Başkenti en büyük kenti olmayan ülkelerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste başkenti en büyük kenti olmayan ülkelerin listesidir. Listede 36 ülke yer almaktadır.

Başkenti en büyük kenti olmayan ülkeler


Ülke Başkent Nüfus En büyük kent Nüfus Oran Not
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Washington, D.C. 553,523 (8,125,656) New York 8,768,338 (21,903,623) 14.7 (2.7) New York ABD Anayasası'na göre ilk başkentidir.[1]
Avustralya Avustralya Kanberra 322,000 Sydney 4,300,000 13.0  
Belize Belize Belmopan 16,400 Belize City 49,040 7 Belize City; 1970 yılından önce ülkenin başkentiydi.
Benin Benin Porto-Novo 223,500 Cotonou 761,100 3.4
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi 1,000,000 Dubai 1,141,959 1.14  
Bolivya Bolivya La Paz, Bolivya 1,000,000 Santa Cruz 1,500,000 1.5 Sucre anayasal, La Paz hükümet başkentidir.
Sucre 247,300
Brezilya Brezilya Brasília 2,557,158 São Paulo 11,150,249 4.545  
Çin Halk Cumhuriyeti Çin Pekin 14,930,000 Shanghai 18,670,000 1.25  
Ekvador Ekvador Quito 1,399,378 Guayaquil 2,985,379 2.419  
Fas Fas Rabat 1,200,000 Kazablanka 2,950,000 2.46  
Fildişi Sahili Fildişi Sahili Yamoussoukro 200,659 Abidjan 4,000,000 + 20 Abidjan de facto başkenttir.
Filipinler Filipinler Manila 1,581,082 Quezon City 2,173,831 1.375
Güney Afrika Güney Afrika Pretoria 2,345,908 Johannesburg 3,888,180 1.66
Hindistan Hindistan Yeni Delhi (Delhi) 321,900 (17,037,900) Mumbai (Mumbai Conurbation) 13,200,000 (20,000,000) 40.1 (1.174) Şehir (metropolitan bölge)
İskoçya İskoçya Edinburgh 471,650 (2008) Glasgow 580,690 (2006) 1.23  
İsrail İsrail Kudüs 747,600 Tel Aviv 3,150,800 4.21  
İsviçre İsviçre Bern 128,041 (2007) Zürih 376,815 (Aralık 2007) 2.943  
Kamerun Kamerun Yaoundé 1,430,000 Douala 2,000,000 + 1.399  
Kanada Kanada Ottawa 812,129 (1,300,000) Toronto 2,503,281 (5,113,149) 3.082 (3.933)
Kazakistan Kazakistan Astana 743,014 Almatı 1,450,095 1.95 Almatı Aralık 1997'ye kadar ülkenin başkenti idi.
Lihtenştayn Liechtenstein Vaduz 5,000 Schaan 5,513 1.10  
Malavi Malavi Lilongwe 440,500 Blantyre 646,235 1.47  
Malta Malta Valletta 7,199 Birkirkara 21,000 3.5  
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya Palikir 9,900 Weno 13,900 1.404  
Monako Monako Monaco-Ville 1,150 Monte Carlo 15,300 13.3
Burma Myanmar Naypyidaw 90,000 Yangon 4,082,000 4.5 Yangon, 2006'ya kadar başkent idi.
Nijerya Nijerya Abuja 1,078,700 Lagos 7,900,000 7.8 Lagos, 1991'e kadar başkent idi.
Pakistan Pakistan İslamabad 610,000 Karaçi 9,000,000 15 Karachi, 1947 - 1958 arasında başkent idi
San Marino San Marino San Marino şehri 4,251 Serravalle 10,532 2.48  
Sudan Sudan Hartum 950,000 Omdurman 1,300,000 1.368
Sri Lanka Sri Lanka Sri Jayawardenapura-Kotte 115,826 Kolombo 642,163 Colombo, 1982'ye kadar başkent idi.
Svaziland Svaziland Mbabane 67,200 Manzini 73,000 1.09 Manzini 1902 yılına kadar krallığın başkentiydi.
Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago Port of Spain 49,000 Chaguanas 67,400 1.37  
Türkiye Türkiye Ankara 4,890,893 İstanbul* 13.483.052 2.75 İstanbul 1922'ye kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentiydi.
Vietnam Vietnam Hanoi 4,100,000 Ho Şi Min Kenti 5,387,100 1.3
Yeni Zelanda Yeni Zelanda Wellington 367,600 Auckland 1,223,200 3.3 Auckland 1841 ile 1865 yılları arasında Yeni Zelanda'nın başkentiydi.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]