Babür Bahçeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pakistan'ın Lahor kentindeki Şalimar Bahçeleri, Babür dönemi bahçelerinin en ünlüleri arasındadır

Babür bahçeleri, Babürlüler tarafından İran mimarisi tarzında yaratılan bahçelerdir. Bu tarz, özellikle insanların doğanın tüm unsurları ile uyum içinde bir arada var olduğu dünyevi bir ütopya temsili yaratması amaçlanan Çaharbağ yapısı tarafından büyük ölçüde etkilenmiştir.[1][2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Babür İmparatoru Babür bir bahçenin yapımını denetliyor

Babür İmparatorluğu'nun kurucusu Babür, en sevdiği bahçe türünü bir çarbağ olarak nitelendirdi. Bahçe için bağ, bageeça veya bagiça terimi kullanılırdı. Bu kelime Güney Asya'da yeni bir anlam geliştirdi, çünkü bölge Orta Asya tipi çarbağ için gerekli olan hızlı akan akarsulardan yoksundu. Aram Bagh'ın Güney Asya'daki ilk çarbağ olduğu düşünülmektedir.

Babür İmparatorluğu'nun başlangıcından itibaren, bahçelerin inşası sevilen bir imparatorluk eğlencesiydi.[3] Babür, Kabil (mezarı da burada bulunmaktadır.), Lahor ve Dholpur'da bahçeler inşa etti. Oğlu Hûmayün'un inşa etmek için fazla zamanı yok gibi görünüyordu —Krallığı yeniden inşa etmek ve büyütmekle meşguldü— ama babasının bahçelerinde çok fazla zaman geçirdiği biliniyor.[4] Ekber, önce Delhi'de[5] ve daha sonra yeni başkenti Agra'da birkaç bahçe inşa etti.[6] bunlar, seleflerinin inşa ettiği kale Bahçelerinden ziyade nehir kenarındaki bahçeler olma eğilimindeydi. Kale Bahçeleri yerine nehir kıyısına inşa etmek, daha sonra Babür bahçe mimarisini önemli ölçüde etkiledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Penelope Hobhouse; Erica Hunningher; Jerry Harpur (2004). Gardens of Persia. Kales Press. ss. 7-13. ISBN 9780967007663. 
  2. ^ REHMAN, ABDUL (2009). "CHANGING CONCEPTS OF GARDEN DESIGN IN LAHORE FROM MUGHAL TO CONTEMPORARY TIMES". Garden History. 37 (2). ss. 205-217. ISSN 0307-1243. JSTOR 27821596. 
  3. ^ "Jellicoe, Susan. "The Development of the Mughal Garden", MacDougall, Elisabeth B.; Ettinghausen, Richard. The Islamic Garden, Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University, Washington D.C. (1976). p109". 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 
  4. ^ "Hussain, Mahmood; Rehman, Abdul; Wescoat, James L. Jr. The Mughal Garden: Interpretation, Conservation and Implications, Ferozsons Ltd., Lahore (1996). p 207". 
  5. ^ 1957-, Neeru Misra, (2003). The garden tomb of Humayun : an abode in paradise. Aryan Books International. ISBN 81-7305-253-0. OCLC 907106699. 
  6. ^ "Koch, Ebba. "The Char Bagh Conquers the Citadel: an Outline of the Development if the Mughal Palace Garden," Hussain, Mahmood; Rehman, Abdul; Wescoat, James L. Jr. The Mughal Garden: Interpretation, Conservation and Implications, Ferozsons Ltd., Lahore (1996). p. 55". 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]