönüşte Amelia'nın yanında yeğeni Santiago'da (Gael García Bernal) vardır. Sınırdan geçişte ABD polisi sorun çıkarır. Asi bir ruha sahip genç Santiago, polisten kaçmaya çalışınca durumu daha da zora sokar.
Dünyanın diğer ucu Japonya'da, Yasojiro'nun (Koji Yakusho) yakın zamanda karısı ölmüş, tüm sevgisine rağmen sağır ve dilsiz kızı Chieko (Rinko Kikuchi) ile bir türlü iletişim sağlayamamanın sıkıntılarını çekmektedir. Annesinin intihar etmesinden de derin bir şekilde etkilenen Chieko, insanlarla iletişim sağlamak için bedensel bir çözüm arayışı içerisine girmiştir. Bunun yanı sıra Japon polisi, farklı ülkelere giderek av yapmayı seven iş insanı Yasojiro'yu, üzerine kayıtlı bir tüfekle suç işlendiği gerekçesiyle aramaktadır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Fas / Morocco

Meksika

Japonya

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Farklı mekânlarda farklı konulara değinen filmin kurgusu, zaman ve mekân arasında mekikler dokuyarak bağlantılar yapar. Iñárritu ve Arriaga ikilisi, kaos, çaresizlik, yoksulluk, önyargılar ve iletişimsizlik temasının içinde, hiç konuşmadan yaralı bir insana yardım eden Faslı yaşlı kadın figürü ile iletişime niyetin yüce değerini de ortaya koyar. Egemen güçlerin benimsetmeye çalıştığının aksine; Terör diye nitelendirilen aslında, bir çocuğun hatalı bir seçimi oluşu, iç içe geçmiş önyargılar ile filmin çekildiği bölgelerin kültürel yapısını dürüst bir şekilde yansıtan yönetmen Alejandro González Iñárritu, eleştirmenler tarafından övgüye değer bulunmuştur. Başarılı oyuncular Brad Pitt ve Cate Blanchett'in yanında, Meksikalı dadıyı oynayan Adriana Barraza, sağır, dilsiz Chieko'yu oynayan Rinko Kikuchi, performanslarıyla kendilerinden söz ettirmiştir. Bazı sahnelerinde abartının hakim olduğunu da yapılan eleştiriler arasında görmek mümkün.[kaynak belirtilmeli] 2006 Cannes Film Festivalinde, en iyi yönetmen, Altın küre de ise en iyi film seçilen Babil başarılı bir yapım olarak gösterilmektedir. Yönetmen Iñárritu ve senarist Arriaga, yaptığı bir ortak açıklamada, artık aynı projede yer almayacaklarını söylemişlerdir.[kaynak belirtilmeli] Aralarında bir sürtüşme yaşandığını ileri sürenler olsa da, bir anlaşmazlığın olduğu henüz tarafların doğruladığı bir bilgi değildir. Birlikte çalıştıkları bu üçüncü film babil, beğenilen finali ile sinema klasikleri arasına girecek gibi görünmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Aldığı ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

79. Akademi Ödülleri

64. Altın Küre Ödülleri

  • En iyi film (Drama)

2006 Cannes Film Festivali

  • En İyi Yönetmen Ödülü
  • Jüri Özel Ödülü (Ekümenik)
  • Teknik Büyük Ödül (Kurgu)

Palm Springs Uluslararası Film Festivali

  • En iyi film
  • En iyi yönetmen

Aday olduğu ödüller
79. Akademi Ödülleri

Not : 79. Akademi Ödüllerinin sonuçları 25 Şubat 2007 tarihinde açıklanacaktır.

64. Altın Küre Ödülleri

2006 Cannes Film Festivali

  • Altın palmiye
  • En İyi Yönetmen
  • Jüri Özel Ödülü
  • Teknik Büyük Ödül

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Resmi site bağlantılı film tanıtım sitesi [4]8 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Görsel ve yazılı basın (Eleştiriler)