Bağpınarı, Malkara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bağpınarı
Harita
Tekirdağ
Tekirdağ
Ülke Türkiye
İlTekirdağ
İlçeMalkara
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam262
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0282
İl plaka kodu59
Posta kodu59300

Bağpınarı, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski adı Tatarcedit'tir. 1962 yılında çıkarılan yasa uyarınca Bağpınarı olarak değiştirilmiştir. Mahallenin çevresiden geçen bir dere ve etrafındada üzüm bağları olduğundan ismi Bağpınarı konulmuştur. Cumhuriyet öncesinde Mahallenin bir Rum köyü olduğu bilinmektedir. Mahallede savaşa katılmış kişi yoktur. Kurtuluş Savaşı sonrasında boşaltılan Mahalleye çingene diye adlandırılan aileler gelip yerleşmişlerdir. Cumhuriyet sonrasında, 1924 yılında Yunanistan'dan Selanik ve civarından mübadele sonucu Türk aileler getirilerek Mahalleye yerleştirilmişlerdir. (Langaza, Kavala (Kokala) Türk olan Mübadele Muhacırlarının Mahalleye gelişiyle, mahallede önceden yerleşmiş olan diğer aileler köyü terk etmişlerdir. Mahalleye 1928, 1935 ve 1951 yıllarında antlaşmalar sonucu Bulgaristan'dan gelen göçmen aileler de yerleşmiş ve Mahallenin bugünkü kuruluşu tamamlanmıştır.

Tarihi yapı olarak mahalledeki tek eser; eski Malkara - Uzunköprü üzerinde kurulmuş olan ve Mahallenin hemen güneybatı yönündeki köprüdür. Tek gözlü kemer köprü niteliğinde olan köprü hâlen sağlıklı bir şekilde kullanılmaktadır. Köprünün adı, ne zaman yapıldığı, kimler tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber, Doksan üç harbinde Rus işgal kuvvetlerinin Uzunköprü'yü Malkara'ya bağlamak amacıyla yaptıkları sanılmaktadır. Mahallede okuma yazma oranı % 90'ın üzerindedir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ il merkezine 84 km, Malkara ilçesine 26 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2023 262
2000 300
1997 -

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Malkara - Nüfus Yapısı - Malkara Belediyesi". www.malkara.bel.tr. 13 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]