Büyü (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyü
YönetmenOrhan Oğuz
YapımcıFaruk Aksoy
SenaristŞafak Güçlü
Servet Aksoy
OyuncularÖzgü Namal
İpek Tuzcuoğlu
Ece Uslu
Nihat İleri
Okan Yalabık
Dilek Serbest
MüzikEngin Düzyol
Görüntü yönetmeniAdnan Güler
KurguSerhan Kazar
StüdyoUFP
DağıtıcıÖzen Film
CinsiSinema filmi
TürüKorku, Gerilim, Gizem
RenkRenkli
Yapım yılı2004, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i17 Aralık 2004
Süre95 Dk.
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Hasılat3.151.416 TL

Büyü, İpek Tuzcuoğlu, Özgü Namal, Okan Yalabık, Ece Uslu gibi oyuncuların rol aldığı 2004 yapımı ilk Türk korku filmlerindendir. Filmin senaryo yazarlığını Şafak Güçlü ve Servet Aksoy, yönetmenliğini ise Orhan Oğuz yapmıştır.

Filmin konusu Kur'an'da yer alan cin ve doğaüstü varlıkların oyunculara bulaşmasıyla başlar ve devam eder. Film adıyla olduğu gibi galasıyla da ses getirmiş, filmin galasında yangın felaketi olmuş ve çoğu insan zarar görmüştür. Filmin çekimleri Mardin'in Savur ilçesi ve Diyarbakır'ın Çınar ilçesi arasındaki Dangıza - Dengesa Türkçe ismi olarak ise Serenli köyünde gerçekleştirildi. Yaz aylarında Köyde kimse yaşamaz. Filmde'de göründüğü gibi boş bir köydür.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Lanetli olduğuna inanılan bir köye araştırma yapmak için bir grup arkeolog gelir. Lanetin sebebi bundan tam yedi yüz yıl öncesine dayanmaktadır. Kız çocuklarının uğursuzluğuna inanan köy halkı hepsini öldürür. Sadece bir baba kızına kıyamaz ve yaşlı bir kadın ona büyü yapar. Ayşe ve ekibi Artuklu Kralı Sultan Salih’ e ait bir kitabı aramaya başlarlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Gala[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin galası 14 Aralık 2004 tarihinde Dolmabahçe'deki G-Mall Alışveriş Merkezi'ndeki 7 salonda 1.500 izleyicinin katılımıyla gerçekleştirildi. Gala için salonların dışındaki strafordan kurulan korku tüneli, yakılan mumlar nedeniyle tutuşarak alev aldı. Yangın sırasında duman ve yaşanan panik nedeniyle 200'e yakın kişi yaralandı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Faciadan dönüldü". Hürriyet. 15 Aralık 2004. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]