Büyük Ayetullahlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Büyük Ayetullah listesi sayfasından yönlendirildi)
Atla: kullan, ara

Bu liste Şiiliğinin Onikicilik (İmamiyye) mezhebi tarafından kabul edilen şu anki ve eski Büyük Ayetullah (مرجع Marja') ların listesidir.

"Taklid-i Mercii" kavramı Şiiliğin fıkıhî mezheplerinden Usûlî ekolünün temelini oluşturmaktadır[1] (Kuran, Peygember, İmamet'ten sonra önemsenen fıkıhî delildir). Marja-i taqlid hukuk ve ritüeller konularında diî yorumlar sağlarlar.[2][3]

Günümüzde Büyük Ayetullahlar (Ayetullah el-Uzma)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ad Doğum tarihi Doğum yeri Öğrenim İkametgâh Web sitesi Resim
Sadık Hüseyni Şirazi
صادق الحسيني الشيرازي
1942 Irak Irak Irak Irak, İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce


Türkçe, Rusça

Endonezca, Urduca
Azerice, Çince
Bengalce, Hintçe
Tamilce, Kürtçe
Muhammed Hüseyin Fazlullah
محمد حسين فضل الله
1935 Irak Irak Irak Irak Lübnan Lübnan Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce

Ali Hosseini Hamenei
آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای
1939 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Almanca, Arapça,
Azerice, Endonezca,
Farsça, Fransızca,
İngilizce, İspanyolca,
Svahili, Rusça,
Türkçe, Urduca

Grand Ayatollah Ali Khamenei,.jpg
Ali Hüseyni Sistani
سید علی حسینی سیستانی
1930 İran İran Irak Irak Irak Irak Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce,
Türkçe, Urduca

Ali Sistani.jpg
Hüseyin-Ali Muntazeri
حسین علی منتظری
1922 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Fransızca,
İngilizce

Montazeri.jpg
Lütfullah Safi Gülpeygani
لطف الله صافی گلپایگانی
1935 İran İran Irak Irak İran İran Resmî sitesi
Arapça, Azerice,
Farsça, İngilizce,
Türkçe, Urduca

Kazım Hairi
کاظم حسينی حائری
1938 Irak Irak Irak Irak Irak Irak Resmî sitesi
Arapça
Muhammed Hüseyin Necefi
محمد حسين نجفی
1932 British Raj Red Ensign.svg Britanya Hindistanı Pakistan Pakistan & Irak Irak Pakistan Pakistan Resmî sitesi
İngilizce
Abdulkerim Musavi Erdebili
عبدالکریم موسوی اردبیلی
1926 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Türkçe, Azerice

Başir Hüseyin Necefi
بشیر نجفی
1942 British Raj Red Ensign.svg Britanya Hindistanı Pakistan Pakistan & Irak Irak Pakistan Pakistan & Irak Irak Resmî sitesi
Arapça
150x150px
Hüseyin Mazaheri
حسین مظاهری
1934 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça
Hüseyin Nuri Hemedani
حسين نوري همداني
1926 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Hüseyin Vahid Horasani‎
حسین وحید خراسانی
1924 İran İran Irak Irak İran İran Resmî sitesi
Arapça, Azerice,
Endonezca, Farsça,
Fransızca, İngilizce,
Svahili, Rusça,
Türkçe, Urduca

Vahid Khorasani.jpg
Cevad Garavi Aliari
جواد غروي علياری
1935 İran İran Irak Irak İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Muhammed İshak El-Feyyaz
محمد إسحاق الفياض
1930 Afganistan Afganistan Irak Irak Irak Irak Resmî sitesi
Arapça
Muhammed Bakır El-Hekim
محمد باقر الحكيم
1936 Irak Irak Irak Irak Irak Irak Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce, Urduca

Muhammed Şahrudi
سید محمود هاشمی شاهرودی
1925 Irak Irak İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce, Urduca

Muhammed Taki Behcet Fumani
محمدتقی بهجت فومنی
1917 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce

Muhammed Taki Muderrisi
محمد تقي المدرسي
1945 Irak Irak Irak Irak Irak Irak Resmî sitesi
Arapça
Muslim Melekuti
العظمی میرزا مسلم‌ ملکوتی
1923 İran İran İran İran İran İran Malakouti01.jpg
Musa Şubairi Zencani
موسى شبیری زنجانی
[4]
1927 İran İran İran İran İran İran
Nasir Mekarim Şirazi
ناصر مکارم شیرازی
1927 İran İran Irak Irak İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce,
Rusça, Urduca

Sadık Ruhani
سید محمد صادق روحانی
1926 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Yusuf Sanei
شیخ یوسف صانعی
1927 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce, Urdu

Saanei06.jpg
Muhammed-Taki Misbah-Yezdi
محمد تقی مصباح یزدی
1932 İran İran Irak Irak İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Abdullah Cevadi-Amuli
عبدالله جوادی آملی
1930 İran İran İran İran İran İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Rıza Hüseyini Nisab
سید رضا حسینی نسب
1960 İran İran İran İran Kanada Kanada Resmî sitesi
Almanca, Arapça,
Farsça, İngilizce

Hossein Nassab14.jpg

Not[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.globalsecurity.org/military/intro/islam-ithna-ashari2.htm
  2. ^ Lara Deeb, An Enchanted Modern: Gender and Public Piety in Shi'i Lebanon, Princeton University Press, pp.69-70
  3. ^ Michael W. Suleiman,Arabs in America: Building a New Future, p.55, Temple University Press
  4. ^ [1] The Biography of Current Marjas