Büsingen am Hochrhein

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büsingen'in konumu (kırmızı), İsviçre ile çevrilidir.
Büsingen

Büsingen am Hochrhein ya da yaygın bilinen adıyla Büsingen İsviçre toprakları içinde bulunan, ancak Almanya'ya ait bir kasabadır.[1] 7.62 km2 büyüklüğündeki bu kara parçası tümüyle kanton Schaffhausen'in sınırları içinde kalır ve güneyinde Ren nehri, Zürih ve Thurgau kantonları yer alır.[1] Kasaba 1.450 nüfusludur. Kasaba 19. yüzyılın başlarından beri 700 metre genişliğinde dar bir şeritle Almanya'dan ayrılmaktadır ve burada Dörflingen adında küçük bir İsviçre köyü yer alır.

Büsingen, idari olarak Baden-Württemberg eyaletindeki Konstanz'ın bir bölgesi olarak görünür, fakat ekonomik olarak bir bağımsız bölge gibidir: Aynı Avusturya sınırındaki Lihtenştayn prensliği ve İtalya sınırındaki Campione d'Italia gibi bağımsızdır. İsviçre'nin Schengen'e katıldığı 2008/09'dan beri Büsingen ile İsviçre arasında ya da Almanya'nın diğer bölgeleri arasında bir sınır kontrolü yoktur.

Kasaba, hem İsviçreliler hem Almanlar tarafından bir tatil yöresi olarak, özellikle de Ren nehri boyunca düzenlenmiş bölgeleriyle ilgi görür. Kasaba aynı zamanda uluslararası Hristiyan kolejleri olan Nazarene kilise okullarının da Avrupa'daki merkezidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410.