Bağdadi Yahudiler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bağdadi Yahudiler
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Hindistan Hindistan (başta Mumbai, Gucerat, Kalküta)250
Diller
Geleneksel olarak Arapça, Türkçe, Farsça
Bugün çoğunlukla İngilizce, Hintçe, Gujarati, Bengalce
Din
Bağdadi Yahudilerin toplum liderlerinden Elias David Joseph Ezra'nın mezarı

Bağdadi Yahudiler, Hindistan'daki ana Yahudi cemaatlerinden biridir.[1]

Bağdadiler isimlerini Britanya Hindistanı döneminde Hindistan'a göç eden Irak Yahudilerinden alır. Cemaat üyelerinin büyük bir kısmı Bağdatlı olmasına rağmen bununla sınırlı değildir; bünyesinde Irak'ın başka şehirlerinden ve hatta zamanında Osmanlı İmparatorluğunun parçası olan Orta Doğu'nun diğer ülkelerinden gelen Yahudileri de barındırır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu cemaat, Müslüman ülkelerdeki dini ayrımcılıktan kaçıp Hindistan'ın kuzeybatısına yerleşen Yahudilerin oluşturduğu bir cemaattir. Çoğunluğu Irak'tan geldiği için adı "Bağdadi" olan cemaate Suriye, İran ve Afganistan'dan Yahudiler de katılmış, bu cemaat içinde asimile olmuştur. Hindistan'da binlerce yıllık köklü Yahudi cemaatlerinin aksine bu cemaat sadece birkaç asır önce kurulmuştur. Bağdadiler deyince akla gelen Hindistan'ın yanı sıra bu cemaate bağlı kişiler hem batı dünyasında hem de doğuda Yangon, Singapur, Penang ve Şangay gibi liman kentlerinde ticarette etkin olmuştur.

Giyim tarzları batı dünyasının giyim tarzıyla aynıdır.

Mutfak[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağdadilerin mutfağı Arap, Türk, Fars ve Hint mutfaklarının karışımından oluşur. En meşhur yemekleri Hint baharatlı dana, Bağdadi biryani, Bağdadi Yahudi gözlemesidir. Bağdadiler Tanduri Tavuğu Hint mutfağının aksine krema yerine limonlar pişirirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dinar, Hasia (2021). The Oxford handbook of the Jewish diaspora. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0190240943. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]